Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi kiinnostui jättirekisteristä – rekisteriin joutunut HS:lle: ”Poistin puhelinnumeroni Facebookista”

Tietosuojavaltuutettu selvittää Espanjassa toimivan yrittäjän henkilötietokantaa yhdessä keskusrikospoliisin kanssa.

Kotimaa
 
Kuvakaappaus henkilölistauksien hakutoiminnosta. Toiminto ei enää toimi.
Kuvakaappaus henkilölistauksien hakutoiminnosta. Toiminto ei enää toimi.
Fakta

Tiedot ehkä ”raavittu” Facebookista

 Listojen tietojen arvioidaan tällä hetkellä olevan peräisin Facebookista.

 Tiedot on kerätty koneellisesti tuomalla esiintyvät nimet Facebook-sivuilta erillisiin tiedostoihin. Menetelmää kutsutaan raapimiseksi.

 Etunimet ja sukunimet on väitetysti tämän jälkeen yhdistetty julkisen numeropalvelun tarjoamiin osoite- ja puhelinnumerotietoihin.

 Listoja on ollut tarkoitus käyttää tekstiviestimarkkinointiin, mutta listojen luomisesta on Janitskinin mukaan aikaa.

 Listat on koottu ilmeisesti Facebook-lähteen nimen perusteella. Listojen nimissä on niin laihdutusryhmän, lastensuojelujärjestön, aikakauslehtien, käsityöyrityksen kuin huvipuistojenkin nimiä.

 Listojen alkuperää ja luonnetta on selvitetty useilla keskustelupalstoilla, mutta yksityiskohtien vahvistaminen on hyvin vaikeaa.

Tietosuojavaltuutetun toimisto ja keskusrikospoliisi ovat ryhtyneet selvittämään verkosta löytyneiden suomalaisten yhteystietoja sisältävien listausten laillisuutta.

Verkosta löytyvät kyseenalaiset yhteystietolistat kuuluvat kiistellyn MV-lehden perustajalle Ilja Janitskinille, jonka mukaan niitä on kerätty hänen tekstiviestimarkkinointia tehneen yrityksensä tarpeisiin.

Rikoskomisario Jyrki Kaipainen sanoi HS:lle torstaina, että poliisi selvittää, pitävätkö listat ja niistä esitetyt väitteet paikkansa. Keskusrikospoliisi tekee oikeudellista arviointia siitä, ylittyykö esitutkintakynnys.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on kiinnittänyt huomiota yrittäjän kommentteihin listojen tultua julki.

”Yksi asioista, mikä tässä on syytä selvittää, on tarinan komea kaari”, sanoo Aarnio.

”Aluksi rekisteri kerrottiin kerätyn tekstiviestimainontaan, ja lopulta yrittäjällä ei ole enää edes olevinaan asian kanssa mitään tekemistä.”

Ilja Janitskin sanoi torstai-iltana Iltalehdelle, ettei hänen yrityksensä ole koskaan kerännyt kenenkään yhteystietoja.

”Kehitimme aikoinaan markkinointityökalun, jossa puhelinluettelo on yhdistetty Facebookin tarjoamaan API:in (eli rajapintaan), jolla saamme esimerkiksi Iltalehden sivujen tykkääjien puhelinnumerot selville”, Janitskin sanoi.

”Riippuen asiakkaistamme, he ovat käyttäneet hakupalveluamme oman tahtonsa mukaisesti parhaaksi katsomillaan hauilla. Kysehän on puhelinluettelosta”, hän sanoi.

Aarnio huomauttaa, että tekstiviestitse tapahtuva mainonta on suoramarkkinointia, johon tarvitaan vastaanottajan suostumus. Rekisterin ylläpitäminen, mikäli yrittäjän tiedostot sellaisiksi tulkittaisiin, puolestaan edellyttää, että ihminen tietää että hänen tietonsa rekisteröidään.

”Ovatko nämä ihmiset tienneet olevansa Espanjassa toimivan firman rekisterissä”, kysyy Aarnio.

HS tutustui osaan listoista ja löysi reilut 58 000 puhelinnumeroittain merkittyä yhteystietoriviä eri listoilta, joiden hakutietokantojen nimet viittaavat yrityksiin, paikkoihin ja harrasteisiin. HS:n tutkimissa tiedostoissa yhteystietorivi vastaa yhtä puhelinnumeroa.

”Nimi on tuttu Facebook-tykkäyksistäni”, sanoo HS:n tavoittama helsinkiläinen Katja. HS kertoi hänelle, minkä nimisestä tietokannasta hänen tietonsa löytyivät. Katja kertoo puhelun aikana poistavansa tykkäyksensä kyseiseltä Facebook-sivulta.

”En tiennyt tästä, eikä se tunnu kivalta. Kaikki rekisterithän pitäisi suojata. Olen antanut itsestäni verkkoon tietoja nihkeästi”, Katja sanoo. ”Poistan nyt Facebookin omista tiedoista myös puhelinnumeroni.”

Todellisuudessa ainakaan jo rakennettuihin listauksiin puhelinnumeron poistaminen Facebookista ei vaikuta mitenkään. Katja toimi ennakoiden ja pyrki minimoimaan mahdollisuudet, että numero ilmestyisi tulevaisuudessa jollekin toiselle listalle.

Tiedot listoista levisivät verkossa keskiviikkona. Listojen on arvioitu sisältävän 2,2 miljoonaa yhteystietoa.

”Suomessa on noin 12 miljoonaa puhelinliittymää. En pidä kahta miljoonaa tietoa mahdottomana”, Aarnio sanoo.

Asian selvittämisen tekee hitaammaksi sen kansainvälinen pelikenttä ja lakien kirjo.

”Miten järjestelmä sitten toimii, jos tiedot ovat suomalaisten tai niillä on selkeä liittymäpiste Suomeen, mutta ne eivät olisi suomalaisen lainkäytön piirissä”, Aarnio pohtii.

Selvittely voi Suomen lisäksi ulottua Espanjan, Valko-Venäjän, Hollannin ja Irlannin viranomaisten toimivaltuuksien alueelle tekijöiden ja palveluntarjoajien sijainnin mukaan.

”Sitten asia selvitetään heidän kanssaan. Mutta asia kyllä selvitetään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat