Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valo lisääntyy pian harppauksin – HS kokosi päivien pituudet yli sadalla paikkakunnalla

Joulukuun loppu on vuoden pimeintä aikaa, mutta jokainen päivä on nyt edellistä valoisampi.

Kotimaa
 
Miksi päivien piteneminen kiihtyy?
Miksi päivien piteneminen kiihtyy?
Maapallon kiertorata auringon ympäri on soikea, jolloin maapallon nopeus vaihtelee.
Fakta

Talvi alkaa talvipäivänseisauksesta

 Tähtitieteellisiä vuodenaikoja erottavat toisistaan talvipäivänseisaus, kevätpäiväntasaus, kesäpäivänseisaus ja syyspäiväntasaus.

 Talvipäivänseisauksen aikaan joulukuussa päivä on lyhimmillään, kesäpäivänseisauksen aikaan kesäkuussa pisimmillään.

 Päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kevätpäiväntasauksen aikaan maaliskuussa ja syyspäiväntasauksen aikaan syyskuussa.

Keskiviikko on suuressa osassa Suomea tiistaita noin minuutin valoisampi, kun maapallon pohjoispuoli alkaa taas hiljalleen kääntyä kohti aurinkoa. Muutos on tietenkin laskennallinen eikä sitä välttämättä havaitse, sillä keskiviikkona koko maata verhoaa paksu pilviharso.

Päivät ovat muutenkin vielä varsin lyhyitä: Helsingissä alle kuusi tuntia ja Rovaniemellä hieman yli kaksi tuntia. Pohjois-Lappia verhoaa kaamos.

Tänään tiistaina on eletty talvipäivänseisausta. Se merkitsee tähtitieteellisen syksyn loppua ja talven alkua. Talven edetessä päivät pitenevät – ensin hiljalleen ja lopulta harppauksin kohti kevättä. Aluksi päivä pitenee Helsingissä vaivaiset viisi minuuttia viikossa, mutta kevätpäivän tasauksen aikaan maaliskuun kolmannella viikolla valoisa aika pitenee jo peräti 33 minuuttia.

”Helsingissä aurinko nousee talvipäivänseisauksen aikaan 6,5 astetta horisontin yläpuolelle. Viiden päivän aikana se nousee vain 0,1 astetta tätä korkeammalle, mutta helmikuun alusta toukokuun alkuun auringon korkeuskulma muuttuu jopa kaksi astetta viikossa”, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Pohjoisessa päivät pitenevät selvästi etelää nopeammin. Tasan kuukauden päästä valoisan aika on Helsingissä 82 minuuttia, Kuopiossa jo 105 minuuttia ja Rovaniemellä peräti 177 minuuttia pidempi kuin nyt.

Utsjoella kaamos väistyy 16. tammikuuta, mutta viikkoa myöhemmin 23. tammikuuta päivä venyy siellä jo kolmen tunnin mittaiseksi.

”Lähellä kaamosrajaa aurinko pyyhkii maata hyvin loivassa kulmassa, joten pienikin muutos vaikuttaa päivän pituuteen tehokkaammin kun etelämmässä. Etelä-Euroopassa muutos on mitätön tässä vaiheessa”, Valta sanoo.

Erot päivien pituuksissa eri puolilla Suomea ovat tammikuussa yhä suuria, mutta ne tasoittuvat kohti maaliskuussa koittavaa kevätpäiväntasausta. Silloin yö ja päivä ovat kaikkialla maailmassa noin 12-tuntisia ja aurinko näyttää nousevan suoraan idästä ja laskevan länteen.

Kevätpäiväntasauksen aikaan pohjois- ja etelänapa ovat yhtä kaukana auringosta, joka paistaa päiväntasaajalle zeniitissä eli kohtisuoraa ylhäältä.

Maasta katsottuna aurinko alkaa pian hivuttautua kohti pohjoista, ja toukokuun puolivälistä alkaen Suomeen levittäytyy pohjoisesta yötön yö. Keskiyön aurinko valaisee koko napapiirin pohjoispuolen juhannuksen tienoille ajoittuvaan kesäpäivänseisaukseen mennessä. Silloin aurinko on pohjoisimmillaan.

Kesäpäivänseisauksen jälkeen päivät alkavat jälleen lyhetä. Kesäpäiväntasauksesta alkava jakso on kuitenkin astronomisista vuodenajoista pisin, sillä se kestää 94 vuorokautta eli muutaman päivän syksyä ja talvea pidempään.

HS-sää 22.12.
HS-sää 22.12.
Eija Kontio / Lehtikuva
Joulun paluuliikennettä viime vuoden tapaninpäivänä nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella.
Joulun paluuliikennettä viime vuoden tapaninpäivänä nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat