Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksella on ollut hirveä syksy

Kotimaa
 
Olli Pohjanpalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Joulukuusi eduskunnan tiloissa.
Joulukuusi eduskunnan tiloissa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vuoden 2015 valtiopäivät keskeytyivät perjantaina joululoman ajaksi. Väsyneet edustajat pakkasivat laukkunsa ja lähtivät kotiin.

Juha Sipilän (kesk) hallitus pyrkii nostamaan Suomen jaloilleen, ja hallitus on lähtenyt toteuttamaan urakkaa vauhdilla. Työ on raskas.

Toisin kuin edeltäjänsä, Sipilän hallitus pyrkii myös muuttamaan korporatismin ja parlamentarismin valtasuhdetta. Se tarkoittaa, että hallitus aikoo viedä eduskunnan päätettäväksi työmarkkinajärjestöille kuuluneita asioita.

Matti Vanhasen (kesk), Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitukset tästä puhuivat, mutta Sipilän hallitus aikoo sen tosiaan tehdä.

Hallitus aikoo leikata palkansaajien etuja, joista on päätetty työmarkkinapöydissä. Näin kevennetään työnantajien kustannuksia ja kylvetään kasvulle siemen.

Oppositio kutsuu näitä pakkolaeiksi. Jos ne toteutuvat, kiveen hakattu periaate työmarkkinajärjestöjen yksinoikeudesta päättää työehdoista murtuu.

Pääministeri Sipilä antoi järjestöille viisi mahdollisuutta tehdä pakkolait korvaava yhteiskuntasopimus, mutta viisi kertaa Sipilä sai pettyä. Valtiovarainministeri Stubbinkin hymy on hivenen kaventunut. Hän on pettynyt Suomessa vallitsevaan negatiiviseen ilmapiiriin ja muutosvastarintaan.

Ministereiden eleissä näkyy väsymystä ja turhautumista. Hallitsematon maahanmuuttoaalto, kiristynyt turvallisuuspoliittinen tilanne, yhteiskuntasopimuksen kariutuminen, sote-uudistus ja hallituskriisi jättävät jälkensä.

Punavihreä oppositio on höykyttänyt hallitusta koko syksyn ennennäkemättömällä tavalla: pakkolait, paikallinen sopiminen, koulutusleikkaukset, eläkeläisten asumistuki, subjektiivinen päivähoito-oikeus, ryhmäkoot, lääkekorvaukset, asiakasmaksut ja niin edelleen.

”Mikään ei kelpaa”, on moni hallituspuolueen kansanedustaja turhautuneena purkautunut.

Oppositiolle ei tarvitse kelvata. Lainvalmistelu on ollut huonoa, ja leikkauspäätökset kohdistuvat osin epäoikeudenmukaisesti. Sitä näkemystä ei ole piiloteltu istuntosalissa. Ammattiyhdistysliike on vahvasti läsnä istuntosalissa, ja selkänojana oppositiolla on perustuslaki.

Syksyn istuntokaudella on käytetty voimakasta kieltä. Hienotunteisuuden rajaa on venytetty.

Valiokunnat ovat olleet täystyöllistettyjä turvapaikanhakijoiden vuoksi.

Sibelius-Akatemian konserttisalissa seinät ovat lähellä ja katto matalalla. Tila ei ole arvokas, vaan ahdistava. Edustajat istuvat kylki kyljessä. Intensiivisessä väittelyssä tuskan hiki nousee konkreettisesti iholle. Vastakkainasettelu kärjistyy.

Miten hallitus on onnistunut?

Ei kovin hyvin, jos kuuntelee politiikan tutkijoita. Pisteet kuitenkin yrittämisestä. Edellinen hallitushan ei viimeisenä vuotenaan saanut aikaan juuri mitään.

Kolme onnistujaa hallituksessa:

Hallituksen suosituin ministeri yli puoluerajojen on tällä hetkellä sisäministeri Petteri Orpo (kok). Hän on toiminut ripeästi ja tehokkaasti maahanmuuttovyöryn hoitamisessa.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) on rehellisen oloinen mies, joka ei pelkää sanoa, että ei osaa. Hän puskee vaikeita asioita eteenpäin, vaikka nostelisi mieluummin rautaa Kuusankosken punttisalilla.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) kiertää maailmaa yksin tai kauppavaltuuskuntien kanssa. Hän on aktiivinen ja positiivinen. Hänen työnsä tulokset näkyvät ehkä vasta vuosien kuluttua.

Eduskunta palaa työhönsä valtiopäivien alkaessa 2. päivä helmikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat