Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat romuttaa Pohjanmaan

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Miinalaiva Pohjanmaa suuntasi kohti Adeninlahtea vuonna 2011.
Miinalaiva Pohjanmaa suuntasi kohti Adeninlahtea vuonna 2011. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Suomessa rakennettu miinalaiva

 Pohjanmaa valmistui Helsingin Wärtsilän telakalta vuonna 1979.

 Aluksessa oli 80 hengen miehistö.

 Pohjamaa tunnettiin myös erilaisilla lempinimillä, kuten ”Vanha rouva” ja ”viinalaiva Puuhamaa”.

 Aluksen pääaseena oli Boforsin 57 millimetrin tykki.

Puolustusvoimat romuttaa entisen Merivoimien lippulaivan, miinalaiva Pohjanmaan. Romutus alkaa ensi vuoden maaliskuussa ja päättyy kesäkuussa.

Puolustusministeriö ei kerro, mikä taho romutuksen suorittaa, mutta se kerrotaan, että romutus tapahtuu Suomessa.

”Emme voi kertoa romuttajaa, koska varsinaista sopimusta ei ole vielä solmittu. Sopimuksen allekirjoitus on odottanut virallista romutuspäätöstä,” kertoo erityisasiantuntija Sanna Laaksonen puolustusministeriöstä.

Pohjanmaa-laivan romutus maksaa 248 100 euroa. Käytännössä romutuksen kustannukset jäänevät tuon alle, koska miinalaivan osia on tarkoitus myydä halukkaille.

Vielä ei tiedetä, järjestetäänkö asian tiimoilta esimerkiksi huutokauppa. Myyntiin menevät ainakin moottorit ja osa järjestelmistä.

”Asia on vielä kesken. Puolustusvoimien Logistiikkalaitos määrittelee sen, miten se tapahtuu. Meille on ilmaantunut jo joitain kiinnostuneita. Mukana on ollut muitakin maita”, Laaksonen sanoo.

Laivasta irrotetaan osia myös museoitavaksi Sotamuseoon. Muutkin museot voivat pyytää esineitä, mutta siihen tarvitaan Sotamuseon lupa.

”Sotamuseolla on tässä ikään kuin etuajo-oikeus. Aluksella on palvellut suuri osa meidän merisotilaista, joten varmaan jokin perinnejärjestökin haluaa ottaa jotain talteen.”

Pohjanmaan operatiivisesta sotilaskäytöstä on jo luovuttu, ja se on seisonut muutamia vuosia käyttämättömänä Upinniemen sotasatamassa Kirkkonummella.

Puolustusministeriö on turhaan yrittänyt etsiä alukselle ostajaa tai mahdollista museoijaa. Aluksen säilyttämisestä on kertynyt 10 000 euron kulut kuukaudessa.

Puolustusministeriö yritti etsiä tahoa, joka olisi halunnut museoida Pohjanmaan, mutta se osoittautui liian kalliiksi. Miinalaivan kunnostaminen museokuntoon olisi maksanut 600 000 euroa. Alusta olisi pitänyt muun muassa remontoida sisältä, jotta siellä olisi ollut turvallista kulkea.

Miinalaivan myynnistä käytiin keskusteluja Viron ja Kroatian kanssa. Kroatialaiset kävivät jopa katsomassa alusta, mutta kaupat eivät toteutuneet.

Pohjanmaan myynti siviileille olisi ollut hankalaa, koska aseiden poistamisen jälkeenkin se luokitellaan puolustustarvikkeeksi. Tämä rajoittaa ostajaehdokkaiden määrää.

Pohjanmaa oli aikanaan Merivoimien suurin alus. Sen pituus on 78 metriä ja uppouma 1 450 tonnia. Laiva sai runsaasti huomiota, kun se osallistui EU:n merirosvojen vastaiseen Atalanta-operaatioon Somalian rannikolla vuonna 2011.

Pohjanmaa toimi myös Merivoimien koululaivana. Se onkin tehnyt pitkiä koulutuspurjehduksia ympäri maailmaa.

Pohjanmaa aiotaan korvata uudella Laivue 2020 -luokan aluksella. Näiden Pohjanmaata suurempien sotalaivojen hankinta on jo käynnistynyt.

Puolustusvoimat
Pohjanmaa suojasi rahtialusta Intian valtamerellä maaliskuussa 2011.
Pohjanmaa suojasi rahtialusta Intian valtamerellä maaliskuussa 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat