Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurissa kaupungeissa on pisimmät lääkärijonot

Lähes joka toinen kunta löytää lääkäriajan viikossa, pohjoisessa voi mennä yli kolme kuukautta.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl
Pitkiä jonotusaikoja on etenkin suurissa kaupungeissa. Kuva kallion terveysasemalta viime vuodelta.
Pitkiä jonotusaikoja on etenkin suurissa kaupungeissa. Kuva kallion terveysasemalta viime vuodelta. Kuva: Trond H. Trosdahl

Lääkärin luo terveyskeskukseen pääsi lokakuussa selvästi huonommin kuin viime syksynä tai keväällä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämät tiedot osoittavat.

Niiden mukaan lähes joka toinen kunta löytää ajan viikon kuluessa yhteydenotosta, mutta odotus voi kestää myös useita viikkoja, jopa kuukausia.

Hoitotakuulaki määrää, että kiireellisten tapausten on päästävä heti hoitoon. Kiireettömienkin pitää saada yhteys terveyskeskukseen samana päivänä, kun sitä on yritetty. Hoidon taas tulisi alkaa viimeistään kolmessa kuukaudessa, hammashuollon puolessa vuodessa.

Yli kolmen kuukauden odotusaikoja ei ole paljon, mutta niiden määrä kaksinkertaistui maaliskuusta. Odotusajat venyivät varsinkin Pohjois-Suomessa.

Yleisin jonotusaika on 2–4 viikkoa. Niin pitkään odotetaan varsinkin Etelä-Suomessa sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa. Alueet määrittyvät aluehallintovirastojen toimialueiden mukaan.

Pitkiä jonotusaikoja on etenkin suurissa kaupungeissa. Espoossa yli 200 ihmistä oli odottanut 2–4 viikkoa lokakuussa, mutta Helsingissä peräti 1 700. Lähes yhtä iso joukko helsinkiläisiä oli ollut jonossa yli kuukauden.

2–4 viikon jonot olivat yleisiä myös Vantaalla, Oulussa, Kuopiossa, Tampereella ja Rovaniemellä. Turussa taas moni oli ollut jonossa 1–3 kuukautta.

Hoitajan vastaanotolle pääsi nopeammin, lähes kaikki alle kahdessa viikossa ja moni saman tien. Hammaslääkärille valtaosa pääsi alle kolmessa kuukaudessa, mutta sitä kauemmin odottaneiden määrä kasvoi selvästi viime keväästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat