Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohdunkaulan syövän riski on nuorilla naisilla nyt yhtä suuri kuin 1960-luvulla

Kohdunkaulansyövän vaaraan vaikuttavat tupakointi, korkea verenpaine, ylipaino ja diabetes.

Kotimaa
 
Fakta

Seulontoja viiden vuoden välein

 Kunnat kutsuvat 30–60-vuotiaita naisiin kohdunkaulansyövän seulontoihin viiden vuoden välein. Osallistujia on lähes 170 000 vuosittain.

 Seulonnassa etsitään varhaisvaiheen muutoksia eli syövän esiasteita.

 Suomessa todetaan vuosittain noin 160 kohdunkaulansyöpää. Noin 50 naista kuolee tautiin joka vuosi.

Nuorilla naisilla on yhtä suuri vaara sairastua kohdunkaulan syöpään kuin 1960-luvulla. Tieto selviää Suomen syöpärekisterin tutkimuksesta, joka ilmestyi International Journal of Obstetrics and Gynaecology -lehdessä.

Vertailukohta on 1960-luvun alku siksi, että kohdunkaulansyöpä oli tuolloin yleisimmillään. Sitä ryhdyttiin etsimään järjestelmällisesti, ja irtosoluseulonnat laajenivat valtakunnallisiksi 1970-luvulla.

Seulonnat ovat jatkuneet, mutta osallistuminen on vähentynyt. Samaan aikaan on yleistynyt ihmisen papilloomavirus (HPV), jota vastaan rokotetaan nuoria naisia. HPV on ainoa rokote, jolla voi ehkäistä syöpää.

Nuorten naisten HPV-tartunnat ovat lisääntyneet. Heillä on myös aiempaa enemmän muita seksissä tarttuvia tauteja. Syitä lienevät varhemmin aloitettu seksielämä ja se, että myös kumppaneita on enemmän, arvioi tutkimuksen tekijä, Syöpärekisterin tutkija Karri Seppä.

Kohdunkaulan syövän vaaraan vaikuttavat myös tupakointi, korkea verenpaine, ylipaino ja diabetes. Suurin vaara sairastua kohdunkaulan syöpään on alle 45-vuotiaana. Puolet sairastuneista on sen ikäisiä, ja juuri nuoret naiset käyvät seulonnoissa laiskimmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat