Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä heille kuuluu nyt? Kanarialle muuttanut 99-vuotias Heimo Simula ja kumppanit kertovat

HS kertoi kuluneen syksyn aikana epätavallisia ratkaisuja elämässään tehneistä suomalaisista. Tässä ovat heidän tuoreimmat kuulumisensa.

Suvi Vihavainen HS
Aapo Mentula HS
Jukka Harju HS

¡Buenos días! Näin Espanjan Torreviejaan parissa kuukaudessa kotiutunut Heimo Simula, 99, saattaa nykyään tervehtiä piipahtaessaan esimerkiksi kaupassa, kahvilassa tai postissa.

”Hän rakastaa käydä postissa ja lähettelee hirveästi kortteja sukulaisille”, äskettäin isäänsä hoitamasta palannut tytär Riitta Wahlström kertoo.

HS kertoi viime isänpäivänä Helsingin Kalliossa asuneesta Simulasta, joka muutti marraskuun alussa lastensa tuella eläkepäiviksi ulkomaille. Heimo Simula asuu Espanjassa poikansa Seppo Simulan kanssa, mutta myös muut eläkkeellä olevat lapset ovat hoitaneet häntä vuorotellen.

Heimo Simula Espanjassa
Heimo Simula Espanjassa

Pyörätuolilla liikkuvalle Heimo Simulalle löydettiin La Matan kylästä esteetön asunto, jossa vettä voi juoda filtterien ansiosta suoraan hanasta. Hän sai vielä alle satavuotiaana myös matkavakuutuksen.

Wahlströmin mukaan Heimo Simula on sanonut tulleensa Espanjaan paranemaan. Lasten mukaan isä onkin ollut paremmassa kunnossa, eikä hänellä ole ollut muistihäiriö- tai sekavuuskohtauksia. Eikä hän ole ikävöinyt Suomeen.

”Olen oikein hyvällä mielellä. Voi sanoa, että muuttaminen oli oikea päätös, ja tämä ratkaisu kannatti tehdä. Sen olisi voinut tehdä jo aiemmin”, Heimo Simula toteaa itse puhelimitse Espanjasta.

Myöskään Seppo Simulan mukaan isä ei ole puhunut kotiinpaluusta. Heimo Simula toivoisi pystyvänsä liikkumaan taas ilman pyörätuolia ja käymään ilman apua ulkona.

”Toivottavasti paranemiselle ei tule keskeytystä vaan se on sitten lopullinen ratkaisu”, Heimo Simula pohtii.

Hän ei ole toistaiseksi käyttänyt Espanjassa terveydenhoitopalveluita. Tarvittaessa seitsemän kilometrin etäisyydeltä löytyy jopa suomalainen sairaanhoitaja.

Espanjassa nuoremmat perheenjäsenet ovat nauttineet meressä uimisesta, ja isä on ruskettunut ulkoillessaan päivittäin leppeässä ilmastossa.

”Käymme nauttimassa auringon runsasta paistoa ja loistoa, tänäänkin olimme hiekkarannalla. Luonto on sellainen, että siihen Pohjolan poika tutustuu mielellään, ja sitä riittää”, Heimo Simula sanoo.

Ruokavaliotaan hän ei ole muuttanut.

”Kaurapuuro, hernekeitto, läskisoosi ja ruisleipä maistuvat isälle ja joskus joku hedelmäkin. Kermaa ja voita on aina pöydässä”, Seppo Simula listaa.

Joulua Heimo ja Seppo Simula aikovat viettää todennäköisesti kahdestaan. Illalla he saattavat käydä paikallisessa vanhustenkeskuksessa, jossa ihmiset istuvat iltaa, tanssivat ja pelaavat korttia.

”Espanjalaiset kokoontuvat vasta illalla, ja vanhatkin lähtevät kotiin vasta puolenyön jälkeen”, Seppo Simula kertoo.

Uudelta vuodelta hän odottaa terveyttä ja kesää.

Tammi–helmikuussa Espanjaan on tulossa vierailulle iso liuta sukulaisia, ja Brasiliassa ja Kanadassa asuvat lapsenlapset saapuvat keväällä.

Ensi vuonna saatetaan etsiä uutta asuintaloa, josta isä pääsisi rullaamaan itse pihalle. Wahlströmin mukaan Heimo Simula aletaan jo tuntea paikallisissa kahviloissa.

”Kyllä hän yhtä kahvilanpitäjää jo pussailee. Seppo yrittää kääntää espanjaksi puheenporinoita.”

 

Rokka-koira jahtaa yhä rikollisia Tansaniassa

Suomalainen norsunluukoira teki taas tärkeän löydön Tansaniassa. Etsijäkoirien työ jatkuu myös jouluna.

Salametsästäjät ja norsunluukauppiaat tuskin lepäävät juhlapyhinä. Tämän takia myös koirankouluttajat Maija Hietanen ja Toni Lahtinen aikovat ahkeroida läpi joulun.

Toni Lehtinen

He kamppailevat Tansaniassa kansainvälistä rikollisuutta vastaan kouluttamalla etsintäkoiria ja viranomaisia. Pariskunnan omat koirat Rokka ja Kippari avustavat Tansanian poliisia etsintätehtävissä.

”Jouluaatto menee ihan tavallisesti työn merkeissä. Jos ei tule hälytystä etsintäkeikalle, menemme kouluttamaan koiranohjaajia ja pidämme huolta koulutettavista pennuista. Illalla ehkä haemme koirille jotain vähän parempaa pöperöä”, Lahtinen sanoo.

Kansalaisjärjestö Team Rokan perustanut nelikko jättää jouluperinteet väliin myös sen takia, ettei juhla tunnu yli 30 asteen lämpötilassa kotoisalta.

”Asumme koirankoulutuskeskuksessa, joka on mukavuuksiltaan ihan kohtalainen. Ei täällä kuitenkaan joulutunnelmaan pääse. Maijalla on niin kova ikävä suomalaista joulua, ettei hän halua ajatella koko asiaa. Minä varmaan katson illalla vähän netistä, miten joulu Suomessa sujuu. Koirilla taas on niin hyvät oltavat, että niillä on muutenkin joka päivä joulu”, Lahtinen sanoo.

Syytä juhlaan kyllä olisi. HS kertoi lokakuussa, että Tansanian viranomaiset saivat Rokan avustuksella kiinni norsunluuliigan epäillyn johtajan.

Nyt Lahtinen kertoo, että Rokka ja Kippari ovat olleet mukana kolmessa muussakin merkittävässä tutkinnassa syksyn aikana.

”Kuulin viime torstaina, että Rokan merkinnän avulla löydettiin taas norsunluuta eräästä tukikohdasta. Tarkemmin sanottuna löytöpaikka oli saha, jota on todennäköisesti käytetty norsunluun katkomiseen. Löytö liittyy laajamittaiseen juttuun, mutta tarkemmin en voi yksityiskohtia kertoa. Nämä ovat isoja palapelimäisiä tutkintoja, joihin liittyy paljon henkilöitä."

Team Rokan Tansanian-operaatio on edennyt nopeasti. Kun HS jututti Lahtista ensimmäisen kerran keväällä 2014, reissu oli vielä suunnitteluvaiheessa ja epävarmalla pohjalla.

Puolitoista vuotta myöhemmin yhteistyö Tansanian viranomaisten kanssa on sillä tasolla, että poliisin erikoisyksikön johtaja saattaa hälyttää Lahtisen ja Rokan puolen tunnin varoitusajalla etsintäpaikalle.

”Kieltämättä menee ihan kylmät väreet, kun taivalta miettii. Ei tämä silti ihan helposti ole sujunut. Epätäsmällisyyteen on ollut totuttelemista, ja joka päivä voi tulla yllätyksiä. Esimerkiksi kuulin juuri lakimuutoksesta, joka voi vaikeuttaa työluvan saantia. Henkilökohtaiset suhteet ovat täällä erittäin tärkeitä.”

Team Rokka aikoo pysyä Tansaniassa ainakin ensi syksyyn. Tulevalta vuodelta Lahtinen toivoo terveyttä ja rahaa.

”Terveysasiat eivät täällä ole kovin hyvällä tolalla. Työkavereita ja tuttuja on sairastunut huonon hygienian takia. Täällä on parasiitteja ja kaikenlaisia ongelmia. Siispä ihan vain terveyttä toivon. Olisi myös hyvä, että muut ymmärtäisivät tällaisen työn arvon. Voin sanoa, että senttiäkään järjestön saamasta avusta ei mene omaan taskuun.”

 

Pispalassa kotimajoituksessa ollut irakilaisperhe sai vihdoin oman kodin

Helsingin Sanomat kertoi syyskuussa irakilaisen pakolaisperheen ja tamperelaisen perheen yhteiselosta.
Helsingin Sanomat kertoi syyskuussa irakilaisen pakolaisperheen ja tamperelaisen perheen yhteiselosta.

Kaksi perhettä asui saman talon katon alla Tampereen Pispalassa elokuun lopusta joulukuun alkuun

Tampere. Pispalalaisperheellä on takanaan erilainen syksy. Perheen luona oli kotimajoituksessa irakilaisperhe, joka hakee Suomesta turvapaikkaa.

Kaksi perhettä asui saman puutalon katon alla Tampereen Pispalassa elokuun lopusta joulukuun alkuun. Pari viikkoa sitten irakilaisperhe pääsi omaan asuntoon muualle Pirkanmaalle taloon, jossa on muitakin turvapaikanhakijaperheitä.

Reijo Hietanen
Laura Järviluoma ja Jyri Piekäinen majoittivat kotiinsa bagdadilaisperheen.
Laura Järviluoma ja Jyri Piekäinen majoittivat kotiinsa bagdadilaisperheen.

Pispalalaisperhe sai siis makuuhuoneensa takaisin bagdadilaisilta vierailtaan – äidiltä, isältä ja pieneltä tytöltä.

”He saivat oman kaksion, jota olivat toivoneetkin, ja olen siitä heidän puolestaan tosi onnellinen”, sanoo Laura Järviluoma, joka miehensä kanssa oli ensimmäisiä kotimajoitusta pakolaisille tarjonneista suomalaisista.

”Siellä vapaaehtoiset olivat laittaneet kaikki valmiiksi, kuten astiat ja huonekalut. Siellä on myös samanikäisiä lapsia kavereiksi heidän lapselleen.”

Muuttokuorma tehtiin yhdessä. Tavaraa ei ollut ihan vähän, koska perheelle oli tuotu lahjoituksina vaatteita ja muuta tarpeellista ja lapselle varsinkin leluja.

Irakilaisperhe ei ole kuitenkaan vielä saanut päätöstä turvapaikkahakemukseensa.

Arki puutalossa sujui hyvin, ja irakilaiset kiittelivät Suomen rauhallisuutta. Talo ei ole valtava, joten omiin oloihinsa ei voi sulkeutua. Järviluoma sanookin, että varsinkin lopussa yksityisyyttä alkoi joskus kaivata.

”Oltiin vähän kuin kämppikset. Joskus tehtiin ruokaa yhdessä, kun kaikilla sattui olemaan samaan aikaan ruoka-aika”, hän sanoo.

Vesilasku ainakin paisui. Päällimmäinen tunne erilaisesta syksystä on silti se, että tuntee tehneensä ihmisenä oikein, Järviluoma sanoo.

”Myös meidän lapsemme ottivat asian tosi lunkisti. Tässä tuli heille sekin oppi, että maailmassa ei ole vain minä ja minun napani tai oma perhe, vaan on muutakin jengiä. Pystymme elämään yhdessä rauhassa.”

Yksi ihmetyksen aihe Järviluomalle oli se, että jo parissa kuukaudessa perheen kolmivuotias tyttö alkoi tavailla yksinkertaisia suomenkielisiä lauseita. Kommunikointi käytiin muutoin englanniksi.

Syksyn aikana on tapahtunut monenlaista. Suomessa vihapuhe on yleistynyt, sitten tulivat Pariisin terrori-iskut.

”He eivät pystyneet sitä käsittämään. He sanoivat, ettei kuulu islamin uskontoon, että niin voidaan tehdä viattomille ihmisille”, Järviluoma sanoo.

”Vihaviesteihin en osannut varautua. Tuli sellaista viestiä, että toivottavasti pakolaismies raiskaa sinut kesken pyykinpesun, niin saat opetuksen, millaisia he ovat. Toinen sanoi, että aikoo tarkkailla taloamme, kun ajelee tästä ohi. Naisviha ja muukalaisviha näköjään kulkevat käsi kädessä.”

Hän uskoo, että vieraiden sopeutumisessa on vielä työtä. Perheen mies kiersi Tampereella ravintoloissa etsimässä työtä, kunnes selvisi, ettei turvapaikanhakija voisi sitä tehdä.

”He olivat kiitollisia koko ajan, mutta luulen, että he olivat myös kulttuurisokissa. Oli huoli oman maan tilanteesta, huoli lapsesta. Ymmärsin myös, että Irakissa tuli epärealistista kuvaa Suomesta, kuten että täältä saa heti työtä. Näin ei sitten käynytkään.”

Harva on oman kotinsa avannut. Refugees Welcome Finland -verkoston mukaan majoittajia on kolmisenkymmentä.

Järviluoma ja hänen miehensä Jyri Piekäinen uskovat, että sopeutuminen sujuisi paremmin, jos useampi pääsisi perhemajoitukseen vastaanottokeskusvaiheen jälkeen.

”Maan tavoille oppimisessa tämä on paras ratkaisu, kun oppii majoittajiensa kautta. Se on paljon parempi kuin se, että sadat miehet makailevat samassa paikassa ja käyvät välillä ulkona kävelyllä”, Piekäinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat