Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rokka-koira jahtaa yhä rikollisia Tansaniassa

Suomalainen norsunluukoira teki taas tärkeän löydön Tansaniassa. Etsijäkoirien työ jatkuu myös jouluna.

Kotimaa
 
Toni Lahtinen
Labradorinnoutaja Rokka jaksaa nuuhkia myös vapaapäivinään. Dar es Salaamin rannalla koiran kuono pysyi tiiviisti hiekan pinnassa.
Labradorinnoutaja Rokka jaksaa nuuhkia myös vapaapäivinään. Dar es Salaamin rannalla koiran kuono pysyi tiiviisti hiekan pinnassa. Kuva: Toni Lahtinen

Salametsästäjät ja norsunluukauppiaat tuskin lepäävät juhlapyhinä. Tämän takia myös koirankouluttajat Maija Hietanen ja Toni Lahtinen aikovat ahkeroida läpi joulun.

He kamppailevat Tansaniassa kansainvälistä rikollisuutta vastaan kouluttamalla etsintäkoiria ja viranomaisia. Pariskunnan omat koirat Rokka ja Kippari avustavat Tansanian poliisia etsintätehtävissä.

”Jouluaatto menee ihan tavallisesti työn merkeissä. Jos ei tule hälytystä etsintäkeikalle, menemme kouluttamaan koiranohjaajia ja pidämme huolta koulutettavista pennuista. Illalla ehkä haemme koirille jotain vähän parempaa pöperöä”, Lahtinen sanoo.

Kansalaisjärjestö Team Rokan perustanut nelikko jättää jouluperinteet väliin myös sen takia, ettei juhla tunnu yli 30 asteen lämpötilassa kotoisalta.

”Asumme koirankoulutuskeskuksessa, joka on mukavuuksiltaan ihan kohtalainen. Ei täällä kuitenkaan joulutunnelmaan pääse. Maijalla on niin kova ikävä suomalaista joulua, ettei hän halua ajatella koko asiaa. Minä varmaan katson illalla vähän netistä, miten joulu Suomessa sujuu. Koirilla taas on niin hyvät oltavat, että niillä on muutenkin joka päivä joulu”, Lahtinen sanoo.

Syytä juhlaan kyllä olisi. HS kertoi lokakuussa, että Tansanian viranomaiset saivat Rokan avustuksella kiinni norsunluuliigan epäillyn johtajan.

Nyt Lahtinen kertoo, että Rokka ja Kippari ovat olleet mukana kolmessa muussakin merkittävässä tutkinnassa syksyn aikana.

”Kuulin viime torstaina, että Rokan merkinnän avulla löydettiin taas norsunluuta eräästä tukikohdasta. Tarkemmin sanottuna löytöpaikka oli saha, jota on todennäköisesti käytetty norsunluun katkomiseen. Löytö liittyy laajamittaiseen juttuun, mutta tarkemmin en voi yksityiskohtia kertoa. Nämä ovat isoja palapelimäisiä tutkintoja, joihin liittyy paljon henkilöitä."

Team Rokan Tansanian-operaatio on edennyt nopeasti. Kun HS jututti Lahtista ensimmäisen kerran keväällä 2014, reissu oli vielä suunnitteluvaiheessa ja epävarmalla pohjalla.

Puolitoista vuotta myöhemmin yhteistyö Tansanian viranomaisten kanssa on sillä tasolla, että poliisin erikoisyksikön johtaja saattaa hälyttää Lahtisen ja Rokan puolen tunnin varoitusajalla etsintäpaikalle.

”Kieltämättä menee ihan kylmät väreet, kun taivalta miettii. Ei tämä silti ihan helposti ole sujunut. Epätäsmällisyyteen on ollut totuttelemista, ja joka päivä voi tulla yllätyksiä. Esimerkiksi kuulin juuri lakimuutoksesta, joka voi vaikeuttaa työluvan saantia. Henkilökohtaiset suhteet ovat täällä erittäin tärkeitä.”

Team Rokka aikoo pysyä Tansaniassa ainakin ensi syksyyn. Tulevalta vuodelta Lahtinen toivoo terveyttä ja rahaa.

”Terveysasiat eivät täällä ole kovin hyvällä tolalla. Työkavereita ja tuttuja on sairastunut huonon hygienian takia. Täällä on parasiitteja ja kaikenlaisia ongelmia. Siispä ihan vain terveyttä toivon. Olisi myös hyvä, että muut ymmärtäisivät tällaisen työn arvon. Voin sanoa, että senttiäkään järjestön saamasta avusta ei mene omaan taskuun.”

Helsingin Sanomat kertoi Team Rokasta kahdesti viime lokakuussa.
Helsingin Sanomat kertoi Team Rokasta kahdesti viime lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat