Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kössi-koira tunnistaa jo toisen koiran nisäsyövän – kohta se alkaa harjoitella ihmisen eturauhassyövän tunnistamista

Suomessa tutkitaan, voisiko koira auttaa löytämään syövät nykyistä varhemmin

Kotimaa
 
Näin Kössi-koira löytää syövän
Näin Kössi-koira löytää syövän
Kössi ja Nex on koulutettu tunnistamaan syöpä virtsanäytteistä. Ne onnistuvat yli yhdeksän kertaa kymmenestä. Toimittaja: Satu Vasantola HS, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru HS

Yksi Suomen kiinnostavimmista käynnissä olevista syöpätutkimuksista lähti liikkeelle, koska Kössi-koira alkoi käyttäytyä oudosti. Sen omistaja, Susanna Paavilainen, kiinnitti huomiota siihen, että Kössi alkoi äkisti nuolla perheen vanhemman koiran, Millerin suuta. Kössi nuoli Millerin suuta monta kertaa päivässä eikä meinannut lopettaa millään.

Kolmen kuukauden kuluttua Paavilainen käytti koiria eläinlääkärissä ja Millerillä todettiin iensyöpä. Vaikutti siltä, että Kössi oli tiennyt tämän jo pitkään. Nyt Kössi on yksi Suomen 12:sta koirasta, jotka on koulutettu tunnistamaan syöpiä hajun perusteella.

Paavilainen ja Kössi ovat osa tutkimusryhmää, joka pyrkii siihen, että koirien avulla syöpä voitaisiin löytää ja diagnosoida nykyistä aikaisemmin ja luotettavammin. Työ aloitettiin tammikuussa, ja nyt näyttää siltä, että koirat pystyvät haistamaan syövän yli 90 prosentin tarkkuudella.

Kössin ja sen työtoverin Nexin päivä alkoi perjantaina aamupäivällä Helsingin yliopiston tiloissa Viikissä. Koirille oli rakennettu kaksi harjoittelurataa, joissa on rivissä samanlaisia purkkeja. Yhdessä purkissa on syöpää sairastavan koiran virtsaa, toisissa joko terveiden tai muita tauteja sairastavien koirien virtsaa.

Joku purkeista saattaa olla kokonaan tyhjä. Joskus taas koiraa hämätään laittamalla riviin pelkästään terveiden koirien virtsanäytteitä. Jokaisen haistelukierroksen jälkeen purkkien järjestystä vaihdetaan. Koiran tehtävänä on tunnistaa purkeista se, jonka sisällä on syöpää sairastavan koiran näyte. Ensi vuoden alussa tutkimusta jatketaan ihmisiltä saaduilla näytteillä.

Miten luotettavasti koira sitten syövän tunnistaa? Se on vielä osittain epävarmaa, sillä aihetta on tutkittu vasta vähän. Suomessa tutkimus alkoi vajaa vuosi sitten, ja koko maailmassa aiheesta on julkaistu vasta muutama tutkimusraportti. Sekä niiden että Suomen kokemusten valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että hyvin koulutettu koira tunnistaa syöpänäytteen hyvin.

Professori Heikki Joensuu HUSin Syöpäkeskuksesta arvioi, että koirista voisi olla hyötyä alustavan diagnoosin teossa esimerkiksi eturauhassyövässä, vatsan alueen syövissä ja keuhkosyövässä. Nykyisin eturauhassyövän diagnosoiminen on ongelmallista, sillä käytössä oleva PSA-testi antaa runsaasti myös vääriä tuloksia.

”Eturauhassyövässä on ongelmana myös se, että on vaikea erottaa, mitkä löydetyistä syövistä ovat nopeasti kehittyviä ja mitkä taas niin kilttejä, ettei niistä ehdi koitua kantajalleen haittaa. Voi hyvin olla, että hyvin treenattu koira osaisi erottaa juuri ne pahimmat syövät”, Joensuu sanoo.

Jos tutkimus etenee hyvin ja tulokset ovat lupaavia, koiria saatetaan käyttää esimerkiksi eturauhassyövän diagnosoinnissa jo vuoden tai parin päästä. Koiran tehtäväksi jäisi kuitenkin vain alustavan diagnoosin teko. Lopullinen syöpädiagnoosi varmistetaan jatkossakin koepalan avulla.

Koiria koulutetaan syöpien tunnistamiseen yksi syöpälaji kerrallaan. Tutkimus aloitettiin nisäsyöpää sairastavien koirien näytteillä. Ihmisnäytteillä tutkitaan ensin eturauhassyöpää, paksusuolensyöpää ja haimasyöpää.

”Jatkossa voidaan tutkia, pystyisikö koira tunnistamaan muitakin sairauksia, esimerkiksi borrelioosin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan”, sanoo tutkimuksen johtaja, eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman.

Tutkimuksessa ovat mukana Helsingin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot, HUSin syöpäklinikka, yliopistollinen eläinsairaala, Helsingin urologinen biopankki ja Suomen hajuerotteluyhdistys.

Esa Syväkuru / HS
Kössi-koira harjoittelee tunnistamaan syövän.
Kössi-koira harjoittelee tunnistamaan syövän.
Esa Syväkuru / HS
Koiria koulutetaan syöpien tunnistamiseen yksi syöpälaji kerrallaan. Kuvassa syöpäkoira Nex.
Koiria koulutetaan syöpien tunnistamiseen yksi syöpälaji kerrallaan. Kuvassa syöpäkoira Nex.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat