Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaiset rekat pääsevät ilman rajoituksia Suomen teille – AKT: Hallitus tappaa suomalaiset kuljetusyritykset

Hallituksen päätös merkitsee, että esimerkiksi virolaiset kuljetusyritykset ovat vapaita hoitamaan kuljetuksia Suomessa. AKT:n mielestä hallitus teki suomalaisista kuljettajista työttömiä.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kuorma-autoja Vuosaaren satamassa tammikuussa 2015.
Kuorma-autoja Vuosaaren satamassa tammikuussa 2015. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallitus vapauttaa kuljetusalan kilpailun ulkomaalaiselle kilpailulle keväällä. Auto- ja kuljetusalan liitto AKT syyttää hallituksen tuhoavan suomalaisten kuljetusyritysten elinmahdollisuudet antamalla EU:lle periksi.

Myös työnantajia edustava liitto pitää lakimuutosta vaarallisena Suomelle, joka saattaa menettää merkittävät verotulot päätöksen takia.

Hallitus esittää, että EU:n vaatimuksesta Suomen lainsäädännöstä kumottaisiin niin sanottua kabotaasia koskevat kansalliset määritelmät eli lopetettaisiin kansallisten yritysten suojelu. Kabotaasilla tarkoitetaan kotimaan kuljetusta, jonka tekee ulkomailla rekisteröity ajoneuvo. Nykyisin ulkomaalaisten toimintaa on vahvasti rajoitettu.

Kun laki tulee voimaan ensi vuonna, esimerkiksi virolaiset ja puolalaiset kuljetusyritykset olisivat vapaita hoitamaan kuljetuksia Suomessa.

Itäisten EU-maiden yritysten kuljetusten on arveltu olevan huomattavasti halvempia kuin suomalaisten yritysten. Tämä voisi merkitä suomalaisyritysten konkursseja.

Osa yrittäjistä on jo perustanut Viroon tytäryhtiön ja siirtynyt käyttämään virolaisia kuljettajia. Monille suomalaiskuljettajille muutos merkitsee mahdollisesti joko työttömyyttä, alan vaihtoa tai heikompia työehtoja. Kuljetusala työllistää noin 100 000 suomalaista.

”Liikenneministeri Anne Bernerin esitys on kuolinisku suomalaiselle kuljetuselinkeinolle ja liittää suomalaiset raskaan liikenteen kuljettajat jonon jatkoksi työttömien armeijaan”, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen liiton lähettämässä tiedotteessa.

Autoliikenteen työnantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen sanoo, että hallitus teki ”huonon päätöksen”.

”Vaikka ulkomaalaisten yritysten pitäisi Suomessa totella suomalaisia sääntöjä ja työehtosopimuksien ehtoja yleissitovuuden takia, en usko, että näin käy”, Vasarainen sanoo.

”Tämä asettaa viranomaisille valtavan tehtävän valvoa, että suomalaisia sääntöjä noudatetaan”, hän sanoo. ”Pitää muistaa, että myös ulkomaalaisten yritysten verot tai työnantajamaksut jäävät saamatta, sillä ei niitä Suomeen makseta.”

Kuljetusyritysten liikevaihto on noin kuusi miljardia euroa. ”Kyllä tämä iso riski on, sillä kuljetuspalveluja ostavat yritykset katsovat yleensä lähinnä hintaa, jolla ne kuljetukset saavat.”

Piiraisen mukaan erikoista linjauksessa on sekin, että ministerivaliokunnassa tämän kannan esitteli ulkoministeri Timo Soini (ps). Hän muistuttaa perussuomalaisten ”mekkaloineen, että AKT ja muut alan järjestöt eivät tee mitään suomalaisen kuljetuselinkeinon puolustamiseksi”.

”Nyt perussuomalaiset ulosliputtavat hallitusrintamassa suomalaiset kuljettajat”, Piirainen sanoo.

AKT sanoo tiedotteessaan, että Suomen tavaraliikennelain mukaan kabotaasikuljetuksena pidetään jokaista kuorman purkua.

Kabotaasia saa harjoittaa vain väliaikaisesti, joka tarkoittaa enintään kymmentä purkua kolmen kuukauden aikana.

AKT sanoo, että EU-komissio pitää Suomen nykyistä kabotaasimääritelmää ja väliaikaisuuden vaatimusta EU-säännösten vastaisena.

EU on aikonut haastaa Suomen EU-tuomioistuimeen, mikäli Suomi ei muuta säännöksiään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat