Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhyyskysely puhuttaa

Kotimaa
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Köyhyyskyselyn tuloksista kertovaa kirjoitusta (HS 20.12.) on luettu Helsingin Sanomien verkkosivuilla lähes satatuhatta kertaa. Se on herättänyt laajaa keskustelua.

Tutkimusaineiston kerääminen median välityksellä yleistyy maailmalla. Esimerkiksi Britanniassa toteutettiin suuri luokkakysely BBC:n avulla. Tutkijat hakeutuvat yhteistyöhön median kanssa, koska perinteisillä otannoilla ei enää saada riittävästi vastaajia. Usein vain 40 prosenttia vastaa kyselyihin.

Netin kautta kerätyt vastaukset ovat näyte, ei otos. Sosiaalitieteiden historiassa esimerkiksi Kinsey-raportti, kuuluisa seksitutkimus, perustuu satunnaisiin näytteisiin. Sen edustavuudesta on kiistelty tähän päivään saakka.

Aineiston keruun kannalta HS on tutkijoiden mielestä hyvä ”alusta”. Näytteen käyttöä voidaan puoltaa ja sietää, jos se on hankittu tarpeeksi neutraalilla tavalla, sanoo professori Juho Saari, joka johtaa köyhyyskyselyn tutkijaryhmää. Jos halutaan koko kansaa koskevaa tietoa, sitä ei kannata hakea yhden puolueen lehdestä tai jonkin vähemmistöryhmän julkaisusta. HS sopii tähän paremmin, koska sitä luetaan laajasti eri väestöryhmissä.

Käytännön tutkimuksen kannalta suuri näyte on joskus parempi vaihtoehto kuin kadon kokenut otos, Saari sanoo. Kun vastaajien joukko on iso, siitä saadaan painottamalla väestöä vastaava jakauma ja pienistä ryhmistä saadaan mukaan useampi vastaaja.

Tutkijat myös välttivät nyt tekemästä koko väestöä koskevia johtopäätöksiä ja sen sijaan vertailivat kahta isoa ryhmää: isotuloisia ja pienituloisia.

Voiko netissä kerättyihin vastauksiin luottaa? Entä jos ihmiset eivät puhu totta tai trollaavat eli esittävät vastauksissa tahallaan muuta kuin ovat? Se mahdollisuus on aina otettava huomioon.

Avoimissa vastauksissa on rajuakin tekstiä. HS:n sunnuntaisivujen kirjoituksessa julkaistut sitaatit eivät kuitenkaan olleet yksittäisiä ääritapauksia. Ne edustivat tutkijoiden mukaan vastauksissa näkyvää yleisempää linjaa.

Jotkut ovat epäilleet, ettei vastaajissa ole oikeasti niin paljon suurituloisiin perheisiin kuuluvia vaan jotkut ovat liioitelleet tulonsa. Toisaalta esimerkiksi BBC:n avulla tehdyssä kyselyssä olivat yliedustettuina johtavassa asemassa olevat. Voi olla, että media tavoittaa paremmin hyväosaiset kuin huono-osaiset.

Olennaiset tutkimustulokset eivät perustuneet avoimiin vastauksiin. Tutkijoille ne eivät ole yhtä tärkeitä kuin toimittajalle. Meille median tekijöille on tärkeää, että myös lukijoiden oma ääni pääsee kuuluville, ei vain tutkijan. Hyvään journalismiin riittää vaikka yksikin hyvä haastateltava, joka osaa kertoa ajatuksistaan.

Tutkijoiden tehtävä on tehdä aineistosta tieteellisesti päteviä päätelmiä suomalaisista. Ensimmäinen tieteellinen artikkeli tästä aineistosta julkaistaan keväällä ilmestyvässä kirjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat