Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hasistynnyrijutun syyttäjä: ”Aarnio esitti hölmöä”

Hasistynnyrijutun ensimmäisen haaran syyttäjä Perttu Könönen ihmetteli Aarnion toimintaa

Kotimaa
 
Poliisi
Viimeiseen tynnyriin vaihdettiin Hollannissa tiiliskiviä hasiksen tilalle.
Viimeiseen tynnyriin vaihdettiin Hollannissa tiiliskiviä hasiksen tilalle. Kuva: Poliisi
Fakta

Hasistynnyrijuttu

 Hollannin viranomaiset takavarikoivat loppuvuodesta 2011 hasistynnyrin, joka oli matkalla Suomeen.

 Vastaavia lähetyksiä oli tullut Suomeen aiemminkin. Yhteensä kyse oli noin tuhannesta hasiskilosta.

 Ensimmäisessä haarassa tuomittiin viisi suomalaista ja kaksi hollantilaista miestä. Organisaation ylätaso ei silloin selvinnyt. Nyt epäillään, että ylämies oli Aarnio ja apurina oli jengijohtaja Keijo Vilhunen.

Hasistynnyrijutun ensimmäisen haaran syyttäjä Perttu Könönen ihmetteli Helsingin huumepoliisin toimintaa hasistynnyrijutun esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana. Könöstä kuultiin todistajana Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnissä maanantaina.

Könösen mukaan Aarnio oli eräässä palaverissa kysellyt, miten keskusrikospoliisin (krp) tutkimassa tynnyrijutussa voi riittää näyttö useampaan tynnyriin, kun takavarikkoon oli saatu vain yksi.

”Vaikutti siltä, että hän esittää hölmöä. Kokenut huumepoliisi tietää varsin hyvin, että voidaan tuomita ilman takavarikkoa”, Könönen sanoi.

Toinen omituisuus liittyi palaveriin, jossa oli paikalla nyt virkarikoksista syytteessä oleva Aarnion alaisuudessa työskennellyt rikoskomisario.

Könösen mukaan mies oli ollut todella hermostunut, kun hänelle oli esitelty niin sanotun Pasilan miehen teletunnistetietoja ja kysytty, miten ne liittyvät Helsingin poliisiin.

”En muista koskaan nähneeni ihmistä niin hermostuneena”, Könönen sanoi.

Könösen mukaan rikoskomisario ei ollut osannut vastata kysymyksiin, mutta myöhemmin oli ollut palaveri, jossa oli mukana myös Aarnio. Aarnio oli Könösen mukaan selittänyt Pasilan miehen paikannuksia teknisillä seikoilla, joilla ei tuntunut olevan mitään tekemistä asian kanssa.

Aarnio-jutun syyttäjien mukaan Aarnio oli käyttänyt Pasilan miehen puhelimia huumekauppoihin. Puolustuksen mukaan ne ovat olleet huumepoliisin operaatiopuhelimia.

Alkuun huumepoliisi sanoi krp:lle, ettei se tiedä liittymistä mitään.

Lisäksi Könönen oli ihmetellyt, kun Aarnio oli sanonut, ettei United Brotherhoodin entisellä johtohahmolla Keijo Vilhusella ole mitään tekemistä tynnyrijutun kanssa. Könösen mukaan hän hämmentyi kommentista niin, ettei tajunnut kysyä perusteita.

Vilhusen nimi oli noussut tutkinnassa esiin, mutta tuossa vaiheessa häntä vastaan ei ollut saatu tarpeeksi näyttöä. Nyt Vilhunen on Aarnion ohella syytteessä törkeistä huumausainerikoksista. Aarniota epäillään koko tynnyrijutun pyörittäjäksi ja Vilhusta hänen yhdeksi avustajakseen.

Tynnyrijutun ensimmäisen oikeuskäsittelyn aikana Könönen ihmetteli myös sitä, että huumepoliisin edustajia istui käräjäsalin yleisössä, vaikka juttua oli tutkinut krp. Könösen mukaan hänelle on jäänyt sellainen mielikuva, että huumepoliisit yrittivät läsnäolollaan vaikuttaa joihinkin jutun osallisiin.

Aiemmin päivällä kuultiin Peter-Mikael Fagerholmia, joka on tuomittu hasistynnyrijutun ensimmäisessä haarassa yli kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen kolmen tynnyrin vastaanottamisesta.

Viimeinen tynnyri oli valelähetys, sillä Hollannin viranomaiset takavarikoivat hasiksen ja panivat tilalle tiiliskiviä.

Fagerholmin mukaan toinen tynnyrijutussa tuomittu mies, Pasi Nikko, oli kieltänyt häntä ottamasta vastaan viimeistä tynnyriä. Fagerholm otti tynnyrin vastaan kiellosta huolimatta, ja seuraavana päivänä poliisit ottivat hänet kiinni.

Syyttäjien mukaan varoitus, ettei tynnyriä saisi ottaa vastaan, oli alkujaan peräisin Aarniolta. Aarnio oli kuullut Hollannin takavarikosta krp:ltä.

Fagerholm sanoi, ettei tiennyt Aarnion mahdollisista tekemisistä mitään eikä hänelle ollut kerrottu, miksei tynnyriä saisi ottaa vastaan.

Aarnio on aiemmin oikeudessa kiistänyt antaneensa kenellekään mitään varoitusta.

Aarnio ja kaikki muut syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat