Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valelääkäri Esa Laihon oikeudenkäynti alkaa

Kymmenen vuotta lääkärinä toimineelle Laiholle vaaditaan rangaistusta muun muassa kahdesta taposta. Laiho on kiistänyt syytteet, mutta myöntänyt väärentäneensä lääkärinpaperit.

Kotimaa
 

Oikeudenkäynti valelääkäri Esa Laihoa vastaan alkaa Helsingin käräjäoikeudessa tänään.

Valmisteluistunnon tarkoituksena on sopia tammikuussa alkavan pääkäsittelyn aikatauluista. Samalla tulevat julkisiksi syytteet ja esitutkintamateriaali, ellei oikeus joiltain osin päätä niiden salassapidosta.

Laihoa syytetään muun muassa kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Syytteet perustuvat siihen, että Laiho on työskennellyt ilman tutkintoa ja aiheuttanut siten potilaidensa kuoleman.

Laihoa uhkaa enimmillään 15 vuoden vankeusrangaistus. Hän kiistää syytteet.

Kimmo Mäntylä
Esa Laiho
Esa Laiho

Syytteiden mukaan Laiho tappoi kaksi potilasta Helsingissä ja Lahdessa sekä neljässä muussa tapauksessa aiheutti potilaalle hengenvaarallisen tilan.

Laiho toimi lääkärinä pääosin geriatrian alalla useissa vanhustenkeskuksissa eri paikkakunnilla. Rikosten epäillään tapahtuneen huhtikuun 2004 ja heinäkuun 2011 välisenä aikana.

Syyttäjä ei väitä, että Laiho olisi tappanut potilaitaan tahallaan. Syyttäjän mukaan hän kuitenkin vahingoitti potilaita tahallisesti, sillä hänen on täytynyt käsittää, että hän varsin todennäköisesti aiheuttaa potilaidensa kuoleman tai hengenvaarallisen tilan.

”Hän on kaiken aikaa tiennyt, että ilman asianmukaista lääkärin ammattiin johtavaa koulutusta häneltä on puuttunut tosiasiallinen osaaminen hoitaa vanhuspotilaita, jotka ovat olleet erilaisista syistä huonossa kunnossa, osin jopa kriittisessä tilassa”, valtakunnansyyttäjänvirasto perusteli syytteiden nostamista kesäkuussa.

Laihoa syytetään myös törkeistä petoksista, törkeästä väärennyksestä ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Nämä syytteet liittyvät siihen, että Laiho on väittänyt valmistuneensa lääkäriksi Pietarissa, vaikka hän ei ole opiskellut siellä. Laiho on myöntänyt, että hänen esittämänsä todistus on väärennetty.

Laihon avustaja, oikeustieteen tohtori Kari Uoti odottaa pitkää ja äärimmäisen mielenkiintoista oikeudenkäyntiä. Hänen mukaansa Laihon tapaus poikkeaa aiemmista valelääkäritapauksista.

”Laiho on ollut laillistettu lääkäri. Hän toimi hyvin pitkään ilman, että hänen tekemisistään on reklamoitu ennen kuin muodollisen pätevyyden pehmeydet paljastuivat.”

Laiho ehti toimia lääkärinä kymmenisen vuotta ennen kuin Ilta-Sanomat paljasti vuonna 2011, ettei hän ole suorittanut vaadittavaa tutkintoa.

Laiho oli läpäissyt testit, jotka EU:n ulkopuolella opiskelleiden lääkäreiden on suoritettava voidakseen toimia Suomessa lääkärinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat