Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivoksissa on jatkuvia vesiongelmia

Kaivosyhtiöt ovat varautuneet huonosti rankkasateisiin ja äkillisiin vesimäärän muutoksiin.

Kotimaa
 

Vesienhallinta on osoittautunut isoksi ongelmaksi Suomen kaivoksissa. Ne ovat varautuneet huonosti etenkin rankkasateisiin ja äkillisiin vesimäärän muutoksiin.

Osassa kaivoksista ei ole ollenkaan vara-altaita, joihin ylimääräiset vedet johdetaan.

Ympäristöministeriön teettämässä, vuonna 2014 valmistuneessa kaivosten stressitestissä puutteita havaittiin vesienhallinnan lisäksi altaiden pohjarakenteiden valvonnassa ja poikkeuksellisten päästöjen havaitsemisessa.

”Vara-altaiden kapasiteetti ja puuttuminen nousivat keskeisiksi ongelmiksi. Usein ainoaksi vaihtoehdoksi jäävät juoksutukset ympäristöön. Tähän liittyy ongelmia, jos vesissä on puhdistustarvetta”, sanoo erikoistutkija Päivi Kauppila Geologian tutkimuskeskuksesta.

”Stressitestien perusteella asia, jota kaivoksissa ei ole osattu ottaa riittävästi huomioon, on se, mihin ylimääräiset vedet johdetaan.”

Padoissa havaittiin riskirakenteita. Monilla jätealueilla on maapohja ja suotavat padot, joiden läpi pääsee vettä maaperään ja ympäristöön.

Vesimäärän mukaan säädettäviä vedenpuhdistamoja ei juuri ole. Vedenkäsittely perustuu lähes yksinomaan isoissa altaissa tapahtuvaan painovoimaiseen laskeutukseen, jossa haitta-aineet painuvat altaiden pohjalle eikä niitä puhdisteta mitenkään. Happamia, metallipitoisia vesiä käsitellään kalkituksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat