Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreät pelkäävät luontopalvelun rahoituksen vaarantuvan Metsähallituksen uudistuksen yhteydessä

Ville Niinistön mukaan Metsähallituksen uudistus tekee liikelaitoksesta ”kepulaisten puuhastelurahaston”

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Kosevan autiotalo Tiilikkajärven kansallispuistossa.
Kosevan autiotalo Tiilikkajärven kansallispuistossa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Hallituksen esitys Metsähallituksen uudistamiseksi ei miellytä vihreitä ja luontojärjestöjä. Ne pelkäävät, että luontopalveluiden rahoitus vaarantuu.

Esimerkiksi WWF pitää esityksen ongelmana sitä, että Metsähallituksen luontopalveluiden hallinnoimia yleisiä vesistöjä ollaan siirtämässä pois luontopalveluista. Luontojärjestöjen mielestä kansallisomaisuus siirtyisi liikelaitokselle talouskäyttöön.

Kun lakiesitys tuli eduskuntaan viime viikolla, maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) korosti, että valtio omistaa jatkossakin valtion maa- ja vesialueet.

”Niitten omistusoikeutta ei siirretä mihinkään, ja Metsähallitus sitten hallinnoi näitä valtion maa- ja vesialueita.”

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää lakiesityksen heikkoutena sitä, että luontopalveluiden asema heikentyy ja eduskunnan päätäntävalta vähenee.

”Eduskunnan on pystyttävä päättämään kansallisomaisuudesta ja luontokohteiden vaalimisesta”, hän sanoo.

Niinistön mukaan ”luontopalvelujen heikentämisellä suojellaan kepulaisten valta-asemaa liikelaitoksen emäkonsernissa”.

Ongelma on hänen mukaansa se, että kun valtion omistamat yleiset vedet siirtyvät uuteen taseeseen emokonsernin käyttöön, eduskunnan luontopalveluihin ohjaamat varat voivat siirtyä uudesta taseesta emokonsernin kaupallisiin tarkoituksiin.

”Kepun maakuntasedät saavat oman puuhastelurahastonsa. Se vaarantaa luontopalvelujen jo nyt tekemän yritysyhteistyön.”

Tiilikainen piti tärkeänä, että budjettirahoilla tapahtuva luontopalvelujen rahoittaminen ja liiketoiminta eivät mene sekaisin.

”Se on välttämätöntä, että tämä palomuuri pitää.”

Hannu Hoskonen (kesk) sanoi, että maaomaisuutta ei saa viedä ”erilaisten ääriliikkeiden temmellyskenttään, jossa metsätaloutta harjoitetaan yhdellä tase-erällä, toisessa änkyräsuojelijat määräävät asioista ja pahimmillaan Greenpeace siellä hilluu tekemässä sitä sun tätä”.

Esityksen mukaan Metsätaloutta harjoittaisi erillinen, Metsähallituksen kokonaan omistama osakeyhtiö. Metsähallitus säilyisi muilta osin liikelaitoksena, ja luontopalvelut pysyisivät osana sitä. Eräät kansanedustajat pelkäsivät, että kansallisomaisuus voidaan yksityistää, kun puukauppa avautuu kilpailulle.

Vaikka Tiilikainen vakuutti, ettei esitys sisällä saamelaisten asemaa heikentäviä muutoksia, muiden muassa lappilainen kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) ja helsinkiläinen Silvia Modig (vas) ihmettelivät miksi lakiesityksestä sitten on poistettu aikaisemmassa versiossa ollut nimenomainen saamelaisten aseman heikennyskielto.

Kaikille keskustalaisillekaan asia ei ollut aivan helppo. Timo V. Korhonen (kesk) piti lakiehdotusta epäselvänä.

”Pelkään, että esityksen mukainen johtamisjärjestelmä johtaa sekavaan ja jopa tehottomaan johtamisjärjestelmään nimenomaan kaksipäisyytensä takia”, hän sanoi eduskunnassa.

Metsähallitusta on yritetty uudistaa Matti Vanhasen (kesk) hallituksesta lähtien, mutta asia on ollut riitaisa. Esimerkiksi nyt Metsähallituksen yhtiöittämistä kannattavat keskusta ja perussuomalaiset vastustivat sitä viime kaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat