Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pispalassa kotimajoituksessa ollut irakilaisperhe sai vihdoin oman kodin

Kaksi perhettä asui saman talon katon alla Tampereen Pispalassa elokuun lopusta joulukuun alkuun

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Laura Järviluoma ja Jyri Piekäinen majoittivat kotiinsa bagdadilaisperheen.
Laura Järviluoma ja Jyri Piekäinen majoittivat kotiinsa bagdadilaisperheen. Kuva: Reijo Hietanen

Tampere

Pispalalaisperheellä on takanaan erilainen syksy. Perheen luona oli kotimajoituksessa irakilaisperhe, joka hakee Suomesta turvapaikkaa.

Kaksi perhettä asui saman puutalon katon alla Tampereen Pispalassa elokuun lopusta joulukuun alkuun. Pari viikkoa sitten irakilaisperhe pääsi omaan asuntoon muualle Pirkanmaalle taloon, jossa on muitakin turvapaikanhakijaperheitä.

Pispalalaisperhe sai siis makuuhuoneensa takaisin bagdadilaisilta vierailtaan – äidiltä, isältä ja pieneltä tytöltä.

”He saivat oman kaksion, jota olivat toivoneetkin, ja olen siitä heidän puolestaan tosi onnellinen”, sanoo Laura Järviluoma, joka miehensä kanssa oli ensimmäisiä kotimajoitusta pakolaisille tarjonneista suomalaisista.

”Siellä vapaaehtoiset olivat laittaneet kaikki valmiiksi, kuten astiat ja huonekalut. Siellä on myös samanikäisiä lapsia kavereiksi heidän lapselleen.”

Muuttokuorma tehtiin yhdessä. Tavaraa ei ollut ihan vähän, koska perheelle oli tuotu lahjoituksina vaatteita ja muuta tarpeellista ja lapselle varsinkin leluja.

Irakilaisperhe ei ole kuitenkaan vielä saanut päätöstä turvapaikkahakemukseensa.

Arki puutalossa sujui hyvin, ja irakilaiset kiittelivät Suomen rauhallisuutta. Talo ei ole valtava, joten omiin oloihinsa ei voi sulkeutua. Järviluoma sanookin, että varsinkin lopussa yksityisyyttä alkoi joskus kaivata.

”Oltiin vähän kuin kämppikset. Joskus tehtiin ruokaa yhdessä, kun kaikilla sattui olemaan samaan aikaan ruoka-aika”, hän sanoo.

Vesilasku ainakin paisui. Päällimmäinen tunne erilaisesta syksystä on silti se, että tuntee tehneensä ihmisenä oikein, Järviluoma sanoo.

”Myös meidän lapsemme ottivat asian tosi lunkisti. Tässä tuli heille sekin oppi, että maailmassa ei ole vain minä ja minun napani tai oma perhe, vaan on muutakin jengiä. Pystymme elämään yhdessä rauhassa.”

Yksi ihmetyksen aihe Järviluomalle oli se, että jo parissa kuukaudessa perheen kolmivuotias tyttö alkoi tavailla yksinkertaisia suomenkielisiä lauseita. Kommunikointi käytiin muutoin englanniksi.

Syksyn aikana on tapahtunut monenlaista. Suomessa vihapuhe on yleistynyt, sitten tulivat Pariisin terrori-iskut.

”He eivät pystyneet sitä käsittämään. He sanoivat, ettei kuulu islamin uskontoon, että niin voidaan tehdä viattomille ihmisille”, Järviluoma sanoo.

”Vihaviesteihin en osannut varautua. Tuli sellaista viestiä, että toivottavasti pakolaismies raiskaa sinut kesken pyykinpesun, niin saat opetuksen, millaisia he ovat. Toinen sanoi, että aikoo tarkkailla taloamme, kun ajelee tästä ohi. Naisviha ja muukalaisviha näköjään kulkevat käsi kädessä.”

Hän uskoo, että vieraiden sopeutumisessa on vielä työtä. Perheen mies kiersi Tampereella ravintoloissa etsimässä työtä, kunnes selvisi, ettei turvapaikanhakija voisi sitä tehdä.

”He olivat kiitollisia koko ajan, mutta luulen, että he olivat myös kulttuurisokissa. Oli huoli oman maan tilanteesta, huoli lapsesta. Ymmärsin myös, että Irakissa tuli epärealistista kuvaa Suomesta, kuten että täältä saa heti työtä. Näin ei sitten käynytkään.”

Harva on oman kotinsa avannut. Refugees Welcome Finland -verkoston mukaan majoittajia on kolmisenkymmentä.

Järviluoma ja hänen miehensä Jyri Piekäinen uskovat, että sopeutuminen sujuisi paremmin, jos useampi pääsisi perhemajoitukseen vastaanottokeskusvaiheen jälkeen.

”Maan tavoille oppimisessa tämä on paras ratkaisu, kun oppii majoittajiensa kautta. Se on paljon parempi kuin se, että sadat miehet makailevat samassa paikassa ja käyvät välillä ulkona kävelyllä”, Piekäinen sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi syyskuussa irakilaisen pakolaisperheen ja tamperelaisen perheen yhteiselosta.
Helsingin Sanomat kertoi syyskuussa irakilaisen pakolaisperheen ja tamperelaisen perheen yhteiselosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat