Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin autoilet turvallisesti jouluruuhkassa – asiantuntijat kertovat yksityiskohtaiset vinkit

Menoliikenne on vilkkaimmillaan keskiviikkona iltapäivällä. Helsingin Sanomat keräsi ohjeet, joilla matka taittuu turvallisesti.

Kotimaa
 
Juha Metso
Kaisa Espo (vas.), Joona Espo, Merimaaria Espo ja Mika Espo lähtevät Kotkasta Vantaalle joulun viettoon.
Kaisa Espo (vas.), Joona Espo, Merimaaria Espo ja Mika Espo lähtevät Kotkasta Vantaalle joulun viettoon. Kuva: Juha Metso

Joulu on maanteillä juhannuksen jälkeen vuoden vilkkain juhlapyhä. Liikenneviraston mukaan menoliikenteen suurinta liikennepiikkiä ennustetaan Helsingistä Hämeenlinnan, Lahden ja Porvoon suuntaan kulkeville teille. Kaikkein kiireisintä on tänään aikavälillä 11–17.

Liikenteen lisäksi pimeys koettelee kuljettajien keskittymiskykyä.

Aatonaattona aurinko ei nouse Lapissa monin paikoin lainkaan, ja päivänvaloa riittää Etelä-Suomessakin vain muutamaksi tunniksi. Helsingissä aurinko laskee kello 15.14.

Kotkalainen Espon perhe pakkautuu jouluna autoon hyvillä mielin. Merimaaria Espon mukaan juhlastressi on taltutettu huolellisella valmistautumisella.

Perhe lähtee Vantaalle hänen vanhempiensa luo aatonaaton sijaan vasta jouluaattona. Kuljettajana toimii Merimaarian aviomies Mika Espo, ja takapenkille istuvat kymmenvuotias Joona Espo sekä Mikan äiti Kaisa Espo.

”Olemme suunnitelleet lahjat, koristelut ja viemiset hyvissä ajoin sekä jakaneet suvun kesken valmisteluvastuuta. Me hoidamme tänä vuonna kalaruoat”, Merimaaria Espo sanoo.

Joinain vuosina perhe on matkustanut jouluksi Lappiin. Silloin ajamiseen on täytynyt keskittyä erityisesti.

”Yleensä minä ajan, mutta pitkillä matkoilla vaihdamme välillä kuskia. Väsymys pysyy loitolla, kun malttaa pitää taukoja ja juo välillä kahvia. Sen olen huomannut, että tukeva lounas alkaa helposti väsyttää”, Mika Espo sanoo.

Merimaaria Espon mukaan kuskin vireystila pysyy hyvänä, kun autossa keskustellaan aktiivisesti ja autostereoissa soi matkalaisten mielimusiikki.

”Minä kuuntelen Andrea Bocellia ja kauniita joululauluja. Mikalla on enemmän jazz-tyyppinen maku, ja Joona haluaa kuunnella pop- tai rap-musiikkia.”

Helsingin yliopiston liikennepsykologian tutkijatohtorin Esko Lehtosen mukaan autossa jutteleminen kannattaa pitkillä matkoilla. Puhelimessa puhuminen häiritsee ajoa, mutta vieressä istuvat matkustajat osaavat tarpeen tullen antaa kuskille ajorauhan.

Joona Espon mukaan reissuilla kannattaa pelata erilaisia seurapelejä.

”Me laskemme välillä vastaantulevia autoja sillä tavalla, että jokainen valitsee tietyn värin. Kesällä Vuokattiin mennessä arvuuttelimme myös maiden pääkaupunkeja.”

Juha Metso
Espot ovat miettineet, miten kannattaa toimia pitkillä ajomatkoilla.
Espot ovat miettineet, miten kannattaa toimia pitkillä ajomatkoilla.
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja Helsingin yliopiston liikennepsykologian tutkijatohtori Esko Lehtonen kertovat yksityiskohtaiset vinkit joululiikenteeseen lähtijöille:
Kuljettaja

Lepää ennen ajoa. Suunnittele sellainen aikataulu, jossa on varaa tauoille. Tutustu sää- ja ruuhkatietoihin. Talleta puhelimeen hätänumero ja tiepalvelun numero.

Pidä neljän sekunnin turvaväli edellä ajavaan. Ohittaminen on usein ruuhkassa turhaa, koska edessä on heti uusi auto. Ohitustilanteiden takia koko liikennevirran nopeus pikemminkin laskee.

Muista, että stressaantuneena ihminen ärsyyntyy helpommin. Lisäksi kuljettajilla on tapana tehdä toistensa ajosuoritteista ylitulkintoja. Todennäköisesti edessäsi ajava kuljettaja ei häiritse ajoasi tahallaan.

Huonon ajokelin varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta: ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. Liikennetilanteen näet muun muassa Liikenneviraston sivuilta: liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Tiepalvelua tarjoaa muun muassa Autoliitto numerossa: 0200-8080 (palvelu on maksullinen).

Apukuljettaja

Seuraa kuljettajan vireystilaa. Selviä merkkejä väsymyksestä ovat haukottelu, silmien siristely ja kaukovalojen unohtaminen päälle. Kuljettaja ei aina tunnista tai myönnä itse väsymystään, joten vaadi häntä tarvittaessa pitämään tauko.

Hoida puhelinasiointi ja navigointi kuljettajan puolesta. Ota vastuullesi auton vara-avaimet ja pidä ne aina mukanasi.

Istu autossa oikein. Jos jalkoja pitää esimerkiksi kojelaudan päällä, onnettomuustilanteessa turvatyyny painaa jalat tuulilasin läpi.

Matkustajat

Pidä yllä keskustelua. Kuljettajan tarkkaavaisuus säilyy parhaiten, kun autossa jutellaan hyvässä hengessä. Ajorauha on annettava silloin, kun tilanne vaatii erityistä keskittymistä.

Ota mukaan tekemistä estämään tylsistymistä. Tabletit ja muut välineet on kuitenkin säilytettävä siten, etteivät ne pääse lentämään äkkijarrutuksessa. Selkänojien taskut ovat hyviä säilytyspaikkoja.

Varaa mukaan riittävästi vaatetta. Pitkän ajomatkan aikana päällysvaatteet on kuitenkin syytä riisua, jotta turvavyön voi kiristää kunnolla.

Lasten kanssa kannattaa matkustaa siten, että autossa on kuljettajan lisäksi ainakin yksi muu aikuinen. Tällöin kuljettajan ajosuoritus ei häiriinny, vaikka autossa sattuisi yllättäviä asioita.

Moottoritila

Tarkasta lasinpesunesteen määrä. Käytä talvella riittävän vahvaa seosta, ettei neste pääse jäätymään.

Katso moottoriöljyn ja jäähdytinnesteen määrä. Suosituksia käytettävistä öljytyypeistä löytyy auton ohjekirjasta tai öljy-yhtiöiden verkkosivuilta auton rekisterinumeron perusteella.

Käytä kuitenkin samaa nestettä, jota moottorissa on ennestään.

Valot

Tarkasta, että kaikki valot ja suuntavilkut toimivat. Puhdista valot ajotauolla, jos keli on luminen tai kurainen.

Tutustu myös valojen toimintaperiaatteeseen. Joissain automalleissa takavalot eivät pala päivävaloilla ajettaessa. Tällöin ne on muistettava laittaa päälle sateella ja ennen hämärän tuloa.

Tuulilasi

Tarkasta, että pyyhkijänsulat ovat hyvässä kunnossa. Vaihda sulat, jos ne jättävät raitoja tai kalvon tuulilasin pintaan. Puhdista lasi ennen ajoa myös sisältä. Ota mukaan hyvä ja kestävä jääraappa.

Rengaspaineet

Varmista, että paineet vastaavat auton kuorman määrää. Jos autossa on paljon matkustajia ja varusteita, ilmaa on syytä lisätä.

Oikeat rengaspaineet löytyvät käyttöohjekirjasta. Lisäksi tiedot voivat löytyä kuljettajan puoleisen oven karmista tai polttoaineen täyttöluukusta.

Tankkaus

Ole huolellinen tankatessasi, ettet lisää väärää polttoainetta. Jos näin käy, älä laita virtaa päälle vaan tilaa heti apua käyttämästäsi tiepalvelusta.

Kuormaus

Matkalaukkujen paikka on tavaratilassa. Älä laita tavaraa matkustamoon tai hattuhyllylle.

Aseta raskaimmat kantamukset alimmaiseksi ja tue ne takapenkin selkänojaa vasten, pidempi reuna ajosuuntaan. Kevyemmät tavarat laitetaan raskaampien päälle tai perään samalla periaatteella.

Pidä kuorma takapenkkien yläreunan alapuolella.

Jos käytössäsi on suksiboksi, tutustu sen käyttöön huolellisesti. Kiinnitä boksi kunnolla ja oikeaan kohtaan sekä muista sen olemassaolo myös ajon aikana.

Kuormaa siten, että painavimmat tavarat ovat boksin keskellä. Tue ja sido tavarat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat