Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikosoikeuden professorien mukaan Anneli Auer tulee saamaan merkittävät koppikorvaukset

Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan laaja ja pitkäkestoinen julkisuus vaikuttaa korvauksiin.

Kotimaa
 
Veikko Somerpuro
Kimmo Nuotio
Kimmo Nuotio Kuva: Veikko Somerpuro

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan syyttäjillä olisi pitänyt olla todella rautaista uutta näyttöä, jotta korkein oikeus (KKO) olisi voinut ottaa Ulvilan surman uudelleen käsiteltäväkseen.

”Tämä juttu on jo tehnyt uskomattomia lenkkejä ja ollut jo kertaalleen korkeimmassa oikeudessa. Kynnys on ollut todella korkealla, että valitusluvan olisi saanut”, Nuotio sanoo.

KKO ilmoitti perjantaina, että se on hylännyt syyttäjien ja asianomistajien valituslupahakemukset. Vaasan hovioikeuden päätös, joka vapautti Anneli Auerin murhasyytteestä, jää siis voimaan.

Puolustus on jo ilmoittanut, että Auer tulee vaatimaan niin kutsuttuja koppikorvauksia, koska on ollut syyttä vangittuna.

Korvausta haetaan Valtiokonttorista ja sen määrästä voi sen jälkeen vielä vääntää oikeudessa.

Nuotion mukaan korvauskäsittely on sinänsä rutiiniluontoinen asia, joskin tässä tapauksessa vangitsemisajat ovat olleet poikkeuksellisen pitkiä. ”Summa tulee olemaan merkittävä. Puhutaan satasista päivässä”, Nuotio sanoo.

Korvauksen suuruudessa otetaan huomioon tapauksen olosuhteita. Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että pitkäkestoinen ja laaja julkisuus tulee vaikuttamaan Auerin korvauksiin. Myös sillä saattaa olla vaikutusta, että kyseessä oli vakava rikosepäily.

Auerin puolustus on jo ilmoittanut, että se aikoo hakea korvauksia vähintään 600 vuorokaudelta.

Puolustus hakee korkeimmalta oikeudelta myös purkua Auerin seksuaalirikostuomioon. Nuotio ei halua ottaa kantaa purkuhakemuksen menestykseen, koska seksuaalirikosjutun käsittely on ollut pääosin salaista.

”Seksuaalirikosjutusta tiedetään hyvin paljon vähemmän kuin murhajutusta, jonka käsittely on ollut avointa”, Nuotio sanoo.

Myös Tolvanen on varovainen arvioimaan asiaa samasta syystä. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei kyseessä ole läpihuutojuttu.

”Purkamisen kynnys on korkea, koska juttuun on aikoinaan haettu valituslupaa, eikä sitä ole annettu. Pitäisi tulla täysin uusia näkökohtia ja uutta näyttöä”, Tolvanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat