Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valelääkäri uskoi omiin kykyihinsä: Nyt häntä syytetään kahdesta taposta

Esa Laiho ehti hoitaa 12 000:ta potilasta vuosikymmenen aikana.

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Valelääkärinä toimineen Esa Laiho vangitsemisoikeudenkäynnissä marraskuussa 2011. Vieressä asianajaja Tiina Hämäläinen.
Valelääkärinä toimineen Esa Laiho vangitsemisoikeudenkäynnissä marraskuussa 2011. Vieressä asianajaja Tiina Hämäläinen. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Tästä on kyse

Valelääkäri ehti toimia 10 vuotta

 Esa Laiho työskenteli lääkärinä Suomessa 2001–2011 väärennetyn venäläisen tutkintotodistuksen turvin.

 Häntä syytetään muun muassa törkeistä petoksista ja törkeästä väärennyksestä.

 Laihon epäillään aiheuttaneen myös kahden potilaan kuoleman ja vaarantaneen neljän muun hengen ja terveyden. Häntä syytetään kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

 Laihoa uhkaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus.

Miltä tuntuu näytellä kymmenen vuotta lääkäriä, poliisi kysyi kuulusteluissa valelääkäri Esa Laiholta.

”Viime vuosina on alkanut tuntua raskaalta, ne ovat olleet aika yksinäisiä vuosia. Kyllähän mä alusta asti olen miettinyt kiinnijäämistä. Minusta tämä työ on ollut koko ajan helppoa kuitenkin.”

Ensimmäisessä kuulustelussaan marraskuussa 2011 Laiho kiisti olevansa valelääkäri. Hänen mukaansa Venäjältä hankittu väärennetty todistus oikeutti hänet toimimaan lääkärinä.

Laiho kuitenkin myönsi, ettei hän ole opiskellut Venäjällä. Oleskellessaan 1990-luvulla Yhdysvalloissa hän tutustui kaverinsa kanssa kahteen venäläiseen. Nämä olivat kertoneet mahdollisuudesta saada valmiit lääkärinpaperit pietarilaisesta Pavlovin yliopistosta ilman, että siellä tarvitsee opiskella.

”Arvelin, että nyt ollaan harmaalla alueella, mutta he vakuuttivat minut ja [kaverini], että kaikki on ihan OK. Kaikki onnistui, kun maksoi 10 000 dollaria.”

Laiho hankki ensimmäisen väärennetyn tutkintotodistuksen vuonna 1994. Joulukuussa 2003 hän sai uuden diplomin.

Väärennetyn diplomin avulla Laiho pääsi suorittamaan Suomessa testit, jotka ulkomailla valmistuneilta lääkäreiltä vaaditaan. Alkukompuroinnin jälkeen hän läpäisi kokeet, ja joulukuussa 2003 hän sai luvan toimia lääkärinä toisen lääkärin valvonnan alaisena.

Vuoden 2005 lopussa hänelle myönnettiin lupa toimia itsenäisenä lääkärinä.

Laiho ehti toimia lääkärinä kymmenen vuotta. Hän aloitti harjoittelun Laakson sairaalassa marraskuussa 2001, ja kiinni hän jäi marraskuussa 2011 Ilta-Sanomien paljastettua, ettei hänellä ole tutkintoa.

Laiho on työskennellyt erityisesti vanhustenhoidon parissa Helsingissä, Lohjalla, Kouvolassa, Lahdessa, Riihimäellä, Karkkilassa, Nummi-Pusulassa ja Vihdissä.

Laihon ainoa tutkinto on ylioppilastutkinto hyvinkääläisestä lukiosta vuonna 1981. Oppilaana hän ei loistanut: ylioppilastodistuksen yleisarvosana oli b ja lukion päästötodistuksen keskiarvo 6,9.

Laiho totesikin, ettei hänellä olisi ollut mitään mahdollisuuksia päästä opiskelemaan lääkäriksi näillä papereilla.

”En ole edes hakenut, koska ei minulla olisi ollut mitään mahdollisuuksia pääsykokeissa: minulla oli lyhyt matikka 5 ja biologia 6, enkä lukenut lukiossa ollenkaan fysiikkaa tai kemiaa.”

Vuonna 1992 Laiho pääsi yhdysvaltalaiseen Ross University School of Medicineen opiskelemaan lääketiedettä. Omien sanojensa mukaan hän suoritti siellä noin 80 opintoviikkoa eli kaikki perustason opinnot sekä johdatuksen kliiniseen sairaalaharjoitteluun.

Yliopiston mukaan Laiho ei suorittanut yhtään kurssia.

Venäjältä hankkimillaan väärillä papereilla Laiho kertoi läpäisseensä Yhdysvalloissa kaksiosaisen lisenssikokeen ja päässeensä myös tekemään tutkimustyötä sairaalaan ja yliopistoon. Ongelmat väärennettyjen venäläistodistusten kanssa katkaisivat kuitenkin uran.

Laiho karkotettiin Yhdysvalloista vuonna 2001, kun hän oli saanut vankeustuomion reseptiväärennyksistä.

Suomeen palatessaan Laiho oli pahoissa veloissa. Sukulaiset ja kaverit kuitenkin uskoivat, että hän on lääkäri, joten heidän kannustamanaan hän päätti jatkaa sillä uralla.

Kymmenen vuoden lääkärinuransa aikana Esa Laiho ehti hoitaa noin 12 000:ta potilasta. Eniten potilaita hänellä on ollut Helsingissä ja Lahdessa.

Hän myönsi miettineensä, että joku hänen potilaistaan voi kuolla.

”Jos tämä olisi ollut koko ajan jotenkin vaikeeta ja ylitsepääsemätöntä, mutta kun ei se ole ollut. Olen kyllä miettinyt tätä etiikkaa ja moraalia ja niitä perustellut itselleni, mutta olen aina lopulta päätynyt siihen, että minulla on riittävät tiedot ja taidot toimia lääkärinä.”

Laihon työstä ei yksittäistapauksia lukuun ottamatta tullut kielteistä palautetta.

Nyt totuus on herättänyt suuttumusta. Eräs entinen työnantaja kutsuu häntä ”valelääkäriksi naamioituneeksi rikolliseksi” ja toteaa:

”Valelääkäri Esa Laihon katson vaarantaneen avuttomien vanhusten haurasta, jäljellä olevaa elämää ja altistaneen koko hoitokodin toiminnan uhanalaiseksi. Laiho haki röyhkeästi omaa taloudellista hyötyä puolustuskyvyttömien kustannuksella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat