Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisiylijohtaja perustelee epäiltyjen rekisteriä: Tiedustelutiedon tarve kasvanut

Viranomaisten tulee harjoittaa aktiivista tiedonhankintaa ja rikostiedustelua, jotta tavoitteissa onnistuttaisiin, sanoo poliisiylijohtaja.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen
Epri-rekisterin valvonnan laiminlyönnistä syytetään kolmea poliisimiestä. Kuvassa syytetyt sekä asianajaja Mikko Salo (oik.) saapumassa Helsingin käräjäoikeuden istuntoon joulukuun alussa.
Epri-rekisterin valvonnan laiminlyönnistä syytetään kolmea poliisimiestä. Kuvassa syytetyt sekä asianajaja Mikko Salo (oik.) saapumassa Helsingin käräjäoikeuden istuntoon joulukuun alussa. Kuva: Vesa Moilanen
Tästä on kyse

Esitutkinta aloitettiin keväällä 2013

  Epäiltyjen rekisterin eli eprin merkinnöistä aloitettiin esitutkinta, kun MTV keväällä 2013 uutisoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin.

  Kolme poliisihallinnon virkamiestä on saanut syytteen eprin valvonnan puutteista.

  Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan rekisteriin on kirjattu ihmisiä liian löyhin perustein.

Poliisi tiedottaa verkkosivuillaan poliisihallituksen antaneen tänään sisäministeriölle selvityksensä henkilörekistereistä kuten epäiltyjen tietojärjestelmästä.

Selvityksessä kuvataan sitä, minkälaisia toimenpiteitä ja vastuita poliisin tietojärjestelmien ylläpitämiseen, kehittämiseen ja valvontaan liittyy.

Epäiltyjen rekisterin eli eprin merkinnöistä aloitettiin esitutkinta, kun MTV keväällä 2013 uutisoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin.

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan rekisteriin on kirjattu ihmisiä liian löyhin perustein. Epriin on rekisteröity yhteensä 49 962 henkilöä.

Epriin saa kerätä ja tallentaa tietoja henkilöstä, joka on syyllistynyt tai jonka voidaan epäillä syyllistyvän taikka myötävaikuttavan tiettyä törkeysastetta olevaan rikokseen.

Rekisteriin voidaan tallentaa esimerkiksi havainto- ja yhteystietoja. Rekisteröinneistä valtaosa on keskusrikospoliisin tekemiä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa poliisin tiedotteessa, että turvallisuusympäristön muutoksiin reagointi vaatii viranomaisilta yhä parempaa tilannetietoisuutta, ennakointikykyä ja tiiviimpää yhteistyötä.

Jotta tavoitteissa onnistuttaisiin, tulee viranomaisten harjoittaa aktiivista tiedonhankintaa ja rikostiedustelua.

”Kynnys tiedustelutiedon syöttämisen osalta ei saa nousta liian korkealle, koska yksittäisen tiedon merkitystä ei useinkaan voida tietää syöttöhetkellä. Pienikin tieto, esimerkiksi puhelinnumero tai ajoneuvon osittainen rekisteritunnus saattaa jossakin tilanteessa olla muun tiedon ohella niin oleellinen, että sillä voidaan identifioida potentiaalinen rikoksentekijä”, Kolehmainen sanoo tiedotteessa.

Poliisin tiedotteen mukaan kaikki eprin rekisteröinnit on tarkistettu ja niistä vähintään 96,66 prosenttia on todennettu asianmukaisiksi.

Tiedotteessa myös kerrotaan, että poliisihallitus valmistelee uutta ohjetta epäiltyjen tietojärjestelmästä, minkä tarkoituksena on luoda käyttäjille tulkintaohjeet tietojärjestelmän tietosisältöä koskeviin menettelytapoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat