Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko välttää pahimman tungoksen? Hanki jouluruuat maanantaina, suosittelevat kauppiaat

Kotimaa
 
Reijo Koskinen / Lehtikuva
Kiirettä tavaratalon elintarvikeosastolla joulun alla Helsingissä 1958.
Kiirettä tavaratalon elintarvikeosastolla joulun alla Helsingissä 1958. Kuva: Reijo Koskinen / Lehtikuva

Ruokakauppiaat suosittelevat tekemään isoimmat jouluostokset jo maanantaina. Jos haluaa välttää pahimman tungoksen muina päivinä, kauppaan kannattaa mennä varhain aamulla tai illan viimeisinä tunteina.

Jos ruuan hankinta jää jouluaattoon, matkaan kannattaa lähteä aamukahdeksalta. Parasta on, jos säilyvät tuotteet voi ostaa etukäteen ja vain tuoretuotteiden, kuten maidon, leipien, kalojen, salaattien ja mädin, hankinta jäisi tiistaihin tai keskiviikkoon.

Kinkunostajien ennakoidaan ruuhkauttavan ruokakauppoja viikonloppuna.

”Tänään kinkun menekki on kasvanut, myös tuoresuolattuja kinkkuja ostetaan jo. Pakastettu kinkku kannattaa ostaa ajoissa, että ehtii sulaa”, sanoi S-market Espoon keskuksen apulaispäällikkö Markus Leinonen perjantaina.

Ruuhkaisimmaksi päiväksi pääkaupunkiseudulla povataan tiistaita ja keskiviikkoa eli aatonaattoa. Tampereen keskustan, Kangasalan ja Pirkkalan Lidlien aluepäällikkö Sami Karin-Oka veikkaa, että maanantaista keskiviikkoon on tasaisen ruuhkaista, eikä kauppaan kannata tunkea ainakaan virka-ajan jälkeen.

”Aatto palvelee lähinnä mattimyöhäisiä tai niitä, jotka haluavat pelata ruokien päivämäärillä.”

Vielä jouluaattonakin ruokakaupoissa on perinteisesti kuhinaa. Vantaan Tikkurilassa sijaitsevaan K-supermarket Ylivetoon väkeä vetää vielä aattona tuoretiskin kalat.

”Viimeinen tunti on sellainen, että ei kannata missään nimessä tulla”, kauppias Jouni Monto neuvoo.

Monton mukaan valikoima ja hinnat pysyvät maanantaista lähtien samana, joten niidenkään takia ei ostamista ei kannata lykätä.

”Joitain kalatuotteita ja leipiä tulee vielä myöhemmin viikolla.”

Joulun ruokaostoksia voi helpottaa tekemällä kaksi kauppalistaa, toinen hyvissä ajoin ostettavia ruokia varten ja toinen tuoretuotteille. Jälkimmäistä listaa voi täydentää, jos huomaa jotakin puuttuvan.

”Tekisin ne yhtaikaa, se antaa mielenrauhaa. Ja minä rakastan ruutupaperia, siinä ei ainakaan akku lopu kesken”, nauraa Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Jos käy tutussa kaupassa, niin listat kannattaa laatia siten, että ne vastaavat kaupan hyllyjärjestystä: näin välttää turhan risteilemisen.

Hopsu-Neuvosen mukaan ostoksille kannattaa varata aikaa enemmän kuin tavallisesti, vesipullo ja kevyet vaatteet, jotta tungoksessa ei tule hiki.

”Ajatukset juoksevat paremmin, kun ei ole kuuma eikä jano.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat