Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vetinen joulu tuo tulvia monelle alueelle

Pohjanmaan ja Itä-Suomen vesistöissä on nyt paljon vettä, ja lisää sataa

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Perhonjoki tulvi Kokkolassa tapaninpäivänä 2013.
Perhonjoki tulvi Kokkolassa tapaninpäivänä 2013. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Fakta

Kymijoen alueellaon satanut paljon

 Vedenkorkeus vaihtelee eri puolilla maata. Tuusulanjärvi, Hiidenvesi ja Lohjanjärvi Uudellamaalla ovat tavallista korkeammalla, Längelmävesi, Roine ja Mallasvesi Hämeessä taas tavallista matalammalla.

 Kymijoen alueella on satanut neljässä viikossa noin 100 millimetriä eli lähes kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna.

 Pohjoisessa vedenkorkeuksia voi nostaa myös hyyde.

Joulukuun alun runsaat sateet ja ensi lumien sulaminen nostivat monen vesistön pinnan lähelle tulvaa. Niitä on koettu joulukuun mittaan, ja lisää odotetaan tällä viikolla.

Vesisateet ovat osuneet viime päivinä etenkin Pohjanmaalta Kainuuseen ja Etelä-Savoon ulottuvalle alueelle. Niitä voi tulla tällä viikolla lisää, sillä Ilmatieteen laitos ennustaa sateita myös lähipäiviksi.

Keskiviikko on laitoksen sääennusteen mukaan monin paikoin sateinen. Sateet tulevat etelässä vetenä, maan keskivaiheilla myös lumena tai räntänä.

Moni joki on jo äyräitään myöten täynnä. Tulvaraja ylittyy Pohjanmaan Siikajoessa, ja vettä on tavallista enemmän myös muissa Pohjanmaan joissa kuten Pyhä- ja Lestijoessa, Perhojoessa ja Ähtävänjoessa, mutta myös etelän Paimionjoessa, Kymijoessa ja Vuoksessa.

Vesi voi nousta pelloille Varsinais-Suomessa Kiskonjoen Kirkkojärvellä ja Etelä-Pohjanmaalla Lapuanjoen Liinamaalla. Siikajoen Mankilassa sen odotetaan nousevan tielle.

Useissa järvissä on vettä runsaasti yli keskimääräisen, ja vesien pinnat nousevat edelleen. Niin käy etenkin Kymijoen ja Vuoksen alueilla sekä Pohjanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella, Tulvakeskus varoittaa.

Pielisen ja Keiteleen pintojen oletetaan olevan talven aikana 40–50 senttimetriä tavanomaista ylempänä. Kallaveden pinta nousee ensi viikolla säännöstelyn ylärajalle, ja Saimaan vedenkorkeuden odotetaan nousevan sille tasolle helmikuun lopulla.

Saimaan pinnan nousu on niin nopeaa, että se saattaa uhata saimaannorpan pesintää. Mökkiläisille korkealla oleva vesi voi tietää laiturin korjausta keväällä, jos järvet jäätyvät silloin, kun vesi on korkealla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat