Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen suosio kääntyi laskuun, Sipilään tyytymättömien määrä yli kaksinkertaistui

Pääministeriin tyytymättömien kansalaisten osuus on kasvanut puolessa vuodessa 14 prosentista 37 prosenttiin

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti suoran televisiopuheen kansalaisille syyskuussa. Hänen kannatuksensa on laskenut puolen vuodena aikana.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti suoran televisiopuheen kansalaisille syyskuussa. Hänen kannatuksensa on laskenut puolen vuodena aikana. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Näin tutkittiin

 TNS Gallup selvitti HS:lle, miten suomalaiset suhtautuvat hallituksen ja pääministerin toimintaan.

 Tutkimukseen osallistuneet esittivät arvionsa myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön, eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan, ulkoministeri Timo Soinin ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin onnistumisesta tehtävissään.

 Tutkimusta varten haastateltiin 1 005 ihmistä 30.11.–11.12.2015. He edustavat 15 vuotta täyttäneitä Manner-Suomessa. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen suosio on laskenut alun huippulukemista, kertoo HS-gallup. Puolessa vuodessa hallitusta arvostelevien määrä on kaksinkertaistunut.

Hallituksen ”kuherruskuukausi” on ohitse, tulkitsee yksikönjohtaja Sakari Nurmela TNS-gallupista. TNS-gallup selvitti marras–joulukuussa Helsingin Sanomille suomalaisten suhtautumista maan hallitukseen ja pääministeri Juha Sipilään.

Samalla kansalaisilta udeltiin myös sitä, miten hallituspuolueet keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus ovat onnistuneet politiikassaan ja miten oppositiopuolueet omassaan.

Ensimmäinen mittaus kansalaisten suhtautumisesta Sipilän hallitukseen tehtiin kesäkuussa, kun sen varsinainen työ oli vasta käynnistymässä. Tuolloin tuoreen ja melko kivuttomasti synnytetyn valtioneuvoston suosio ampaisi oitis yhtä ylös kuin pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kabinetin suosio oli parhaimmillaan keväällä 2012.

Kesällä lähes 40 prosenttia oli sitä mieltä, että Sipilän hallitus on onnistunut työssään erittäin tai melko hyvin, kun nyt enää 24 prosenttia on sitä mieltä.

Huippusuosio on siis laantunut ja vastaa enää Kataisen hallituksen loppuaikojen kannatusta.

Pääministeri Juha Sipilä oli heti hallituksen alkutaipaleella itse tuntuvasti pidetympi kuin hänen johtamansa hallitus. Enemmistö eli lähes 60 prosenttia kansalaisista oli tuolloin sitä mieltä, että Sipilä on onnistunut työssään erittäin tai melko hyvin. Nyt samaa mieltä on enää runsas kolmannes eli 36 prosenttia.

Näillä lukemilla Sipilä alittaa jo Kataisen kannatuksen mutta ylittää vielä Alexander Stubbin (kok) pääministerinä nauttiman kansansuosion. Sipilään tyytymättömien kansalaisten osuus on kasvanut puolessa vuodessa 14 prosentista 37 prosenttiin.

Valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista pitää pääministerin suosion pudotusta suurena, mutta ei kovin yllättävänä.

”Hallitukseen ja Sipilään kohdistuivat kesällä kovat odotukset; olihan Suomi luvattu panna kuntoon. Nyt on tullut monta takapakkia ja takaisinvetoa, ja ne henkilöityvät pitkälti pääministeriin”, Grönlund sanoo.

Hän mainitsee näkyvimpänä esimerkkinä sote-väännön eli hallituksen hapuilun ja kipuilun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa. Kesken neuvonpidon Sipilä uhkasi kävellä tasavallan presidentin luo ja hajottaa hallituksen.

”Näytti siltä, ettei Sipilä olekaan mikään joukkueenjohtaja vaan vain puoluejohtaja. Pääsi myös syntymään mielikuva johtamisesta huutamalla”, Grönlund huomauttaa.

Grönlundin mukaan Sipilän sinänsä erikoinen suora tv-puhe kansalaisille syyskuussa ei vielä vienyt hänen uskottavuuttaan, mutta sote-väännön lisäksi soutamiset ja huopaamiset esimerkiksi yhteiskuntasopimuksessa, pakkolaeissa ja monissa muissa asioissa ovat luoneet kuvaa epävarmasta ja heikosta johtamisesta. Tilannetta ei ole helpottanut myöskään turvapaikanhakijoiden määrän kasvu.

Parhainta palautetta Sipilä saa oman puolueensa kannattajilta. Tosin heidänkin arvionsa ovat huonontuneet.

Kesäkuun mittauksessa lähes 90 prosenttia keskustan kannattajista arvioi Sipilän onnistunut vähintään melko hyvin, kun nyt samaa mieltä on noin 70 prosenttia.

Tutkimuksessa pyydettiin arvosanoja myös ulkoministeri Timo Soinin (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) onnistumisesta. Sipilä on kolmikon selvä ykkös-ässä. Perää pitää Stubb, joka saa nyt rahaministerinä vielä heikompaa palautetta kuin vuosi sitten pääministerinä.

Neljäsosa kokoomuslaisistakin pitää puheenjohtajansa toimintaa valtiovarainministerinä heikkona. Kaksi viidestä kokoomuksen kannattajasta antaa hänelle kuitenkin hyvää palautetta.

Kaikkien kolmen hallituspuolueen kannattajat suhtautuvat Soiniin käytännössä yhtä myönteisesti, mutta oman puolueen kannattajat ovat taipuvaisempia antamaan hänelle niukemmin kiitosta.

Kansalaisia pyydettiin myös erikseen arvioimaan hallituspuolueiden onnistumista. Keskustan toimintaa pidetään hiukan parempana kuin hallituskumppaneiden, mutta kaikkia kolmea hallituspuoluetta koskevat arvosanat ovat heikentyneet puolessa vuodessa.

Perussuomalaisten toimintaan tyytymättömien määrä on käytännössä tuplaantunut kesästä, mutta myös kokoomukseen ja keskustaan suhtaudutaan entistä viileämmin.

Oppositiopuolueista vihreitten politiikka saa kansalta parhaat arvosanat. Tosin vain noin neljännes pitää heidän työtään oppositiossa hyvänä. Joka kolmas suhtautuu siihen neutraalisti tai kielteisesti.

Sdp:n toiminnan arvioi hyväksi viidennes. Joka kolmas arvioi demareiden toimet huonoiksi, ja 38 prosenttia suhtautuu neutraalisti. Sdp:n työtä arvostava joukko on kaksinkertaistunut viime kesäkuusta. Lisäksi sitä kritisoivien määrä on hieman supistunut. Puolue on ainoa, jota arvostellaan nyt vähemmän kuin kesäkuussa.

Vasemmistoliittoon suhtaudutaan kahtalaisesti. Nyt sen toimintaa kehuvia ja moittivia on entistä enemmän.

Sen sijaan Rkp ja kristillisdemokraatit ovat saaneet lisää arvostelijoita.

Kun katsotaan omien kannattajien mielipiteitä suurimpien oppositiopuolueiden onnistumisesta oppositiopolitiikassa, ovat sekä vihreitten että Sdp:n kannattajat entistä myönteisempiä.

Sen sijaan vasemmistoliiton kannattajista puolueen oppositiopolitiikkaa arvostelee nyt suurempi osuus kuin puoli vuotta sitten.

Vihreistä 64 prosenttia antaa omalle puolueelleen vähintään melko hyvän arvosanan ja Sdp:stä 44 prosenttia.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) eduskunnan täysistunnossa 14. joulukuuta 2015.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) eduskunnan täysistunnossa 14. joulukuuta 2015.
Tuomas Selänne
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) hallituksen sote-kriisin aikaan 6. marraskuuta Valtioneuvoston linnassa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) hallituksen sote-kriisin aikaan 6. marraskuuta Valtioneuvoston linnassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat