Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulu on etelässä musta, märkä ja tuulinen – katso koko Suomen ennuste

Sadekuuroja luvassa koko viikon

Kotimaa
 
HS:n meteorologi ennustaa joulun pyhien sään
HS:n meteorologi ennustaa joulun pyhien sään
Joulunajan sää on Suomessa poikkeuksellisen lauha sekä sateinen ja tuulinen.

Joulunajan sää on Suomessa poikkeuksellisen lauha sekä sateinen ja tuulinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan jouluajan lämpötilat lähentelevät joulupyhien ennätyslukemia, mutta eivät todennäköisesti riko niitä.

Kokemäellä mitattiin sunnuntaina joulukuun lämpöennätys, eli 11,2 astetta.

”Lämpötila laskee nyt hieman, joten joulupyhien lämpöennätystä ei rikota. Joulu on silti yksi lauhimmista, ja sateita on luvassa melkeinpä joka päivälle. Tapaninpäivänä sää vähän viilenee ja Etelä-Suomessakin mittari laskee nollan pintaan”, päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Maan keskiosien yli kulkee keskiviikkona matalapaine, joka tuo mukanaan sateita. Silloin keski- ja itäosissa sataa lunta. Etelässä sade tulee vetenä.

”Nollan lämpöasteen raja kulkee maan keskivaiheilla. Lapissa jatkuvat heikot pakkaset”, Valta sanoo.

Samanlainen epävakaa säätila jatkuu muinakin joulun päivinä. Sateiden määrään vaikuttavat matalapaineen osa-alueiden liikkeet.

”Vaikka tapanina vähän viilenee, mitään dramaattista kylmenemistä ei ole luvassa. Suursäätila jatkuu lauhana, sillä virtaukset tulevat edelleen pohjoisesta tai lännestä, eivätkä ne ole kääntymässä itään tai koilliseen”, Valta harmittelee.

Joulusään ääripäät

Kylmintä

Keski- ja Pohjois-Lapissa on joulupäivinä maan kovimmat pakkaset, mutta ne ovat vuodenaikaan nähden kaukana normipakkasista. Pakkasta on keskimäärin viitisen astetta. Jos ennustettu korkeapaineen selänne siirtyy tapaninpäivänä Lapin ylle, pakkaslukemat laskevat kymmenen hujakoille.

Lumisinta

Sodankylässä oli viikonloppuna 56 sentin lumikerros. Etelä- ja Keski-Lapissa lumikerros vaihtelee nyt 30–60 sentin välillä. Joulun aikana lunta tulee lisää, joten tapaninpäivänä kerros voi olla paikoitellen jopa 20 senttiä nykyistä paksumpi. Lumiraja kulkee Joensuu–Oulu-linjan pohjoispuolella.

Lämpimintä

Lounaissaaristoon ja Turkuun virtaa lämmintä merituulta, joten lämpötila on kuuden lämpöasteen paikkeilla. Pääkaupunkiseudulla on ripauksen viileämpää.

Liukkainta

Lämpötila sahaa Oulun korkeudella nollan molemmin puolin, joten tienpinnat ovat jatkuvasti liukkaita. Etelä-Suomessa on vesikelit, joten tienpinnat eivät ole pääsääntöisesti jäässä. Jos sää on selkeä ja korkeapaineen selänne liikkuu alueen yli, tienpinnat voivat jäätyä paikallisesti.

Tuulisinta

Etelä- ja Keski-Suomessa voi tuulla joulun aikaan hyvinkin voimakkaasti. Tuuli on navakkaa ja puuskaista. Tuulennopeus voi nousta puuskissa lähes 20 metriin sekunnissa, joten tuuli voi aiheuttaa jopa pientä vahinkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat