Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talviurheiluvälineiden kauppa hyytyi etelässä – sukset saavat tehdä tilaa heijastinvaatteille

Urheilukauppa laittaa toivonsa lumiseen tammikuuhun.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Forumin Intersportin lumilautamyyjä Jussi Haahla odottaa etelän hiihtokeskusten aukeamista.
Forumin Intersportin lumilautamyyjä Jussi Haahla odottaa etelän hiihtokeskusten aukeamista. Kuva: Markus Jokela / HS
Tästä on kyse

Joulukauppa supistuu viime vuodesta

 Kaupan liitto ennakoi, että tänä vuonna joulumyynti pienenee puolitoista prosenttia eli saman verran kuin vuosi sitten. Pudotus johtuu hintojen laskusta.

 Viime vuoden joulukuussa kuluttajat ostivat vähittäiskaupan tuotteita 4,6 miljardilla eurolla. Se on noin viidenneksen normaalikuukautta enemmän.

Viimeisenä lauantaina ennen joulua Helsingin Forum-kauppakeskus on täynnä jouluista blingblingiä ja kiireisiä kuluttajia.

Yhdessä paikassa on kuitenkin hyvin rauhallista: urheilukaupan talviurheiluosastolla. Lumilautamyyjä Jussi Haahti saa rauhassa järjestellä lautoja ja esitellä uutuuksia toimittajalle. Asiakkaita ei näy.

”Nyt on tullut esimerkiksi tällaisia vanhan mallisia lautoja, joilla voi laskea syvässä lumessa. Tässä on lauta, jonka voi halkaista suksiksi. Niillä voi hiihtää mäen ylös ja laskea laudalla alas”, Haahti esittelee.

Talviurheiluvälineiden kauppa on Helsingissä hiljaista jo kolmatta vuotta peräjälkeen. Syy on ilmeinen. Ulkona on lähes sama lämpötila kuin viime juhannuksena. Talouden taantumakin vaikuttaa.

”Ennen saatettiin myydä tuhansia lumilautoja vuodessa, nyt vain joitain satoja. Lumilautoja sentään myydään edes jonkin verran. Lasketteluvälineissä ja murtomaapuolella on ihan kuollutta”, Haahti sanoo.

Etelän lämpimät talvet alkavat tosissaan verottaa talviurheiluvälineiden kauppaa. Lumilautailijoita houkuttelevat hiihtokeskukset pystyivät pitämään rinteet lumettamalla auki pitkään viime talvenakin. Latu- ja luistelukelejä oli pääkaupunkiseudulla sen sijaan vain hetken.

Forumin Intersportin kauppias Jari Taukojärvi arvelee, että urheiluun pätee sama kuin muuhunkin elämään: yhtenäiskulttuuri on murtunut. Monet eivät enää pidä itsestäänselvänä, että lasten pitäisi oppia luistelemaan tai hiihtämään.

Eli vaikka lunta tulisikin, monet eivät viitsi ostaa suksia lapsille. Sisälajeja harrastetaan ehkä enemmän.

”Ei ole enää yhtä tapaa toimia. Ne perheet, jotka ajattelevat, että lumitaidot ovat tärkeitä, huolehtivat siitä, että lapsetkin ne oppivat. Jo syksyllä tarkistetaan, onko kaikille olemassa sopivat monot ja kypärät. Ihmiset matkustavat pohjoiseen”, Taukojärvi sanoo.

Ylipäätään talviurheiluvälineiden kauppa käynnistyy yleensä vasta uuden vuoden puolella. Silloin alkavat parhaat talviurheilukelit, jos ovat alkaakseen.

”Kauppa käynnistyy heti, jos tulee lunta. Ihmisten lumivaistot heräävät. Mutta tietysti tilausmääriä on sopeutettu takavuosiin verrattuna”, Taukojärvi sanoo.

XXL:n maajohtajan Toni Stigzeliuksen mukaan talviurheiluun liittyvä kauppa on urheiluliikkeille niin tärkeää, että tuotteita kyllä tilataan runsaasti, vaikka menekki on epävarma.

”Tämä on urheilukaupassa se vaikein alue, koska ennustaminen on mahdotonta.”

Kauppa myös pyrkii löytämään korvaavia tuotteita siksi aikaa, kun lunta odotellaan.

”Pulkkia ja stigoja ostetaan pukinkonttiinkin. Luotetaan siihen, että se talvi vielä tulee. Kaupaksi käyvät myös heijastavat vaatteet, paksummat trikoot, urheiluelektroniikka ja erilaiset lamput, sellaiset tarvikkeet, joita liikkuva ihminen näillä keleillä tarvitsee”, Stigzelius sanoo.

Intersportissakin näyttävät käyvän kaupaksi vaatteet, salibandymailat sekä fitness- ja juoksuvarusteet.

Monissa urheiluliikkeissä suksille varattu tila näyttää supistuneen. Luistimiakin on esillä vain muutamaa mallia. Parhaille myyntipaikoille ovat päässeet kuntosaliharrastajien treenitrikoot ja -topit tai värikylläiset juoksuasut.

Taukojärven mukaan talviurheilukaupan ongelmat koskevat kuitenkin vain lähinnä etelärannikkoa. Koko Suomessa tilanne ei ole muuttunut takavuosista paljoakaan.

”Suomi on onneksi pitkä maa. Kokonaisuutena kuva ei ole ihan niin synkkä.”

Sama tilanne on S-ryhmällä.

”Osassa Suomea on nyt hyvin lunta, ja siellä kauppa käy ihan niin kuin ennenkin”, S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat