Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikonlopun yöjunat pohjoiseen on myyty jo lähes loppuun – joululiikenne jakautuu tänä vuonna usealle päivälle

Junissa on ollut täyttä jo tänään perjantaina. Bussiyhtiöt lisäävät tarpeen mukaan reiteille autoja. Onnibus ajaa joitain linjoja jo kolmellakin autolla.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Sofia Kortelainen (vas.) ja Mirja Sarkkila olivat lähdössä joulunviettoon perjantaina Helsingin rautatieasemalta. Kaksikko oli saapunut Suomeen Wienistä. Kortelainen opiskelee siellä viulunsoittoa, ja Sarkkila oli hänen luonaan kyläilemässä. Helsingistä Kortelainen jatkoi Joensuuhun ja Sarkkila Tampereelle. Kaksikon juna lähti klo 16.30.
Sofia Kortelainen (vas.) ja Mirja Sarkkila olivat lähdössä joulunviettoon perjantaina Helsingin rautatieasemalta. Kaksikko oli saapunut Suomeen Wienistä. Kortelainen opiskelee siellä viulunsoittoa, ja Sarkkila oli hänen luonaan kyläilemässä. Helsingistä Kortelainen jatkoi Joensuuhun ja Sarkkila Tampereelle. Kaksikon juna lähti klo 16.30. Kuva: Markus Jokela / HS

Perjantaina iltapäivällä ja alkuillasta Helsingin rautatieasemalla on tungosta, sillä osa ihmisistä matkustaa jo perjantaina joululoman viettoon.

Tänä vuonna jouluaatto on torstaina, joten joulun menoliikenne jakautuu usealle päivälle viikonloppuun ja alkuviikkoon. Se helpottaa päivittäisiä ruuhkia julkisissa kulkuvälineissä.

Silti perjantai-iltapäivän ja alkuillan Helsingistä lähtevät junat on varattu jo varsin täyteen.

”Liikenne jakaantuu perjantaista keskiviikolle, mutta näyttää siltä, että jo perjantai on tosi vilkas”, sanoo viestintäpäällikkö Mika Heijari VR Konsernista.

”Pohjoiseen menevät yöjunat ovat jo lähes loppuun myytyjä perjantaista alkuviikkoon. Vain muutamia paikkoja on enää myynnissä.”

Hänen mukaansa muissa junissa on vielä tilaa, mutta ennakkomyyntiä on ollut paljon. VR kuljettaa joululomalaisia koko kalustollaan.

”Junat ovat niin pitkiä kuin vain voivat. Kaikki paikat ovat käytössä”, Heijari sanoo.

Linja-autoliikenteessäkin lipunmyynti on kiihtynyt joulun aluspäiviksi. Matkahuollon ja bussiyhtiöiden mukaan suurinta ruuhkaa odotetaan aaton aatoksi eli keskiviikoksi.

Pohjolan liikenteen toimitusjohtajan Heikki Alangon mukaan eniten ennakkovarauksia on tehty Helsingistä Savon suuntaan lähteville pitkille pikavuorolinjoille.

”Mitä lyhyemmät linjat, sitä lähempänä lähtöä ihmiset ostavat lippunsa. Jos matkustajia tulee paljon, laitetaan lisää autoja”, Alanko sanoo.

Onnibus on jo lisännyt autoja reiteilleen. Toimitusjohtaja Pekka Mötön mukaan etenkin pitkien linjojen lippuja on myyty paljon ennakkoon.

”Joitain reittejä kuljetaan jopa kolmella autolla.”

Suosittuja suuntia ovat esimerkiksi Helsingistä Vaasaan, Ouluun, Rovaniemelle, Joensuuhun ja Jyväskylän kautta Kuopioon. Tilaa on paremmin lyhyemmille matkoille kuten Helsingistä Kotkaan, Tampereelle ja Poriin.

Möttö kehottaa hankkimaan lipun ajoissa.

”Kapasiteettia lisätään, mutta jossain raja tulee vastaan”, hän sanoo.

Finnairilta kerrotaan, että lennoilla vilkkaimmat päivät ennen joulua ovat lauantai ja aaton aatto.

”Kysytyimmille päiville kotimaan lennoille on enää muutama paikka jäljellä, mutta esimerkiksi Lappiin on lentoja, joilta löytyy vielä hyvin paikkoja. Myös esimerkiksi Joensuuhun, Jyväskylään, Kokkolaan, Kuopioon ja Vaasaan on vielä tilaa ennen joulua ja joulun jälkeisinä päivinä”, kertoo viestinnän asiantuntija Inka Ikonen Finnairilta.

Joululomalaiset alkavat palailla koteihinsa jo lauantaina 26. joulukuuta ja sunnuntaina 27. joulukuuta. Esimerkiksi Onnibusilla se näkyy jo lippukaupassa. Finnairilla ne ovat paluuliikenteen vilkkaimmat päivät.

Joulun jälkeen pohjoisesta Helsinkiin tulevien yöjunien makuupaikat ovat täyttymässä hyvää vauhtia jo nyt.

Ruuhkia helpottaa myös joulun jälkeen se, että paluuliikenne jakautuu menoliikennettäkin pidemmälle ajalle. Monet jatkavat lomiaan uudenvuoden yli, osa loppiaiseen saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat