Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Ajatus lahjoittaa Haltin sivuhuippu Suomelle on turhanpäiväinen

”Tämä on juuri sellainen someajan ilmiö, jossa pikku asiasta tulee elämää suurempi kysymys”

Kotimaa
 
Vesa Ranta / HS
Haltitunturi, Lapin korkein huippu.
Haltitunturi, Lapin korkein huippu. Kuva: Vesa Ranta / HS

Suomessa ja maailmalla on tällä viikolla kiinnitetty huomiota Facebook-ryhmään, jonka jäsenet haluaisivat Norjan lahjoittavan Suomelle Haltin sivuhuipun Haldičohkkan. Jos maiden välistä rajaa siirrettäisiin muutaman metrin, Suomi saisi uuden korkeimman kohdan. Se olisi seitsemän metriä nykyistä korkeinta kohtaa (1 324 metriä) korkeammalla.

Lahjoitusideaa perustellaan sillä, että Norja voisi näin kunnioittaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä vuonna 2017. Lahjoitusidean taustalla on Norjan maanmittauslaitoksen eläkkeellä oleva pääinsinööri Bjørn Geirr Harsson.

Suomen maanmittauslaitoksen eläkkeellä oleva yli-insinööri Pekka Tätilä tyrmää koko idean turhanpäiväisenä. Hän ymmärtää lahjoitusidean taustalla olevan symbolisen eleen, mutta muutoksella ei olisi mitään käytännön vaikutusta.

”Tunturilla voi liikkua vapaasti korkeammalla tai matalammalla sekä kuvitella mitä tahansa. Tuntuu, että ehdotus on tehty vitsimielellä, ja muutos olisi pelkkää statistiikkaa”, Tätilä sanoo.

Muutoksesta koituisi paljon paperitöitä, sillä uusi korkein kohta pitäisi merkitä vaikkapa uusiin oppikirjoihin.

”Suomen korkein kohta on kuitenkin vain lähinnä tietokilpailukysymys”, Tätilä toteaa.

Myöskään virallinen Norja ei lämpene lahjoitusehdotukselle. Lännen Median haastattelema suurlähettiläs Åge Grutle ilmoitti lauantaina, ettei asiaa ole tarkoitus käsitellä virallisesti.

Lahjoitusidea lähti alun perin liikkeelle Reddit-sivuston Norja-keskustelusta. Tempausta ideoineet perustivat sitä varten Facebook-ryhmän Haltijubileum. Siinä on jo lähes 8000  jäsentä.

Facebook-ryhmän suosio ei vakuuta suomalaisinsinööriä.

”Tämä on juuri sellainen someajan ilmiö, jossa pikku asiasta tulee elämää suurempi kysymys”, Tätilä kuittaa.

Haltin sivuhuipun rinteessä sijaitseva Suomen nykyinen korkein houkuttelee kohta vuosittain paljon retkeilijöitä. Korkeimmalla kohdalla olevaan vieraskirjaan on kirjoittanut nimensä yli satatuhatta ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat