Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Janakkalalaisen omakotitalon pihassa on 40 000 jouluvaloa – ”On lähtenyt vähän mopo käsistä”

Paikkakuntalaiset osaavat jo odottaa jouluvalojen sytyttämistä. Niitä on räystään reunassa, ikkunanpielissä, pihapensaissa ja terassin kaiteessa.

Kotimaa
 
Mieletön valomeri loistaa metsässä Janakkalassa
Mieletön valomeri loistaa metsässä Janakkalassa
Satu Pudakselta karkasi mopo lapasesta, kun hän ryhtyi asentamaan jouluvaloja kotipihaansa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

”On lähtenyt vähän mopo käsistä”, sanoo janakkalalainen Satu Pudas ja nauraa.

Hän puhuu jouluvaloistaan. Niitä on pihapiirissä 40 000.

Valoja on räystään reunassa, ikkunanpielissä, pihapensaissa ja terassin kaiteessa. Ne hehkuvat pimeään sinistä, punaista, keltaista ja vihreää valoa.

Naapurustossa ei ole katuvaloja, joten umpimustassa metsässä loistava talo näyttää, noh, satumaiselta. Ehkä omistajan nimi on enne.

Kalle Koponen / HS
Janakkalalainen Satu Pudas on miehensä Mikon avustuksella rakentanut kotipiirin, jota valaisee lähes 40000 lediä ja sisällä on lisää.
Janakkalalainen Satu Pudas on miehensä Mikon avustuksella rakentanut kotipiirin, jota valaisee lähes 40000 lediä ja sisällä on lisää.

”Tämä on minun talvilajini. Mies huoltaa valoja, mutta tämä on minun projektini”, Pudas kertoo.

Viikko sitten HS:n sunnuntaisivuilla kysyttiin, missä on Suomen sähäkimmät jouluvalot. Janakkalassa, vastasivat monet ja osoittivat Pudaksen taloa.

Tosiaan: sieltä ledit loimottavat, Siankärsäntiellä Viralassa. ”Joulutalon” valoista on tullut paikallinen nähtävyys – ansaitusti. Viime jouluaaton iltana Pudaksen kummityttö laski, että autoja oli parhaimmillaan parkissa kaksikymmentä yhtä aikaa. Valot ovat katsojillekin perinne.

”Tämä on kapoinen kylätie. Välillä ihan hirvittää, että liikenteestä koituu naapureille kohtuuttomasti haittaa. Kunpa kaikki muistaisivat vain olla varovaisia.”

Vaikka totta kai Pudas on myös mielissään, kun valoja ihaillaan. Ei hän tätä ainoastaan itselleen tee.

Jouluun valmistautuminen alkaa lokakuun tienoilla. Tänäkin vuonna pihan eteen on tehty työtä toistasataa tuntia.

Pudaksella on kipeä selkä. Yksin hän ei selviytyisi, mutta onneksi on ystäviä ja puoliso. Osa valoista on upotettu talon rakenteisiin, mutta valtaosa niistä pitää hakea varastosta kilometrin päästä ja ripustaa.

Johtoa on satoja metrejä. Se setvitään ensin, ja sitten piha saa hahmo kerrallaan juhlamuotonsa.

Se on joka vuosi omanlaisensa. Tänä vuonna valopuita ja pensaita on paljon. Neljä isoa poroa ja yksi pieni, pari oravaa, lintuja. Pudas tahtoisi enemmänkin eläimiä, mutta niitä on vaikeaa löytää kohtuuhintaan.

Talo on metsän keskellä, joten eläimet sopisivat tänne hyvin, Pudas toteaa.

”Pari hukkareissua olen tehnyt Helsingin suuntaan, kun olen saanut vinkkejä, että tuolla olisi hyviä. Mutta ei ole ollut.”

Pudas keksii kaiken koristelun omasta päästään. Hän ei käytä inspiroitumiseen internetiä – hänellä ei ole edes sähköpostia.

Ulkovaloilla Pudas toteuttaa itseään. Toinen intohimo on sisustus. Jouluvaloja ja -koristeita on sisälläkin joka puolella.

”Ne sopivat hyvin yhteen antiikkihuonekalujen kanssa.”

Pudaksen jouluvalopuutarhassa vietetään tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaa. Talo valmistui vuosikymmen sitten, ja silloin käynnistyi myös valoperinne.

”Kesäisin piha on täynnä kukkia ja patsaita. Mutta syksyn tullen sormet alkavat syyhytä valojen perään.”

Ja odottavat niitä muutkin. Ilkivaltaa ei ole ollut ikinä. Pihalla on kameravalvonta, mutta eipä kukaan ole edes yrittänyt tehdä pahojaan. Kerrankin Pudas oli virittelemässä pihalla, kun nuorisoporukka tuli varta vasten kysymään, minä päivänä tämän vuoden valot syttyvät.

”Kyllä siitä tulee itsellekin hyvä fiilis, kun muille tulee.”

Pudaksen taloa on vaikea katsella synkein mielin. Se on kuin piparkakku. Valot syttyvät aina neljän aikaan iltapäivällä, ja joulunpyhinä ne palavat aamukahdeksaan asti.

Tervemenoa katsomaan! Sinne vain, valoa kohti.

Kalle Koponen / HS
Ovensuuta vartioi kaksi lähes ihmisen kokoa olevaa enkelihahmoa.
Ovensuuta vartioi kaksi lähes ihmisen kokoa olevaa enkelihahmoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat