Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppuvatko YK:lta rahat? Suomi ja moni muu maa on leikannut tukeaan YK-järjestöille

”Näen joka paikassa, mitä rahoitus­leikkaukset tarkoittavat”, YK:n uusi apulaispääsihteeri Laura Londén sanoo HS:n haastattelussa.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Koskaan ei pitäisi antaa hyvän kriisin mennä hukkaan, sanoo YK:n uusi apulaispääsihteeri Laura Londén.
Koskaan ei pitäisi antaa hyvän kriisin mennä hukkaan, sanoo YK:n uusi apulaispääsihteeri Laura Londén. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kuka?

YK:n apulaispääsihteeri Laura Londén

 Syntynyt vuonna 1961.

 Aloitti joulukuun alussa YK:n apulaispääsihteerinä ja YK:n väestörahaston UNFPAn hallinnosta vastaavana varapääjohtajana.

 Toiminut viimeksi YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWAn henkilöstöosaston johtajana.

 YK-tehtävät ovat vieneet Sierra Leoneen, Israeliin, Itä-Timoriin, Balkanin sodan aikaan Bosniaan ja Kroatiaan, Sveitsiin, Itävaltaan, Liberiaan.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri Åbo Akademista.

Ymmärrän kyllä suomalaisten huolen turvapaikanhakijoiden määrästä, Laura Londén sanoo. ”Suomeen on yllättäen tullut väkilukuun suhteutettuna paljon turvapaikanhakijoita, ja kun määrän kasvu on ollut nopeaa, on sillä varmasti monenlaista vaikutusta.”

Jotenkin tulee kuitenkin olo, ettei Londén sittenkään ihan ymmärrä, miksi Suomi tai Ruotsi katsovat olevansa äärirajoilla turvapaikanhakijoiden määrissä. Hän muotoilee kuitenkin sanansa diplomaattisesti, kuten YK:n uuden apulaispääsihteerin varmasti kuuluukin.

”Euroopalla on kovin lyhyt muisti. Ei ole kauaa siitä, kun täällä paettiin sotaa.”

Londén on asunut viime vuodet Jordaniassa. ”Siellä joka neljäs asukas on pakolainen”, hän sanoo. Ensin tulivat palestiinalaiset jo 1940-luvun lopulla. Sitten tulivat irakilaiset, ja viime vuosina sadattuhannet Syyrian sodan pakolaiset.

Jordaniassa pitää päämajaa YK:n Palestiinan pakolaisten avustusjärjestö UNRWA, jonka henkilöstöjohtajana Londén työskenteli pitkään. Työtä riitti, palestiinalaispakolaisten tilanteen vuoksi, ja siksi, että UNRWAlla on 32 000 työntekijää, valtaosa heistä itse palestiinalaisia.

Vuonna 1950 perustettu UNWRA auttaa noin viittä miljoonaa palestiinalaispakolaista ja heidän jälkeläistään Länsirannalla, Gazassa, Syyriassa, Libanonissa ja Jordaniassa. Jordaniassa on paljon paitsi palestiinalaispakolaisia, nyt myös yli 650 000 Syyrian pakolaista.

Syyrian sota sotkee pahasti jo ennestäänkin tukalaa tilannetta Syyrian lähimaissa. Auttajien on pitänyt itsekin paeta. ”Viiden viime vuoden aikana Syyriassa ja Libanonissa työntekijöistämme kaikki kynnelle kykenevät ovat lähteneet pakolaisiksi. Syyriassa meille työskenteli lääkäreitä, insinöörejä, opettajia, kaikkiaan parituhatta henkeä. Tilanne on sellainen, ettei heillä ole ollut muuta mahdollisuutta kuin paeta itse. Huvikseen nämä ihmiset eivät lähde.”

Londénilla on rautainen YK-kokemus. Oikeastaan koko ura on YK:sta – tai no, suomenruotsalainen Londén, 54, ehti vastavalmistuneena valtiotieteen maisterina työskennellä 1980-luvun lopussa muutaman kuukauden pakolaissihteerinä Maalahdella järjestelemässä vietnamilaispakolaisten asioita.

”Olen ollut nyt 26 vuotta maailmalla”, Londén sanoo pikapiipahduksella Helsingissä. ”Olen aina hakeutunut hommaan, jossa voin tuntea olevani osa historiaa, vaikka vain pieni osa.”

Uusin työ on pitkästä aikaa YK:n päämajassa New Yorkissa, ja YK-hierarkiassa korkealla. Londén on YK:n apulaispääsihteeri ja YK:n väestörahaston UNFPan hallinnosta vastaava varapääjohtaja.

YK-maat hyväksyivät syyskuun huippukokouksessa YK:n uuden kestävän kehityksen toimintaohjelman, ja väestörahaston tekemä työ on aivan toimintaohjelman toteutumisen ytimessä, Londén muistuttaa.

YK:n väestörahaston johdossa ei tarvitse perustella työnsä mielekkyyttä, Londén sanoo. Kaikille maailman maille sen toiminta ei kuitenkaan ole itsestään selvää. UNFPA ajaa sellaisia seksuaaliterveyteen ja omaan valinnanvapauteen liittyviä asioita kuten ehkäisyä, sukupuolittuneen väkivallan estämistä, hiv-epidemioiden ehkäisyä ja homoseksuaalien oikeuksia.

Suomen ja Ruotsin rahoitus on järjestölle tärkeää, sillä kaikilta mailta sitä ei suinkaan poliittisista syistä tule.

Suomi kuitenkin päätti tänä vuonna leikata tuntuvasti tukeaan YK-järjestöille. Suomi on kuulunut vuosia vähintään viiden suurimman UNFPAn rahoittajamaan joukkoon. Ensi vuonna Suomen tuki puolittuu. Kun se tänä vuonna on ollut 33,55 miljoonaa euroa, ensi vuonna väestörahasto saa noin 19 miljoonaa.

”On selvää, että UNFPAn yleisrahoitus on vähentynyt selvästi talouskriisissä. Rahapula tuntuu, eikä kyse ole vain Suomen vaan myös monen muun maan leikkauksista. Samaan aikaan rahoitukseen iski vielä valuuttakurssien vaihtelu.”

Jo UNWRAssa kustannusten karsiminen oli tuttua. Nyt se voi olla taas edessä. ”Kaikkien kriisien rinnalla on vielä YK:n rahoituskriisi. Juuri, kun apua eniten tarvitaan ja on päästy sopuun kestävän kehityksen tavoitteista, rahoitus vähentyy.”

UNFPAn lisäksi Suomi keskittää karsittua tukeaan Unicefille ja UN Womanille.

Maineestaan YK:ssa Suomen ei vielä tarvitse olla huolissaan, Londén sanoo. ”Mutta siitä todella pitää olla maailmanlaajuisesti huolissaan, mitä seurauksia rahoitusleikkauksilla on maailman kriiseihin ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen.”

Moni on huolissaan myös YK:sta. Totta kai on kysyttävä, kuinka relevantti toimija se oikein on maailman kriiseissä, Londén sanoo.

Ilmastosopimus tuo toivoa yhtenäisyydestä, mutta turvallisuusneuvoston toiminta on ollut lukossa. Jäsenmaat leikkaavat rahoitusta. Samaan aikaan maailmalla jyllää monta kriisiä. YK:ssa vipinää aiheuttaa myös se, kenestä tulee Ban Ki-moonin seuraaja ja seuraava pääsihteeri.

Pääsihteerin vaihtuminen näkyi myös Londénin nimityksessä. Tehtävä on nyt kahden vuoden määräajaksi, jotta uusi pääsihteeri voi halutessaan vaihtaa johtoa ympärillään.

Londénin suurimmat huolet liittyvät kuitenkin nyt rahaan. ”Esimerkiksi Syyrian kriisissä koville joutuvat Syyrian naapurimaat vaativat YK:ta ottamaan suurimman osan vastuusta – ja samalla rahoittajat sanovat, että tämä maksaa liian paljon, tehkää siis jotakin.”

Totta kai sitä itsekin välillä turhautuu, kun vaatimukset kasvavat ja rahoitus vähenee, Londén myöntää. ”Näen joka paikassa, mitä rahoitusleikkaukset tarkoittavat. Viime syksynä oli todella vain päivistä kiinni, ettei UNWRA olisi pystynyt avaamaan kouluja 500 000 pakolaislapselle ajoissa, ja monesti pakolaisille ei saada kunnollisia ruokapaketteja riittävästi. On se kova pala.”

Koskaan ei kuitenkaan pitäisi antaa hyvän kriisin mennä hukkaan, Londén sanoo.

”Kaikkien YK-järjestöjen täytyy väistämässä sopeuttaa toimintaansa. Jos kaikkea entistä ei voi enää tehdä, täytyy keskittyä siihen, mistä on kaikkein eniten suhteellista hyötyä.”

Oikaisu 21.12. kello 12.25: Laura Londénin titteliä on korjattu tekstiin. Londén työskentelee alemman tason apulaispääsihteerinä, joita on YK-järjestelmässä useita esimerkiksi järjestöjen ja ohjelmien varapääjohtajina. Hän ei siis ole korkeimman tason apulaispääsihteeri, joita on vain yksi. Martti Ahtisaari, johon Londénia virheellisessä tekstissä verrattiin, on työskennellyt YK-uransa aikana sekä apulaispääsihteerinä että alipääsihteerinä, joka on yhtä tehtävätasoa ylempi kuin Londénin nykyinen tehtävä.

Jukka Gröndahl / HS
Koskaan ei pitäisi antaa hyvän kriisin mennä hukkaan, sanoo YK:n uusi apulaispääsihteeri Laura Londén.
Koskaan ei pitäisi antaa hyvän kriisin mennä hukkaan, sanoo YK:n uusi apulaispääsihteeri Laura Londén.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat