Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menoliikenteessä voi olla sateista, mutta jouluna paistaa aurinko

Etelä- ja Keski-Suomessa on musta joulu. Lumiraja kulkee Oulusta viistosti kohti kaakkoa.

Kotimaa
 
HS-sää 22.12.
HS-sää 22.12.

Joulun menoliikenteen ääni on tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona paljaalla ja mahdollisesti märällä asfaltilla rapiseva nastarengas. Sadetta saadaan ensi yönä, mutta keskiviikosta näyttää tulevan melko poutainen.

”Ensi yön aikana tulee sadealue lännestä ja etenee aamulla maan keskiosien ylle. Etelässä sateet tulevat vetenä, mutta lunta ja räntää tulee pohjoisempana. Sadealue etenee kohti pohjoista päivän aikana”, sanoo HS:n meteorologi Jesse Heikkilä.

Autoilijat ovat jo huomanneet, että lämpötila voi olla plussalla, mutta tienpinnat saattavat silti olla pakkasen puolella. Mittari näyttää pieniä lämpöasteita, mutta silti rengas sutii.

”Sellainen voi päästä vähän yllättämään, kun tulee vain katsottua sitä lämpömittaria. Tien pinta jäätyy helposti, vaikka ei ole pakkasta”, Heikkilä sanoo.

Keskiviikon menoliikenteen säätiloissa on isoja eroja eri puolilla maata.

”Aatonaattona vähän sotkee tämä sade. Ilmatieteen laitos on antanut huonon ajokelin varoituksen ainakin Satakuntaan ja Pohjanmaalle. Ei tilanne silti ole mikään katastrofaalinen, sade on aika vähäistä.”

Huomenna aamusta lähtien etelässä selkenee, ja paikoin on aurinkoistakin. Lämpötilat ovat plussalla ainakin etelässä.

”Iltapäivällä on etelässä jo poutaista. Jossain kohdin aurinkokin näyttäytyy”, Heikkilä sanoo.

Jouluaatto näyttäisi olevan Etelä-Suomessa musta eli lumeton, mutta yllättävän aurinkoinen korkeapaineen vuoksi. Aurinko paistaa etelässä pilvettömältä taivaalta, eikä pakkasta ole luvassa. Heti joulun jälkeen viilenee hivenen, tosin joulupäivä on vielä melko lämmin. Pakkasta lienee luvassa vasta viikonloppuna etelää myöten.

”Vähän häilyvä lumiraja yltää tämän päivän mittausten mukaan suunnilleen Oulusta hieman Kajaanin pohjoispuolelle ja sieltä kohti itärajaa”, Heikkilä kertoo.

Joulun jälkeisen viikonlopun ja alkuviikon aikana lumiraja voi hieman levittyä etelämmäksi.

”Paikoitellen voi kevyt lumipeite hetkellisesti muodostuakin, mutta ennusteiden lämpötilat ovat kuitenkin sen verran lauhat että todennäköisesti vähäiset lumisateet sulavat pois tuon tämänhetkisen lumirajan eteläpuolelta.”

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Joululiikennettä Lahdenväylällä Helsingissä kaksi vuotta sitten.
Joululiikennettä Lahdenväylällä Helsingissä kaksi vuotta sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat