Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulusuklaassa voi olla palmuöljyä

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Fazerin suklaakonvehteja.
Fazerin suklaakonvehteja. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ostin Fazerin suklaata, ja siihen oli ilmaantunut palmuöljyä, verkkokeskustelija kertoo.

Havainto on osittain oikea. Palmuöljy on tosiaan ilmaantunut tuoteselosteeseen, mutta suklaiden täytteissä sitä on ollut ennenkin.

”Reseptit eivät ole muuttuneet”, sanoo Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola.

”Pakkauksia koskeva lainsäädäntö sen sijaan muuttui 2011, ja siirtymäaika päättyi vuosi sitten. Ennen tuoteselosteessa luki ’kasvirasva’, nyt pitää yksilöidä käytetyt rasvat.”

Se voi olla palmuöljyn ohella karitepuun pähkinästä saatavaa sheavoita tai tutumpaa auringonkukkaöljyä. Tuoteselosteen mukaan Fazerina-patukan rasva on palmuöljyä, Geisha-patukan palmuöljyä ja sheavoita.

Palmuöljyllä on teknisiä ominaisuuksia, joiden ansiosta se sopii juuri täytteisiin, Eerola sanoo. Sillä ei ei korvata kalliimpaa kaakaovoita, kuten verkkokeskusteluissa helposti epäillään.

Fazerin tuotteissa palmuöljyä on muun muassa Fazerina- ja Geisha -patukoiden täytteissä sekä Pätkiksissä. Fazerin Sininen -suklaalevyissä sitä ei ole.

Täytteen osuus vaihtelee tuotteesta toiseen. Esimerkiksi Geisha-suklaapatukoista on täytettä 38 prosenttia, ja palmuöljyn ja sheavoin osuus on viisi prosenttia kokonaispainosta.

Palmuöljyn käyttö on lisääntynyt, koska teollisuus on pyrkinyt vähentämään transrasvoja, Eerola kertoo. Transrasvoja pidetään terveydellisesti haitallisina.

Kuluttajaliitto on kehottanut välttämään palmuöljyä sisältäviä tuotteita, koska niihin liittyy eettisiä pulmia. Palmujen tieltä on kaadettu muun muassa sademetsää Indonesiassa ja Malesiassa. Samalla on tuhoutunut maailman monipuolisimpia elinympäristöjä ja lajeja on vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Fazer tukee kestävää palmuöljytuotantoa, Erola korostaa. ”100 prosenttia käyttämästämme palmuöljystä on RSPO-sertifioitua.”

Toiminta on osa yrityksen vastuuohjelmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat