Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmetekoja, aviomiehiä ja kisa-apua – joulupukilta toivotaan paljon muutakin kuin peruslahjoja

Pukin pääpostiin tulee tänäkin vuonna puoli miljoonaa kirjettä

Kotimaa
 
Mainostoimisto Grafu
Tontut lajittelevat joulupukille tulleita kirjeitä pukin pääpostissa Rovaniemellä.
Tontut lajittelevat joulupukille tulleita kirjeitä pukin pääpostissa Rovaniemellä. Kuva: Mainostoimisto Grafu
Fakta

Kirjeitä 198 maasta

 Joulupukille on tullut vuodesta 1985 yli 17 miljoonaa kirjettä 198 maasta.

 Vuosittain kirjeitä tulee noin puoli miljoonaa. Huippuvuodet olivat 2006 ja 2007, jolloin kirjeitä tuli noin 750 000.

 Eniten kirjeitä tulee Aasiasta. Kärjessä on Kiina, josta lähetettiin viime vuonna 90 000 kirjettä.

 Puola on noussut tänä vuonna kakkostilalle kirjeiden määrässä kun taas Italia on tippunut kolmannelle tilalle.

 Suomesta kirjeitä lähetetään vuosittain noin 25 000.

Joulupukin pääpostissa Rovaniemellä on tähän aikaan vuodesta ennätyskiire. Perjantaihin mennessä postiin oli saapunut reilut 250 000 kirjettä. Toinen mokoma on vielä matkalla.

”Me kolme päätoimista Pukin postiapulaista availemme ja luemme kirjeitä joulupukin puolesta aina kun muilta kiireiltä ehdimme. Sen lisäksi kirjeitä on lukemassa paikallisia postimerkkiharrastajia sekä ammattikorkeakoulun harjoittelijoita”, joulutonttu, palvelumyyjä Auli Sihvo Joulupukin pääpostista kertoo.

Sihvo on lukenut joulupukin puolesta kirjeitä vuodesta 1999 alkaen. Hän kertoo, että parhaiten mieleen jäävät persoonalliset kirjeet. Yksi tämän joulun suosikeista on aikuisen kirjoittama. Bruneissa asuva 25-vuotias nainen toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja vieraili kuluvalla viikolla joulupukin pajalla.

”Kirjeessään hän pyytää Joulupukkia auttamaan hänet voittamaan työpaikkansa kilpailun. Nuori nainen on juuri valmistunut, ja hänen ensimmäisessä työpaikassaan järjestetään bisnestaitokilpailu”, Sihvo kertoo.

Kirjeistä päätellen usko joulupukin voimiin on vahvempi Itä-Euroopan maissa ja Aasiassa kuin Euroopassa. Esimerkiksi japanilaisnaisten kirjeissä pyydetään joulupukilta usein aviomiestä.

”On hienoa, että joulupukki on siinä asemassa, että hänen uskotaan pystyvän ihmetekoihin. Joka joulu tulee myös koskettavia kirjeitä, joissa pyydetään joulupukkia parantamaan esimerkiksi sairaus”, Sihvo sanoo.

Länsimaiden lasten kirjeet erottuvat usein räikeästi joukosta. Monet kirjeistä ovat pelkkiä listoja, joissa luetellaan kymmeniä lahjatoiveita. Joissain kirjeissä on lahjoista kuvat sekä lahjojen ostopaikat.

”Tämä tietenkin helpottaa joulupukin työtä, mutta me länsimaiset vanhemmat olemme onnistuneet kasvattamaan lapsistamme aikamoisia materialisteja”, Sihvo hymähtää.

Tämän vuoden perusteellisimmasta listasta vastasi englantilaispoika. Hän lähetti 60 lahjatoiveen perinpohjaisen luettelon.

”Englantilaisten kirjemäärä on muuten hiipumassa. Sieltä ilmeisesti lähetetään yhä suurempi osa toiveista sähköpostilla.”

Osa lapsista kertoo onneksi yhä myös kuulumisiaan. Lahtelainen neljävuotias Alisa lähetti tällä viikolla kirjeen, jossa hän kertoi tarkasti Teneriffan-matkastaan.

”Alisa kertoi, miten hän söi matkalla jäätelöä, suklaakastiketta ja nakkeja. Tärkeitä kerrottavia joulupukille.”

Alisan kirjeessä on myös tietenkin lahjatoiveet. Ne ovat aika lailla samanlaiset kuin muillakin lapsilla.

Tämän vuoden toivesuosikkeja näyttäisivät olevan Frozen-elokuvaan liittyvät tuotteet sekä ikisuosikit Barbiet ja Legot. Vanhemmat lapset toivovat uusinta elektroniikkaa kuten älypuhelimia ja tabletlaitteita.

Joulupukin pääpostin kiireet eivät pääty jouluun. Osalle kirjeiden kirjoittajista vastataan kevättalvella.

”Lähtökohtaisesti kirjoittajat eivät odota saavansa paluupostia. Täältä lähtee postia usein esimerkiksi päiväkotiryhmiin. Lisäksi lähetämme vastauksia eri puolille maailmaa, vähän matkailumarkkinointimielessä.”

Puolalaislapset kirjoittavat Kiinan jälkeen toiseksi eniten joulupukille. Puolaan kuitenkin lähtee vain harvoin paluupostia.

”Puolalaislapset kirjoittavat niin koukeroisella kaunokirjoituksella, että osoitteesta ei yleensä saa selvää”, Sihvo myöntää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat