Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norppa jäämässä ilman lisäsuojaa kalastusrajoituksista

Eripurainen norppatyöryhmä laajentaisi kuuttien suojaksi asetettua kalastuskieltoaluetta mutta ei ulottaisi kieltoa heinäkuulle.

Kotimaa
 
Juha Taskinen
Saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen. Niitä on vain noin 320.
Saimaannorppa on äärimmäisen uhanalainen. Niitä on vain noin 320. Kuva: Juha Taskinen
Fakta

Noin 320 norppaa

  Suomi on vastuussa äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan säilymisestä, sillä norppia on vain Suomessa.

  Saimaannorppia on arviolta 320.

  Norppia uhkaavat kalanpyydykset, ilmaston lämpeneminen sekä kannan pieni koko ja pirstaleisuus.

Äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista pohtinut työryhmä esittää pieniä laajennuksia norppa-alueiden kalastusrajoituksiin mutta ei ulottaisi verkkokalastuskieltoa heinäkuulle. Tätä ovat vaatineet tutkijat ja ympäristöjärjestöt, koska kuuttien pyydyskuolleisuus on siirtynyt loppukesään.

Saimaannorppa ja kalastus -työryhmä luovutti raporttinsa perjantaina maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk). Työryhmä oli eripurainen, ja raportti sisältää useita eriäviä mielipiteitä. Ne koskevat etenkin kalastuskieltoalueita ja -aikaa.

Raportissa esitetään verkkokalastuskieltoa tärkeille norppa-alueille 15.4.–30.6. Rajoitusalue laajenisi 564 neliökilometrillä yhteensä 2 600 neliökilometriin. Muikkuverkot kuitenkin vapautettaisiin rajoituksista.

Lopputulos on kompromissi, koska työryhmä oli monilta osin erimielinen, kertoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

”Pyrkimyksenä on saada yhtenäinen alue, jolla kalastusvalvontaa tehostetaan ja tiedotusta lisätään niin, että laittomiin pyydyksiin tapahtuvat kuolemat saataisiin loppumaan”, Kirjavainen sanoo.

Muikkuverkojen kohdalla ehdotus on Kirjavaisen mukaan ehdollinen: ”Muikkuverkkoihin on kuollut todella vähän norppia, tapaukset ovat yksittäisiä. Jos norppakuolemia tulee, pitää heti reagoida ja palata nykytilanteeseen.”

Saimaannorppia on arviolta 320. Kanta on kasvanut keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa 2010–2015.

Eriävän mielipiteensä jättivät ainakin WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto, Itä-Suomen yliopisto, Metsähallitus, Saimaan norppaklubi, Kalatalouden keskusliitto, Etelä-Savon kalatalouskeskus sekä Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot. Kalatalousjärjestöt ja maakuntaliitot eivät hyväksy verkkokalastuskieltoalueen laajentamista.

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtajan Risto Sulkavan mielestä esityksen lähtökohta ylipäätään on väärä.

”Siinä ei ole tarkoituskaan vähentää kalanpyydyskuolemia vaan pitää ne ennallaan”, Sulkava toteaa.

Sulkava harmittelee myös tutkimustiedon sivuuttamista: ”Satelliittitutkimukset osoittavat, että norpat liikkuvat laajemmalla alueella kuin aiemmin on luultu.”

Metsähallituksen mukaan verkkokalastusrajoituksen pidentäminen heinäkuulle on ainoa keino varmistaa kannan kasvu viiden vuoden ajalla. Myös Itä-Suomen yliopiston mukaan rajoitusalueissa pitäisi ottaa huomioon norpan elinpaikan reuna-alueet.

Ministeri Tiilikaisen mukaan esityksiä voidaan vielä tarkistaa tulevaan asetukseen.

”Eriävistä mielipiteistä johtuen on tarpeen katsoa, toimitaanko nyt annettavan asetuksen osalta piirulleen raportin mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat