Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi antaa Ranskalle isojen kuljetus­lentokoneiden lentoaikaa

Ranska käyttää yhteisten kuljetuskoneiden tunteja täydennyskuljetuksiin Afrikassa

Kotimaa
 
Karoly Arvai / Reuters
Ensimmäinen SAC-pooliin kuuluva kuljetuskone saapui Unkarissa sijaitsevaan tukikohtaan heinäkuun lopulla 2009.
Ensimmäinen SAC-pooliin kuuluva kuljetuskone saapui Unkarissa sijaitsevaan tukikohtaan heinäkuun lopulla 2009. Kuva: Karoly Arvai / Reuters

Suomi luovuttaa yhteisen kuljetuslentokonepoolin lentotunteja Ranskalle. Kyseessä on osa Suomen vastausta Ranskan avunpyyntöön Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Ranska käyttää Suomelle kuuluvia tunteja Afrikassa tapahtuviin huoltokuljetuksiin. Puolustusministeriön mukaan Ranska lennättää paraikaa materiaalia Ranskasta Nigeriin ja takaisin. Kone lastattiin sunnuntaina ja paluulento Ranskaan tapahtuu tiistaina.

Suomella on SAC-lentokuljetuspoolissa (Strategic Airlift Capability) käytössään sata lentotuntia joka vuosi, mikä on 3,2 prosenttia poolin vuotuisista lentotunneista. Pooliin kuuluu 12 maata, joista 10 on Nato-maita ja kaksi Naton rauhankumppaneita.

Pooli sai ensimmäisen Boeing C-17 III -kuljetuskoneensa vuonna 2009. Nyt sen käytössä on kolme Globemaster-konetta. Koneita operoidaan Unkarissa olevasta lentotukikohdasta käsin.

Pooliin osallistuvat maat saavat käyttöönsä lentotunteja sen mukaan, miten ne ovat panostaneet koneiden hankintaan ja ylläpitoon. Maat saavat käyttää lentotuntinsa haluamallaan tavalla. Suomi on käyttänyt niitä kriisinhallintaoperaatioissa.

Globemaster on suuri nelimoottorinen kuljetuskone, joka pystyy ottamaan kuormaa yli 77 000 kiloa. Täydessä lastissa sen enimmäislentomatka on lähes 4 500 kilometriä. Vaihtoehtoisesti se pystyy kuljettamaan 188 ihmistä tai 102 laskuvarjosotilasta varusteineen.

Suomen lahjoitusta Ranskalle käsiteltiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli tp-utvassa 11. päivä joulukuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat