Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhyyskysely puhuttaa – voiko netissä kerättyihin vastauksiin luottaa?

Kotimaa
 

Köyhyyskyselyn tuloksista kertovaa kirjoitusta (HS 20.12.) on luettu Helsingin Sanomien verkkosivuilla lähes 100 000 kertaa. Se on herättänyt laajaa keskustelua.

Tutkimusaineiston kerääminen median kautta on maailmalla yleistymässä. Esimerkiksi Britanniassa toteutettiin suuri luokkakysely BBC:n kautta. Tutkijat hakeutuvat yhteistyöhön median kanssa, koska perinteisillä otannoilla ei enää saada riittävästi ihmisiä vastaamaan. Usein vain 40 prosenttia vastaa niihin.

Netin kautta kerätyt vastaukset ovat näyte, ei otos. Sosiaalitieteiden historiassa esimerkiksi Kinsey-raportti, se kuuluisa seksitutkimus, perustuu satunnaisiin näytteisiin. Sen edustavuudesta on kiistelty tähän päivään saakka.

Aineistonkeruun kannalta HS on tutkijoiden mielestä hyvä ”alusta”. Näytteen käyttöä voidaan puoltaa ja sietää, jos se on hankittu tarpeeksi neutraalilla tavalla, sanoo professori Juho Saari, joka johtaa köyhyyskyselyn tutkijaryhmää. Jos halutaan koko kansaa koskevaa tietoa, sitä ei kannata hakea yhden puolueen lehdestä tai jonkin vähemmistöryhmän julkaisun kautta. HS sopii siihen paremmin, koska sitä luetaan laajasti eri väestöryhmissä.

Käytännön tutkimuksen kannalta suuri näyte on joskus parempi vaihtoehto kuin kadon kokenut otos, sanoo professori Saari. Kun vastaajien joukko on iso, siitä saadaan painottamalla väestöä vastaava jakauma ja pienistä ryhmistä saadaan mukaan useampi vastaaja.

Tutkijat myös välttivät nyt tekemästä koko väestöä koskevia johtopäätöksiä ja sen sijaan vertailivat kahta isoa ryhmää: isotuloisia ja pienituloisia.

Voiko netissä kerättyihin vastauksiin luottaa? Entä jos ihmiset eivät puhu totta tai trollaavat, esittävät vastauksissa tahallaan muuta kuin ovat? Se mahdollisuus on aina otettava huomioon.

Avovastauksissa on rajuakin tekstiä. HS:n sunnuntaisivujen kirjoituksessa julkaistut sitaatit eivät kuitenkaan olleet yksittäisiä ääritapauksia. Ne edustivat tutkijoiden mukaan vastauksissa näkyvää yleisempää linjaa.

Jotkut ovat epäilleet, ettei vastaajissa ole oikeasti niin paljoa suurituloisiin perheisiin kuuluvia, vaan jotkut ovat liioitelleet tulonsa. Toisaalta esimerkiksi BBC:n kautta tehdyssä kyselyssä johtavassa asemassa olevat olivat yliedustettuina. Voi olla, että media tavoittaa paremmin hyväosaiset kuin huono-osaiset.

Olennaiset tutkimustulokset eivät perustuneet avovastauksiin. Tutkijoille ne eivät ole yhtä tärkeitä kuin toimittajalle. Meille median tekijöille on tärkeää, että myös lukijoiden oma ääni pääse kuuluville, ei vain tutkijan. Hyvään journalismiin riittää vaikka vain yksikin hyvä haasteltava, joka osaa kertoa ajatuksistaan.

Tutkijoiden tehtävä on tehdä aineistosta tieteellisesti päteviä päätelmiä suomalaisista. Ensimmäinen tieteellinen artikkeli tästä aineistosta julkaistaan keväällä ilmestyvässä kirjassa.

Yksi harmittava virhe jutussa oli. Se koskee vastaajien tulotasoa. Tutkimuksessa oli kysytty perheen bruttotuloja kuukaudessa, ei yksittäisen vastaajan tuloja niin kuin kirjoituksessa oli. Se oli toimittajan vika. Tuloksia se ei miksikään muuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat