Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palveluala ja myynti työllistää maahanmuuttajia

Pitkään Suomessa asuneet ulkomaalaistaustaiset ihmiset työllistyvät hyvin.

Kotimaa
 

Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneiden työllisyys on lähellä suomalaistaustaisten työllisyysastetta, kertoo torstaina julkistettu raportti Ulkomaista syntyperää olevien työ ja hyvinvointi Suomessa 2014.

Tilastokeskuksen, Työterveyslaitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksessa selvitetään ensimmäistä kertaa laajasti 15–64-vuotiaiden maahanmuuttajien terveyttä, kielitaitoa, koulutusta ja työllistymistä.

Kun työllistymislukuja tarkastellaan kaikkien Suomeen muuttaneiden kohdalla, erot kasvavat. 20–64-vuotiaiden ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste oli vuonna 2014 kymmenen prosenttia alhaisempi kuin suomalaistaustaisten. Maahanmuuttajista 64 prosenttia oli töissä, suomalaistaustaisten luku oli 74 prosenttia.

Parhaiten työllistyvät korkeasti koulutetut maahanmuuttajat Virosta, EU- ja Efta-maista sekä Pohjois-Amerikasta. Myös kielitaito ja opiskelu auttavat työpaikan saannissa. Hyvin suomea osaava löytää työpaikan muita helpommin.

Vaikein työllisyystilanne on pakolaisina Suomeen muuttaneilla. Yli kymmenen vuotta Suomessa asuneista pakolaistaustaisista vain joka toinen oli töissä vuonna 2014.

Hitainta työllistyminen oli ulkomaalaistaustaisilla naisilla, joiden työllistymistä vaikeuttaa perheen perustaminen. Kotona lasta hoitaneet äidit työllistyvät huonosti. Työllistymisen esteeksi naiset kokevat heikon kielitaidon. Ongelmina ovat myös työkokemuksen puute ja heikko koulutustaso.

Ulkomaalaistaustaiset saavat töitä etenkin palvelualoilta tai myyntitöistä. Korkeasti koulutettuja ulkomaalaistaustaisia työllistävät asiantuntijatehtävät. Vuorotyötä ulkomaalaistaustaiset tekevät enemmän kuin suomalaistaustaiset. Määräaikaiset ja osa-aikaiset työsuhteet ovat ulkomaalaistaustaisilla suhteellisen yleisiä.

Erikoistutkija Hanna Sutelan mukaan yksi ongelma työllistymisessä on heikko koulutus. Ilman koulutusta on vaikea saada Suomessa töitä. Ulkomaalaistaustaisissa vain alemman perusasteen koulutuksen saaneita on viisi prosenttia, kun suomalaistaustaisissa luku on prosentin verran.

Suomessa asui vuonna 2014 noin 230 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä. Se on jo lähes kuusi prosenttia väestöstä. Maahanmuuttajien määrä on noussut nopeasti, sillä vuonna 1990 maahanmuuttajien määrä koko väestöstä oli vajaa prosentin.

Perhesyyt ovat yleisin syy muuttaa Suomeen. Yli puolet maahanmuuttajista tuli Suomeen perheen vuoksi, naisten kohdalla luku oli 66 prosenttia. Työn perässä tulijoita oli 18 prosenttia. Pakolaisina maahan tuli yksitoista prosenttia ja opiskelemaan tuli kymmenen prosenttia maahanmuuttajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat