Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokkolassa äitiryhmä on perheiden äänitorvi

Kotimaa
 
Jyrki Johannes Tervo
Hätäkahvit-facebook-ryhmä kooontui perjantaina aamupäivällä kokkolalaisen Tiina Isotaluksen luona. Äidit vasemmalta Iina Rimpilä, Tiina Isotalus ja Jenni Hotakainen, ja lapset Liina Rimpilä 7 kk, ja Otso Hotakainen 9 kk, Venla Antti-Roiko 8 kk, Elli Hanhiniemi 1v 8 kk ja Aino hanhiniemi 2v 9 kk.
Hätäkahvit-facebook-ryhmä kooontui perjantaina aamupäivällä kokkolalaisen Tiina Isotaluksen luona. Äidit vasemmalta Iina Rimpilä, Tiina Isotalus ja Jenni Hotakainen, ja lapset Liina Rimpilä 7 kk, ja Otso Hotakainen 9 kk, Venla Antti-Roiko 8 kk, Elli Hanhiniemi 1v 8 kk ja Aino hanhiniemi 2v 9 kk. Kuva: Jyrki Johannes Tervo

Hätäkahvit-idea syntyi Kokkolassa viime syksynä, kun surulliset perhetragediat herättivät äidit pohtimaan, miten he voisivat auttaa toisia äitejä.

Jo aiemmin Facebookiin Mammat-kahvitteluringin perustaneet kokkolalaisäidit keksivät kahvirinkiinsä hätäkahvit-termin. Ideana oli, että äiti, joka on uupunut tai jolla on hätä, voi kirjoittaa FB-ryhmän seinälle koodin ”hätäkahvit”. Se tarkoittaa, että nyt tarvitaan toisten äitien apua.

Kokkolan äitiryhmän toiminta on vuoden aikana paisunut kuin pullataikina. Ryhmään kuuluu jo yli 1 200 äitiä, joka on 47 000 asukkaan Kokkolassa iso joukko pienten lasten äideistä.

Ryhmästä on tullut perheiden äänitorvi, joka tekee yhteistyötä neuvoloiden, järjestöjen, synnytysosaston sekä paikallisen ensi- ja turvakodin kanssa.

”Esimerkiksi imetystuki löytyy Kokkolassa tällä hetkellä käytännössä meidän kauttamme”, kertoo Mammat-ryhmän aktiivi Tiina Isotalus.

Ryhmässä toimii lukupiiri ja pesäpalloporukoita, lasten jalkapallokoulu, puistotoimintaa ja pian myös äitien sählykerho. Ryhmässä esimerkiksi monikkoperheet ovat löytäneet toisiaan.

”Paljon on mammakahveja, joissa joku ilmoittaa, että pannu on kuumana tiettyyn aikaan ja näin monta ensiksi ilmoittautunutta mahtuu mukaan”, Isotalus kertoo.

”Joskus mammakahvien aikaan jollain äidillä on ollut lääkäriaika, ja toiset ovat hoitaneet lasta. Joskus on ollut hieroja makuuhuoneessa, jossa äidit ovat vuorotellen käyneet niska-hartiahieronnassa.”

Ryhmä on järjestänyt vuoden aikana suurtapahtumiakin. Viimeksi muutama viikko sitten 500 ihmistä osallistui ryhmän yksivuotissyntymäpäiville, jossa järjestöjen tuella tarjottiin joulupuurot ja torttukahvit.

Isotaluksen mukaan alkuperäisessä merkityksessään hätäkahvit-koodia on käytetty vuoden aikana eri syistä alle kymmenen kertaa. Apua on silloin aina löytynyt.

”Linjoilla on aina joku, myöhään yölläkin”, Isotalus sanoo.

Hänen mukaansa hätäkahvit-viestejä tulee kuitenkin harvakseltaan, koska ryhmän toiminta ehkäisee ennalta monen äidin hätää. Äidit kokevat ryhmän ylivoimaisesti suurimmaksi hyödyksi arjen jakamisen, sillä kotiäitiys voi olla yksinäistä puuhaa.

”Ryhmä on kuin työyhteisö. Kaikki hoitavat erillisiä projektejaan kotona, mutta ryhmässä he voivat jakaa niitä muiden kanssa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat