Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto perii 10 000 euron lukuvuosimaksun ulkomaalaisilta

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Venäjältä tulijoita, Britanniaan menijöitä

 Suomalaiskorkeakoulujen ulkomaisista tutkinto-opiskelijoista suurin ryhmä (3 044) oli viime vuonna Venäjältä. Seuraavaksi suosituimmat tulomaat olivat Kiina (1 963), Vietnam (1 619), Nepal (1 149) ja Viro (858).

 Suomesta lähdetään suorittamaan korkeakoulututkintoa eniten Britanniaan (1 914), Ruotsiin (1 417), Viroon (1 121), Yhdysvaltoihin (411) ja Hollantiin (386).

 Lähde: Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus Cimo, 2014.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) on päättänyt EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausivuosimaksun suuruudeksi 10 000 euroa.

Yliopiston kansainvälisistä maisteriohjelmista ryhdytään perimään maksuja syksystä 2017 alkaen. LUT:ssa on tarjolla 16 englanninkielistä maisteriohjelmaa tekniikan ja kauppatieteiden aloilla.

Kymppitonnin tasarahaan päädyttiin kustannusanalyysien perusteella.

”LUT oli aktiivisesti mukana jo lukukausimaksukokeilussa 2010–2014, ja kokemuksemme olivat kannustavia. Tämän ansiosta meillä on kilpailukykyiset koulutusohjelmat, rakenteet ja prosessit pitkälti valmiina maksullisuutta varten”, toteaa koulutuksesta vastaava vararehtori Jaana Sandström yliopiston tiedotteessa.

Eduskunta hyväksyi viime viikolla EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut. Maksut mahdollistavat muutokset tehtiin yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin.

Lukuvuosimaksu on lainmuutoksen mukaan vähintään 1 500 euroa, mutta korkeakoulu voi itse päättää suuremmasta summasta. Maksuja peritään vain vieraskielisisistä tutkintoon johtavista ohjelmista.

Tiettävästi muut yliopistot ja ammattikorkeakoulut eivät ole vielä lyöneet maksujen suuruutta lukkoon, mutta esimerkiksi Suomen yliopistojen yhdistyksen Unifin puheenjohtaja, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen on arvioinut, että maksujen tulisi olla noin 8 000 euroa vuodessa, jotta niiden perintä kannattaisi.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa maksut etenkin alkuun vähensivät EU- ja Eta-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden määrää. Norjassa ja Islannissa ei lukukausimaksuja ole.

Lukuvuosimaksuja pitää ryhtyä perimään viimeistään syksyllä 2017 aloittavilta opiskelijoilta, mutta jo ensi vuonna se on mahdollista.

Korkeakouluilla tulee olla myös apurahajärjestelmä vähävaraisia opiskelijoita varten.

LUT on jo solminut koulutusvientisopimuksen Saudi-Arabiaan. Sen mukaan yliopisto ottaa Suomessa tuotettuihin lukukausimaksullisiin tekniikan maisteritutkinto-ohjelmiin vuosittain noin 20 saudiarabialaista opiskelijaa.

Suomen korkeakouluissa on nyt yli 20 000 ulkomaista tutkinto-opiskelijaa, joista valtaosa eli lähes 80 prosenttia tulee EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta. Lisäksi vaihto-opiskelijoita eli vain pienen osan tutkinnosta suorittavia on vuosittain noin 10 000.

Ulkomaalaisten osuus kaikista opiskelijoista on Suomen ammattikorkeakouluissa 7,0 ja yliopistoissa 6,5 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat