Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisvastaisesta iskusta voi joutua vankilaan – palavan Masinol-pullon heittäminen toi vuoden tuomion

Vastaanottokeskusten häirintä vaikuttaa humalaisten illan aikana saamilta päähänpistoilta.

Kotimaa
 
Vääksyn vastaanottokeskus herättää kuntalaisissa ristiriitaisia tunteita
Vääksyn vastaanottokeskus herättää kuntalaisissa ristiriitaisia tunteita
Polttopulloiskun takia viikon alkuperäisestä aikataulusta myöhässä aukeava Vääksyn vastaanottokeskus jakaa kuntalaisten mielipiteet.

Romppainen lähti vuodeksi vankilaan, koska heitti kännipäissään muovisen Masinol-pullon vastaanottokeskuksen oven ikkunaan. Pullon suuaukossa oli paperia, joka paloi.

Romppainen ei ole miehen oikea nimi, mutta teko on toistaiseksi vakavin tuomioon asti päätynyt, vastaanottokeskukseen kohdistunut isku, kun turvapaikanhakijakriisi alkoi Suomessa tänä syksynä.

Se sattui Kouvolan Keltakankaalla 25. syyskuuta illalla puoli yhdentoista aikaan. Punaisen Ristin hätämajoitusyksikössä oli 114 ihmistä iltapuuhissaan, kun Romppainen sytytti pullon. Pullo ei rikkonut lasia, vaan kimposi ikkunasta maahan. Paikalla ollut suomalaismies otti hänet kiinni. Kiinniottajalleen Romppainen kertoi, että vastusti maahanmuuttopolitiikkaa ja halusi tappaa mutiaiset.

Asia oli tullut jo aiemmin selväksi Romppaisen Facebook-sivulla, jossa hän ehdotti perustettavaksi suomalaisia suojelevia joukkoja ja ruuanjakelun estämistä Keltakankaalla. ”… kuolkoo vittu nälkään täältä pois ei auteta terroristeja, kaikki joukolla mukaan … ” hän kannusti.

Oikeudessa hän oli sovittelevampi ja sanoi halunneensa protestoida pakolaispolitiikkaa, joka aiheuttaa valtavat kustannukset. Tämä on suomalaisilta avuntarvitsijoilta pois, hän mukaan lukien.

Kymenlaakson käräjäoikeus ei heltynyt, vaan kovensi tuomiota, koska sillä oli rasistinen motiivi. Kovaa tuomiota selittivät myös miehen aiemmat tuomiot, kuten törkeä kotirauhan rikkominen, jossa hän uhkaili perheenisää ovella palava paperitukko kädessään.

Oikeus huomioi tuomiossaan tilanteen ja lähetti viestin Suomen polttopullo-romppaisille. Sen mukaan vihamielisyys turvapaikanhakijoita kohtaan on otettava vakavasti nyt, kun hakijoiden määrä on kasvussa ja majoitusyksiköitä alkaa olla lukumääräisesti paljon.

Toinen vakava tapaus on Lammin polttopulloisku, jossa vasta kerrosikkunan viimeinen ikkuna pysäytti palavan, viinapullosta tehdyn polttopullon. Ikkunan takana nukkui kaksi lasta. Tekijät ovat vapaalla, poliisi etsii kolmea pipopäistä miestä.

Poliisihallituksessa tilannetta seurataan.

”Kun elo–syyskuussa vastaanottokeskuksia sekä hätämajoitusyksiköitä avattiin, vakavampia tekoja alkoi tulla esiin. Tilanne rauhoittui lokakuussa, mutta nyt taas on ollut vilkkaampaa”, sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen.

Suuri osa tilanteista on pääosin humalaista häiriköintiä ilta- ja yöaikaan.

Poliisi
Polttopullo tekopaikalla poliisin ottamassa kuvassa.
Polttopullo tekopaikalla poliisin ottamassa kuvassa.

”Ajellaan mopolla tai autolla keskuksen pihalla, huudellaan, heitetään kiviä ikkunoita kohti, kirjoitellaan seiniin rasistisia tekstejä. Tällaisia ne ovat usein olleet.”

Vakavia tapauksia on kymmenkunta. Toiminta ei silti vaikuta järjestelmälliseltä.

”Enemmän vaikuttaa yksittäisten henkilöiden tai muutaman henkilön ryhmien teoilta, jonkinlaisia päähänpistoja, joissa alkoholi on vaikuttanut asiaan”, Reen sanoo.

Ruotsissa tapauksia on joitakin kymmeniä, mutta Saksassa jo viitisensataa. ”Suomen lukemia voidaan pitää melko maltillisena, mutta onhan huolestuttavaa, että tämänkin verran tapahtuu.”

Kuten Kouvolan tapaus kertoo, seuraamus ei välttämättä ole lievä. ”Vaikka tarkoituksena olisi pelottelu, äkkiä seuraukset ovat kovat, puhumattakaan siitä, että onnistuu sytyttämään palon ja tulee ihmishenkien menetyksiä.”

Lauri Rotko
Henry Lecklin (vas.) ja Mikko Lecklin pesivät nokea pois tanssilattialta Tallukan vastaanottokeskuksessa.
Henry Lecklin (vas.) ja Mikko Lecklin pesivät nokea pois tanssilattialta Tallukan vastaanottokeskuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat