Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus tuomitsi sakkoja rekan kuljettajalle, joka ajoi suojatiellä tytön yli

Kuljettaja oli jo kääntymässä risteykseen eikä nähnyt, kun tyttö juoksi alle. Oikeuden mukaan kuljettajan olisi pitänyt ennakoida tilanne paremmin.

Kotimaa
 

Tampere. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi sakkoja tapauksesta, jossa koulumatkalla ollut pieni tyttö kuoli suojatiellä elokuun lopussa Tampereen Pyynikillä jäätyään rekan alle.

Ajoneuvoyhdistelmää ajanut mies sai 80 päiväsakkoa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Miehen tuloilla maksettavaa tulee noin 8 700 euroa. Sen päälle tulevat vielä muun muassa vastapuolen oikeudenkäyntikulut, runsaat 8 000 euroa.

Tapaus aiheutti paljon keskustelua alkusyksystä, koska hieman aiemmin oli sattunut samantapainen onnettomuus Töölössä Helsingissä. Se herätti keskustelua myös siitä, millaisia tilanteita syntyy, kun liikennevalot näyttävät vihreätä niin jalankulkijalle kuin oikealle kääntyvälle liikenteellekin. Töölön tapaus on yhä syyteharkinnassa.

Pyynikin tapauksessa syyttäjä haki ehdollista tuomiota, mutta kuljettaja siis selvisi sakoilla. Oikeuden mukaan mies menetteli huolimattomasti ja laiminlöi hetkellisesti kevyen liikenteen tarkkailun, mutta huolimattomuuden aste oli vähäinen eikä teko siten ollut ”kovin moitittava”. Siksi sakkorangaistus oli oikeuden mukaan riittävä.

Se myös kumosi miehen väliaikaisen ajokiellon.

Mies ajoi kuorma-autoa ja siihen kytkettyä perävaunua. Hän kääntyi Pirkankadulta Mariankadulle, kun tyttö törmäsi suojatiellä vetoauton takaosaan, kaatui ja jäi sen pyörien alle. Kuljettaja puhui puhelimeen hands free -laitetta käyttäen. Mies kertoi oikeudessa, että tunsi täräyksen, katsoi peiliin, näki jotain värikästä vetoauton ja perävaunun välissä ja pysäytti auton. Tyttö kuoli myöhemmin vaikeisiin vammoihinsa.

Mies ei nähnyt tyttöä missään vaiheessa. Hän kertoi, että kuorma-autosta ei voi havaita suojatielle tulevia ihmisiä silloin, kun kuorma-autolla ollaan jo kääntymässä oikealle risteykseen. Tällöin ihmiset ovat katvealueella.

Yhdistelmän perässä tullut todistaja näki pienen tytön juoksevan kovaa vauhtia rekan alle. Tyttö oli katsonut vain liikennevalojen suuntaan. Hän arveli, että tyttö huomasi rekan vasta, kun mitään ei enää ollut tehtävissä. Toinen todistaja kertoi lähes törmänneensä tyttöön, joka juoksi kovaa vauhtia juuri hetkeä ennen törmäystä rekkaan.

Oikeus katsoi, että kuljettajan olisi tullut huomata samaan suuntaan juossut tyttö. Risteys ei ollut miehelle kovin tuttu ja hän puhui samalla puhelimeen sekä varmisteli, että kääntyi varmasti oikeasta risteyksestä. Oikeus oletti, että nämä seikat kiinnittivät miehen huomion hetkellisesti muuhun kuin jalkakäytävällä kulkeviin ihmisiin. Vauhtia oli 17 kilometriä tunnissa, mikä oikeuden mukaan oli sopiva.

Tyttö oli astuneena suojatielle siinä vaiheessa, kun mies on ollut kääntymässä ja siis katvealueella. Miehen olisi pitänyt havaita tyttö jo hetkeä aiemmin, kun tämä meni kohti suojatietä, oikeus linjasi. Hänellä oli korostunut velvollisuus tarkkailla kevyttä liikennettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat