Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinolan museonjohtaja erosi protestiksi säästöille – mies on ”jo eläkeiässä”, kuittaa kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja

Eronneen Kari-Paavo Kokin erikoisalaa on 1700-luku. Silloin syntyi joululahjojen antamisen perinne. Siihen voi tutustua Heinolan museon joulunäyttelyissä.

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Kari-Paavo Kokki, 64, erosi Heinolan kaupunginmuseon johdosta vastalauseena säästöille. Muuten hän olisi jatkanut ”vielä muutaman vuoden” muun muassa itsenäisyyden juhlavuoden näyttelyn suunnittelijana.
Kari-Paavo Kokki, 64, erosi Heinolan kaupunginmuseon johdosta vastalauseena säästöille. Muuten hän olisi jatkanut ”vielä muutaman vuoden” muun muassa itsenäisyyden juhlavuoden näyttelyn suunnittelijana. Kuva: Lauri Rotko

Heinola. Heinolan museot ovat maankuuluja, samoin niiden johtaja Kari-Paavo Kokki: 1700-luvun historian asiantuntija, monen antiikkiteoksen kirjoittaja ja suosittu luennoitsija.

Heinolaan Kokki on onnistunut luomaan upean museokorttelin, jonka joulu- ja kesänäyttelyitä tullaan katsomaan kaukaakin. Nyt Kokin rakentamista Heinolan kaupunginmuseon 1800- ja 1900-luvun alun sekä Kivalterin talon 1700-luvun joulusta kertovista näyttelyistä voi nauttia viimeistä kertaa. Hän on sanoutunut irti tehtävästään, jossa on toiminut vuodesta 1982, aluksi amanuenssina ja pian sen jälkeen johtajana.

”Sain vain kerta kaikkiaan tarpeekseni”, Kokki sanoo.

Museoiden määrärahat ovat supistuneet vuodesta toiseen, ja loputon kitkuttaminen alkoi tuntua yhä turhauttavammalta.

Viimeinen pisara oli Heinolan kaupunginhallituksen päätös ottaa museokokonaisuuteen kuuluva WPK:n talo Galleria Lambert kaupungin omaan toimistokäyttöön Kokkia kuulematta.

Tapausta on luonnehdittu kulttuuriskandaaliksi.

Antiikki- ja museoväki kerää parhaillaan adressia tapauksesta tyrmistyneenä. Sen ovat allekirjoittaneet jo yli kolmesataa asiantuntijaa, muun muassa Hagelstamin huutokauppakamarin intendentti Maria Ekman-Kolari ja arvostettu antiikkikauppias Arthur Aminoff.

”Kari-Paavo Kokki on kaikissa Pohjoismaissa tunnettu museonjohtaja. Etenkin hänen kustavilaisen ajan ja esinehistorian asiantuntemustaan arvostetaan laajasti. Hänellä on myös hyvät verkostot, joiden ansiosta hän on saanut lainattua Heinolan museoihin erinomaisia töitä”, Arthur Aminoff sanoo.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Niina Varjon (kok) mukaan Heinolassa on pakko tehdä säästöjä, koska taloustilanne on tiukka. Ne koskevat väistämättä kaikkia kaupungin toimialoja.

”Kari-Paavo Kokki on tehnyt hienoa työtä, ja hänellä on takanaan maineikas ura. Hän on kuitenkin jo eläkeiässä”, Varjo sanoo.

”Jollei näin ei olisi käynyt, olisin jatkanut vielä mielelläni muutaman vuoden. Suunnittelin jo muun muassa itsenäisyyden juhlavuoden näyttelyä”, Kokki, 64, sanoo.

Antiikki, historia ja vanhat tavarat ovat pienestä pitäen olleet hänen intohimonsa.

”Kasvoin Tampereella vanhojen esineiden ympäröimänä. Äiti harrasti historiaa, ja hän vei minua taidenäyttelyihin. Totuin jo lapsena arvostamaan vanhaa.”

Ylioppilaaksi kirjoitettuaan Kokki opiskeli pohjoismaista etnologiaa Åbo Akademissa ja työskenteli loma-ajat museoissa.

”Myin pääsylippuja ja tein kaikenlaisia aputöitä. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, miten arvokkaita kokemuksia sain. Tutustuin kokeneisiin museoihmisiin ja näin, miten monella tavalla museoita voidaan rakentaa.”

Niinpä hän oli valmis jättämään paikkansa Hämeenlinnan museon vs. intendenttinä ja ryhtymään kehittämään Heinolan museota, kun paikka aukesi.

Kari-Paavo Kokki ymmärsi heti, että museoon pitää tehdä vaihtuvia näyttelyitä, jotta kävijät saataisiin houkuteltua vierailemaan siellä ympäri vuoden.

Hän lainasi joulunäyttelyn idean Turun linnasta, jonne se puolestaan oli keksitty Ruotsista. Kesänäyttelyt taas saivat alkunsa, kun Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n kuolemasta tuli kuluneeksi 200 vuotta 1992.

Sitä seurasivat muun muassa suositut empire-, rokokoo- ja designnäyttelyt. Kesällä 2014 kaupunginmuseon barokkia esittelevässä 50-vuotisjuhlanäyttelyssä vieraili myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

”Siihenkin keräsin yksityisiltä ihmisiltä ja säätiöiltä 30 000 euroa.”

”Museoidemme talous kurjistuu kurjistumistaan toisin kuin Ruotsissa, jossa niihin päinvastoin panostetaan. En ymmärrä, miksi museot koetaan taakkana yhteiskunnalle. Nehän ovat voimavara. Jollemme tunne menneisyyttä, meillä ei ole tulevaisuutta emmekä oikeastaan tunne itseämmekään, kuten Tukholman Nordiska museetin perustaja Artur Hazelius sanoi.”

Menneistä vuosisadoista 1700-luku ja erityisesti Kustaa III:n aika kiehtoo Kari-Paavo Kokkia edelleen eniten.

”Paitsi että kustavilaisen ajan esineistö on kaunista ja yhä kestävää, Kustaan aikana moderni ihminen ikään kuin syntyi. Monet tapamme ovat sieltä peräisin.”

”Esimerkiksi joululahjoja alettiin antaa silloin. Lahjat olivat vaatimattomia. Ne olivat lähinnä eleitä kuten pieni pätkä silkkinauhaa tai jotain itse tehtyä. Mutta kuninkaan alulle panemaa perinnettä jatkamme tietämättämme joka joulu yhä.”

Heinolan kaupunginmuseon joulunäyttelyt ovat avoinna loppiaiseen asti. Kaupunginmuseo ti, to-su klo 12-16, ke klo 12.20. Lääninkivalteri Aschanin talo ti, to-su klo 12-20.

Lauri Rotko
Kari-Paavo Kokin erikoisalaa on 1700-luku. Kustaa III:n aikana syntyi muun muassa joululahjojen antamisen perinne.
Kari-Paavo Kokin erikoisalaa on 1700-luku. Kustaa III:n aikana syntyi muun muassa joululahjojen antamisen perinne.
Lauri Rotko
Kari-Paavo Kokki on suunnitellut Heinolan museoiden joulunäyttelyt. Niissä sukelletaan 1700- ja 1800-lukujen sekä 1900-luvun alun jouluperinteisiin.
Kari-Paavo Kokki on suunnitellut Heinolan museoiden joulunäyttelyt. Niissä sukelletaan 1700- ja 1800-lukujen sekä 1900-luvun alun jouluperinteisiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat