Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten naisten kohdunkaulasyövän riski on 1960-luvun tasolla

Kotimaa
 
Hannu Vierula
Suurin vaara sairastua kohdunkaulansyöpään on alle 45-vuotiaana.
Suurin vaara sairastua kohdunkaulansyöpään on alle 45-vuotiaana. Kuva: Hannu Vierula
Fakta

Seulontoja viiden vuoden välein

 Kunnat kutsuvat 30–60-vuotiaita naisiin kohdunkaulansyövän seulontoihin viiden vuoden välein. Osallistujia on lähes 170 000 vuosittain.

 Seulonnassa etsitään varhaisvaiheen muutoksia eli syövän esiasteita. Vain alle prosentti osallistujista lähetetään jatkotutkimuksiin.

 Suomessa todetaan vuosittain noin 160 kohdunkaulansyöpää. Noin 50 naista kuolee tautiin joka vuosi.

Nuorilla naisilla on yhtä suuri vaara sairastua kohdunkaulansyöpään kuin 1960-luvulla. Tieto selviää Suomen syöpärekisterin tutkimuksesta, joka ilmestyi International Journal of Obstetrics and Gynaecology -lehdessä.

Vertailukohta on 1960-luvun alku siksi, että kohdunkaulansyöpä oli tuolloin yleisintä. Sitä ryhdyttiin etsimään naisista järjestelmällisesti, ja nämä irtosoluseulonnat laajenivat valtakunnallisiksi 1970-luvulla.

Seulonnat ovat jatkuneet tähän asti, mutta osallistuminen on vähentynyt. Samaan aikaan on yleistynyt ihmisen papilloomavirus (HPV), jota vastaan rokotetaan nuoria naisia. HPV on ainoa rokote, jolla voi ehkäistä syöpää.

Nuorten naisten HPV-tartunnat ovat lisääntyneet. Heillä on myös aiempaa enemmän muita seksissä tarttuvia tauteja. Syy lienee varhemmin aloitettu seksielämä ja se, että myös kumppaneita on enemmän, arvioi tutkimuksen tekijä, Syöpärekisterin tutkija Karri Seppä.

Kohdunkaulansyövän vaaraan vaikuttavat myös tupakointi, korkea verenpaine, ylipaino ja diabetes.

Suurin vaara sairastua kohdunkaulansyöpään on alle 45-vuotiaana. Puolet sairastuneista on sen ikäisiä, ja juuri nuoret naiset käyvät seulonnoissa laiskimmin. Kuntien säästötavoitteet ovat aiheuttaneet myös sitä, että seulontoihin voi olla hankala päästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat