Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidit antavat tukea toisilleen Hätäkahvit-ryhmissä – ”Tässä voi näyttää äitiyden kurjempaakin puolta”

Facebook-ryhmien ideana on, että äidit auttavat toinen toistaan antamalla esimerkiksi vertaistukea, lenkkiseuraa ja apua arkeen

Kotimaa
 
Johannes Tervo
Kokkolan äitiryhmäläisiä kokoontui perjantaina Tiina Isotaluksen (oik.) luo. Sylissä iloitsi Aino-tytär, 2 v 9 kk. Vasemmalla leikkivät Jenni Hotakainen ja Otso, 9 kk.
Kokkolan äitiryhmäläisiä kokoontui perjantaina Tiina Isotaluksen (oik.) luo. Sylissä iloitsi Aino-tytär, 2 v 9 kk. Vasemmalla leikkivät Jenni Hotakainen ja Otso, 9 kk. Kuva: Johannes Tervo

Kuopio

Kun viime syksyn järkyttävät lastensurmat herättivät keskustelun pienten lasten vanhempien jaksamisesta, äidit havahtuivat toimimaan. He perustivat Facebookiin eri puolille Suomea äitien apupiirejä, joissa toisilleen tuntemattomat äidit voivat tukea ja auttaa toisiaan.

Kokkolalaisten äitien innoittamina ryhmiä nimettiin hätäkahvit-koodilla. Eri puolilla maata ryhmiin liittyi tuhansia äitejä.

Nyt vuotta myöhemmin osa ryhmistä on hiljentynyt, mutta iso joukko äitien apupiirejä ja hätäkahvit-ryhmiä toimii yhä aktiivisesti.

Esimerkiksi Kuopion äitien apupiirissä on jo 1 600 jäsentä.

”Sillä periaatteella mennään, että pienikin apu on iso apu”, ryhmän perustaja Maija Kovakoski sanoo.

”On pyydetty materiaalista ja ei-materiaalista apua, lapselle muutamaksi tunniksi hoitoapua. Tosi paljon on tullut lenkkeilyporukoita, ja ihan hirveästi ihmiset ovat ystävystyneet tätä kautta. Toimintaa on laidasta laitaan.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hyvinvointikyselyn mukaan 40 prosenttia äideistä ja isistä on huolissaan omasta jaksamisestaan. Äideillä huoli oli yleisempää kuin isillä.

”Se kertoo, että ollaan lähellä jaksamisen äärirajaa. Selvitään arjessa juuri ja juuri”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Johanna Lammi-Taskula.

Hänen mukaansa Facebookin äitipiirien toiminta voi ennaltaehkäistä ongelmien kärjistymistä ja väsymyksen kasaantumista.

Moni lapsiperhe on yksin arkensa kanssa, kun isovanhemmat ja suku asuvat kaukana. Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautavan mukaan uupumuksesta voi olla vaikea puhua edes puolisolle.

”Nykyvanhemmat ovat paljon Facebookissa, ja siellä kynnys on matala. Kynnystä madaltaa se, että kaikki ryhmässä olijat ovat samassa elämäntilanteessa, ja ryhmät on perustettu juuri sitä varten, että apua saa, jos on hätä”, Rautava sanoo.

”Jo se helpottaa, että tuskaa voi jakaa. Siksi on tärkeää, että meillä on olemassa paikkoja, joissa vanhemmat voivat kohdata.”

Helsingin Paloheinän, Pakilan ja Torpparinmäen hätäkahvit-ryhmä on auttanut vanhempia löytämään toisensa.

”Pientaloalueilla perheet pysyvät paljon omilla pihoillaan, joten puistoista voi olla vaikea löytää seuraa. Ryhmä toimii leikkitreffipaikkana, jossa huhuillaan, missä nähdään. Se auttaa jaksamiseen ja pään tuulettamiseen”, ryhmän perustaja Leila Saarivirta kertoo.

”Sen sijaan tuntuu siltä, että ryhmässä on vaikea pyytää ja vastaanottaa konkreettista apua.”

Vuosaaren hätäkahvit-ryhmän ylläpitäjä Meri-Tuuli Kiviniemi arvioi, että vuoden aikana äideiltä on tullut kymmenkunta oikeaa hätäpyyntöä. Pääasiassa ryhmässä jaetaan kokemuksia lapsiperhearjesta ja linkkejä, joista voi etsiä helpotusta arkeen.

”Apua on pyydetty, ja sitä on saatu. Ryhmässä on hyvä henki. Sen on selvästi annettu olla olemassa hätätapauksia ja niiden ennalta ehkäisyä varten”, Kiviniemi sanoo.

Kuopiolaiset Emma Kaperi, Suvi Takkunen, Loora Niinimäki ja Katja Hartikainen ovat vuoden aikana löytäneet Kuopion äitien apupiiristä ystäviä, vertaistukea ja uuden harrastuksenkin. Kvartetti laulaa apupiiriin perustetussa kuorossa Äidin ääni.

”Väsyneestä äidistä kärsii koko perhe. Kuorossa on mukavaa seuraa, saa laulaa ja saa vertaistukea. Facebookissa on paljon kiiltokuvaäitiyttä, mutta tässä ryhmässä voi näyttää äitiyden nurjempaakin puolta”, Takkunen sanoo.

Saman asuinalueen äidit saattavat kulkea päivittäin samoja katuja tutustumatta.

”Tämä on ehkä meidän sukupolven tapa tutustua. Ensin tutustutaan Facebookissa ja sitten nähdään livenä”, Kaperi sanoo.

Kun Kaperin lapsi sairastui, kuoroäidit toivat ruokaa ja kävivät siivoamassa. Takkunen löysi FB-ryhmän kautta ystävän, josta tuli lapsen kummi.

Kun FB-ryhmissä on läsnä iso joukko äitejä, aina joku vastaa tai auttaa eteenpäin.

THL:n Johanna Lammi-Taskula muistuttaa, että osalla äideistä ongelmat voivat olla vakavia. Heidät on syytä ohjata ammattiauttajien luo.

Oikaisu 21.12.2015 kello 19.52: Kuoron nimi korjattu Äidin ääneksi.

Pentti Vänskä
Kuopion äitien apupiirin kuorossa laulavat Sonja Julkunen, Milja Hirvonen, Emma Kaperi, kantorepussa Seela Valta 1v.2kk ja Katja Hartikainen.
Kuopion äitien apupiirin kuorossa laulavat Sonja Julkunen, Milja Hirvonen, Emma Kaperi, kantorepussa Seela Valta 1v.2kk ja Katja Hartikainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat