Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni joki on jo äyräitään myöten täynnä – jouluna voi tulvia

Pohjanmaan ja Itä-Suomen vesistöissä on nyt paljon vettä, ja lisää sataa. Kesämökkiläisille korkealla oleva vesi voi tietää laiturin korjausta keväällä.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl
Perhonjoki tulvi Kokkolassa tapaninpäivänä 2013.
Perhonjoki tulvi Kokkolassa tapaninpäivänä 2013. Kuva: Trond H. Trosdahl

Joulukuun alun runsaat sateet ja ensi lumien sulaminen nostivat monen vesistön pinnan lähelle tulvaa. Niitä on koettu joulukuun mittaan, mutta niitä voi olla edessä myös tällä viikolla.

Vesisateet ovat osuneet viime päivinä etenkin Pohjanmaalta Kainuuseen ja Etelä-Savoon ulottuvalle alueelle. Niitä voi tulla tällä viikolla lisää, sillä Ilmatieteen laitos ennustaa sateita myös lähipäiviksi.

Keskiviikko on laitoksen sääennusteen mukaan monin paikoin sateinen. Sateet tulevat etelässä vetenä, maan keskivaiheilla myös lumena tai räntänä.

Moni joki on jo äyräitään myöten täynnä. Tulvaraja ylittyy Pohjanmaan Siikajoessa, ja vettä on tavallista enemmän myös muissa Pohjanmaan joissa kuten Pyhä- ja Lestijoissa, Perhojoessa ja Ähtävänjoessa, mutta myös etelän Paimionjoessa, Kymijoessa ja Vuoksessa.

Vesi voi nousta pelloille Varsinais-Suomessa Kiskonjoen Kirkkojärvellä ja Lapuanjoen Liinamaalla.

Useissa järvissä on vettä reilusti yli keskimääräisen. Pielisen ja Keiteleen pintojen oletetaan olevan talven aikana 40–50 senttimetriä tavanomaista ylempänä, Kallaveden pinta nousee ensi viikolla säännöstelyn ylärajalle, ja Saimaan vedenkorkeuden odotetaan nousevan sille tasolle helmikuun lopulla.

Saimaan pinnan nousu on niin nopeaa, että se saattaa uhata saimaannorpan pesintää. Kesämökkiläisille korkealla oleva vesi voi tietää laiturin korjausta keväällä, jos järvet jäätyvät silloin, kun vesi on korkealla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat