Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liisa Jaakonsaari: Hallituksen turvapaikkaohjelma leimaa tulijat mitättömiksi ihmisiksi

”Oleskeluluvan tilapäisyys tarkoittaa, että tulija saa elää jatkuvassa pelossa”, arvioi sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari HSTV:n Studio Kulmapöydän haastattelussa.

Kotimaa
 
Liisa Jaakonsaari: Hallitus leimaa tulijat mitättömiksi ihmisiksi
Liisa Jaakonsaari: Hallitus leimaa tulijat mitättömiksi ihmisiksi
Sdp:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari arvostelee kitkerästi hallituksen turvapaikkapoliittista ohjelmaa. HSTV:n Studio Kulmapöydässä vierailleen Jaakonsaaren mukaan ohjelma kosiskelee perussuomalaisten kannattajakuntaa ja leimaa tulijat mitättömiksi ihmisiksi. Teknisen virheen vuoksi tallenteesta puuttuu haastattelun alkuosa.

Hallituksen viime viikolla esittämä uusi ohjelma turvapaikanhakijoiden kohtelusta heijastelee hyvin pitkälle perussuomalaisten tavoitteita, arvioi sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari HSTV:n Studio Kulmapöydän haastattelussa.

Hallituksen ohjelmassa esitellään noin 80 erilaista toimenpidettä, joilla pääasiassa kiristetään turvapaikkapolitiikkaa nykyisestä.

Jaakonsaari arvioi, että näistä 80 toimenpiteestä suunnilleen 70 on sellaisia, jotka heijastavat pääasiassa perusuomalaisten toivomuksia.

Perussuomalaisten kannattajakunnan kosiskelun lisäksi Jaakonsaari arvioi ohjelmalla pyrittävän lähettämään viestiä maihin, jossa lähtemistä harkitsevat punnitsevat mahdollisia kohteita.

”Tällä on ilman muuta merkitystä. Suomestahan on aiemmin lähtenyt aivan toisenlaisia viestejä, esimerkiksi pääministerin päätös ottaa tulijoita omaan kotiinsa, mikä huomattiin laajalti lähtömaissa.”

Kaikkiaan Jaakonsaari piti hallituksen ohjelman sävyä erittäin negatiivisena. Aiemmin Jaakonsaari kutsui sitä puolirasistiseksi ohjelmaksi, josta ”puuttuvat vain hihamerkit”.

Jaakonsaari selittää tarkoittaneensa ohjelman negatiivisuuden leimaavan turvapaikanhakijan mitättömäksi ihmiseksi, jota voi kohdella melkein miten tahansa.

Hän viittasi erityisesti ehdotukseen, että turvapaikkaa ei enää myönnetä pysyvänä, vaan aina väliaikaisena. Lupaa tarkasteltaisiin puolen vuoden välein. Jos lähtömaassa tilanne paranee, lupaa ei jatkettaisi.

”Tämä tarkoittaisi, että tulija saisi elää jatkuvassa pelossa palautuksesta. Ei se edesauta kotoutusta.”

Jaakonsaari arvosteli myös ilmaisua, että turvapaikka pitää ansaita.

”Siinä on tällainen kalvinistinen ansainnan periaate takana. Ymmärrän tavoitteen, mutta sen olisi voinut muotoilla toisella tavalla.”

Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on ottanut ohjelmaan toisenlaisen kannan kuin Jaakonsaari. Rinne on pitänyt ohjelmaa ”erittäin hyvänä”.

Jaakonsaari ei suostunut näkemään hänen ja Rinteen kannanotoissa ratkaisevaa eroa. ”Pidemmälle ajatellen uskon, että tarvitsemme maahanmuuttajia, eikä huono kohtelu edesauta heidän kotiutumistaan tänne.”

Euroopan parlamentissa asenteet turvapaikkakysymykseen ovat Jaakonsaaren mukaan jakaantuneet jyrkästi. Kovinta linjaa ajavat eräät oikeistolaiset ryhmät sekä Neuvostoliiton vaikutuspiiriin kuuluneet keskisen Itä-Euroopan maat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat