Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran vesivarastot riskirajoilla – kaivosyhtiö aloitti lisäjuoksutukset lähivesistöihin

Talvivaarasta juoksutetaan 750 000 kuutiota puhdistettua vettä Vuoksen ja Oulujoen vesistöihin

Kotimaa
 
Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Latosuon padon purkuvedet juoksevat kohti Kalliojokea Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa.
Latosuon padon purkuvedet juoksevat kohti Kalliojokea Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Poikkeuksellisen runsaat sateet ovat vaikuttaneet siihen, että Sotkamossa sijaitsevan Talvivaaran kaivoksen vesivarastot ovat paisuneet kriittisen suuriksi.

Puhdistettuja vesiä joudutaankin nyt juoksuttamaan alueen lähivesistöihin, kertoo kaivoksen toiminnasta vastaava, valtion omistama Terrafame Oy.

Juoksutukset alkoivat tänään lauantaina, ja ne jatkuvat kuluvan vuoden loppuun. Pahentuneen tilanteen takia lisäjuoksutukset aloitettiin kaksi viikkoa suunniteltua aiemmin.

Sateet ja lumien sulaminen ovat yhtiön mukaan nostaneet Kortelammen ja Latosuon patoalueiden pintaa niin paljon, että vedet uhkasivat vuotaa hallitsemattomasti ympäristöön.

Sateiden lisäksi tilanteeseen on Terrafamen mukaan vaikuttanut Vaasan hallinto-oikeuden syyskuinen päätös, jolla rajoitettiin Nuasjärven purkuputken käyttöä. Päätöksen seurauksena kaivokselta on yhtiön mukaan johdettu pois puhdistettua vettä vähemmän kuin mitä sateet sitä muodostavat.

Nyt vettä juoksutetaan lähivesistöihin Kortelammelta ja Latosuolta yhteensä noin 500 000 kuutiota. Vedet johdetaan Vuoksen ja Oulujoen vesistöihin.

Lisäksi Latosuolta juoksutetaan Nuasjärven purkuputken kautta noin 250 000 kuutiota vettä.

Terrafame on jättänyt Kainuun ely-keskukselle ilmoituksen siitä, että se ei voi noudattaa kaivokselle myönnettyä ympäristölupaa.

”Kaivosalueella on kaivoksen aiemmasta toiminnasta aiheutuneita ylimääräisiä vesiä, joiden varastoimiseksi, puhdistamiseksi ja ulosjohtamiseksi ympäristölupien mukaisesti Terrafame on tehnyt kaiken voitavansa, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia toteaa tiedotteessa.

Hän pitää Vaasan hallinto-oikeuden tulevaa ratkaisua Nuasjärven purkuputkesta vesitilanteen hallinnan ja Terrafamen kaivostoiminnan jatkon kannalta keskeisenä.

Putki otettiin koekauden jälkeen käyttöön viime marraskuussa. Siihen johdettavan veden laatu on yhtiön mukaan alittanut selvästi ympäristöluvassa mainitut rajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat