Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä tarinaa joulun auttamishalusta – ”Tiedän, miltä yksinäinen joulu tuntuu”

Jouluna valtaosa suomalaisista lepää, mutta niitäkin on, jotka työskentelevät läpi pyhien – jopa ilman palkkaa. He kutsuvat kotiinsa yksinäisiä, päivystävät kriisipuhelimessa ja lähtevät tueksi synnytykseen.

Marjo Valtavaara HS
Päivi Repo HS
Fakta

Kriisipuhelimeen on vastattu 45 vuotta

 SOS-Kriisikeskus perustettiin Helsinkiin vuonna 1970 ensimmäisenä pohjoismaisena itsemurhien ehkäisykeskuksena.

 Alusta asti toiminnassa on ollut mukana puhelinpäivystys ja vapaaehtoisia työntekijöitä.

 Ensimmäisenä vuonna vastattiin noin 3 000 soittoon. Viime vuonna keskusteluja oli ennätysmäärä, runsaat 47 000. Soittoyrityksiä tuli myös ennätysmäärä, yli 177 000.

 Valtakunnalliseksi numeroksi kriisipuhelin muuttui vuonna 1997, kun useampi Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskus ryhtyi päivystämään.

 Soittojen syyt ovat pysyneet samoina. Eniten soitetaan ihmissuhdeongelmissa. Yleisiä ovat myös yksinäisyys ja ahdistuneisuus.

 Tänä syksynä erityisesti miehet ovat soittaneet yhteiskunnallisissa asioissa.

 Vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään. Lisäksi he käyvät purkukeskusteluja kriisityöntekijöiden kanssa.

 Joulun aikaan kriisipuhelimeen tulee satoja soittoja joka päivä. Puhelin päivystää klo 15-07.

Suomalaisten halu auttaa avun tarpeessa olevia on kasvanut loppuvuoden aikana.

Jotkut antavat aikaansa ja tarmoaan jouluaattonakin lähtemällä vapaaehtoistyöhön ilman rahapalkkaa.

Tuula Sallinen päivystää Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa vapaaehtoisena jo kolmatta aattoa peräkkäin. Savonlinnalainen 63-vuotias perushoitaja on työelämästä tällä hetkellä työttömänä mutta haluaa olla hyödyksi.

”Olen itse kokenut kerran yksinäisen joulun. Tiedän miltä se tuntuu, ja jos pystyn helpottamaan yhdenkin yksinäisen joulua, mielelläni sen teen.”

Sallinen aloittaa päivystämisen aattoiltana seitsemältä. Kolmetuntisen työrupeaman hän on puhelimessa lähes tauotta.

Soittaja on usein ihminen, jota painaa jokin ihmissuhdeongelma. Parisuhde ja erotilanteet tuottavat haasteita. On myös vanhempien huolta lapsistaan.

”Miesten soitot koen koskettavina, koska itsellänikin on kolme poikaa. Lisäksi on yksi tytär sekä seitsemän lastenlasta.”

Juha Metso
Tuula Sallinen päivystää jouluaattona Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa. Luuria ei juuri ehdi laskea. ”Parasta on, kun saan olla hyödyksi”, hän sanoo.
Tuula Sallinen päivystää jouluaattona Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa. Luuria ei juuri ehdi laskea. ”Parasta on, kun saan olla hyödyksi”, hän sanoo.

Sallinen käy tervehdyskäynnillä lastensa perheissä ennen kuin lähtee päivystämään. ”En osaa jäädä kenenkään luo istuskelemaan. Haluan, että he rakentavat oman joulunsa.”

Päivystystyössä Sallinen ei tuputa mielipiteitään. Auttaminen on hienovaraista juttelua, eniten kuuntelemista. ”Se auttaa, että on itsekin kokenut vastoinkäymisiä ja kriisejä elämässään.”

Suuri soittajaryhmä ovat mielenterveyskuntoutujat, joista monet ovat näköalattomia. ”Se on surullista, kun tuntuu ettei mikään auta. Silloin täytyy vain toivoa, että taivaan isä auttaisi”, Sallinen toteaa.

Yleensä Sallinen ajelee vuoron jälkeen onnellisena kotiin. ”Siitä jää hyvä mieli, kun ihmiset kiittävät avusta.”

Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskus perustettiin Helsinkiin vuonna 1970. Puhelinpäivystäjinä toimi alusta asti sekä keskuksen omia työntekijöitä että vapaaehtoisia. Alkuaikojen kuvassa on päivystäjä työssään.
Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskus perustettiin Helsinkiin vuonna 1970. Puhelinpäivystäjinä toimi alusta asti sekä keskuksen omia työntekijöitä että vapaaehtoisia. Alkuaikojen kuvassa on päivystäjä työssään.

Vapaaehtoistyö tekee tutkitustikin onnelliseksi. Esimerkiksi Väestöliiton Sukupolvien ketju -hankkeessa selvisi, että vapaaehtoistyötä tekevät kuusikymppiset olivat onnellisempia kuin ne, jotka eivät tee vapaaehtoistyötä.

”Vapaaehtoistyöllä on hyvä vaikutus ihmisen elämänlaatuun. Se ehkäisee haittoja ja nostaa itsetuntoa. Jos haavoittuvassa elämänvaiheessa löytää uuden tavan toteuttaa itseään, se palkitsee”, toteaa vapaaehtoistoimijoiden edunvalvojan Kansalaisareena ry:n toiminnanjohtaja Anitta Raitanen.

Toistaiseksi eniten käyttämätöntä vapaaehtoisvoimaa olisi 25-49-vuotiaissa. Kansalaisareenan, Helsinki Mission ja Kirkkohallituksen tänä vuonna Taloustutkimuksella teettämässä selvityksessä peräti kaksi kolmesta tämän ikäisestä ei vielä tehnyt vapaaehtoistyötä mutta toivoi pääsevänsä tekemään.

”Haasteena on löytää heille uusia tekemisen tapoja. Vanhat toimintamallit yhdistyksissä eivät välttämättä kiinnosta, vaan luontevampaa on synnyttää ryhmä Facebookissa ja lähteä auttamistyöhön sitä kautta”, Raitanen sanoo.

Digitalisaation paineessa osa vanhoista yhdistyksistä jää ajastaan jälkeen. Osa taas on jo kyennyt uudistumaan. ”Esimerkiksi Marttaliike on kehittänyt uusia toimintamalleja ja saanut uusia sukupolvia mukaan.”

Kolmannes suomalaisista ilmoitti selvityksessä tehneensä vapaaehtoistyötä viimeisen kuukauden aikana. Eniten sitä tehdään lasten, kulttuurin ja liikunnan parissa.

Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna poikkeuksellisen paljon vapaaehtoistyötä tekeviä.

”Suomalaiset haluavat elää yhteiskunnassa, jossa voi luottaa naapuriin ja jossa ohikulkijalta voi kysyä apua. Tämä luottamus saattaa laajentua myös pitkään Suomessa olleeseen maahanmuuttajaan”, Raitanen toivoo.

Kun Sallinen saapuu puhelinaikansa päätyttyä kotiin, siellä odottaa hyvin lionnut jouluvasta.

”Kesällä sidottu ja pakastettu ja varattu tähän tilanteeseen. Myöhään aattoiltana kylven kunnolla.”

Leif Rosas / redstar
Kirsti Vikki toimii vapaaehtoisesti doulana eli synnyttäjän tukihenkilönä. ”Lähden yhdestä sanasta”, hän kertoo.
Kirsti Vikki toimii vapaaehtoisesti doulana eli synnyttäjän tukihenkilönä. ”Lähden yhdestä sanasta”, hän kertoo.
Doula rientää tueksi kesken kinkunsyönnin

Puhelin ei mene äänettömälle jouluyönäkään, koska Kirsti Vikki odottaa soittoa. Hän on lupautunut doulaksi perheeseen, jonka toisen lapsen laskettu aika on aatonaattona.

”Äiti on pyytänyt, että tulen ensin heidän kotiinsa, josta jatkamme yhdessä sairaalaan. Kun soitto tulee, lähden yhdestä sanasta.”

Juhlapyhien päivystykset eivät ole suuressa suosiossa. ”Jos muut eivät halua sitoutua joulusynnytykseen, minä otan sen. Päivystin juhannuksenakin, vaikka muu perhe lähti mökille.”

Helsinkiläisen Vikin kaksi lasta ovat jo aikuisia. Poika tulee kotiin jouluksi. ”He osaavat isänsä kanssa kinkun paistaa, jos itse olen jonkun hetken poissa.”

Hetki saattaa venähtää jopa pariksi vuorokaudeksi. Doulan tehtävä on olla synnytystukena alusta loppuun.

”Kätilöillä ei ole aikaa olla jatkuvasti vieressä, ja isänkin on pakko saada välillä unta palloon. Doula ei vie kuitenkaan isän roolia, vaan siinä tehdään tiimityötä”, Vikki kuvailee.

Koska synnytys on äidille jo toinen, hän tietää, mitä on tulossa. ”Ja ehkä siksi myös haluaa toisen naisen paikalle.”

Yksin synnyttävälle doula on ehdoton apu, mutta yhä useammin doula kutsutaan myös perhesynnytykseen.

”Kun itse synnytin 30 vuotta sitten, synnytysvalmennuksessa harjoiteltiin hengitystä. Nyt synnyttäjät ohjataan enimmäkseen nettiin.”

Vikki pitää tärkeimpänä tavoitteenaan rentouttamista. ”Nykyajan naiset eivät synnytä alapäällään, vaan yläpäällään. Minun pitää pystyä rentouttamaan äiti niin, että hän pääsee oikeaan rytmiin.”

Osa doulista saa palkkaakin. Vikki avustaa vapaaehtoisesti.

”Haluan olla toisen naisen tukena. Samalla saan vähän kompensaatiota, kun itsellä ei vielä lapsenlapsia ole. Syntymä on ihmeellinen ja kaunis kokemus.”

Turvapaikanhakijat vieraiksi joulupöytään

Jouluna pöytään katetaan seitsemän lautasta, viisi enemmän kuin arkisin.

”Tytär toivoi, ettemme olisi jouluna kahden, vaan että olisi paljon ihmisiä. Nyt olen täyttänyt pöydän”, helsinkiläinen Siru Hannula hymyilee.

Mukana ovat tytär Daniela Blöcker, kaksi suomalaista ystävää sekä kolme irakilaista turvapaikanhakijaa, Moataz Jalal ja kurdiveljekset. Osa vieraista vaihtuu joulupäivänä.

”Tänä jouluna moni kysyy, kenet kutsua kylään tai kenen luona käydä. Olen itse yksinäinen ja haluan auttaa muita”, Hannula sanoo.

”Ihmiset ovat heränneet maailman hätään. Olisi itsekästä, jos huolehtisi vain itsestään.”

Hannula kuvailee itseään jouluihmiseksi, jonka lapsuuden jouluissa oli paljon väkeä. ”Totuin yhdeksänlapsiseen perheeseen ja siihen, että on iso pöytä ja elämää”, hän sanoo.

Hän tekee jouluna samaa, mitä yrittää edistää työssään: rakentaa yhteisöä ja vähentää yksinäisyyttä.

Lauttasaaren seurakunta aloitti toukokuussa Yhdessä-projektin, jolla pyritään ehkäisemään yksinäisyyttä ja syrjäytymistä sekä lisäämään yhteisöllisyyttä. Lauttasaaressa on yli 6000 yksin asuvaa, joista valtaosa naisia.

Syyskuussa projektivastaava Hannulan työ laajeni laajeni turvapaikanhakijoihin. ”Kirkon kryptassa ja jumppasalissa oli kolme viikkoa turvapaikanhakijoita, sata nuorta miestä ja viisi perhettä.”

”Hekin ovat syrjäytymisuhan alla. Olisimme tehneet ihmisyyttä vastaan, jos olisimme sivuuttaneet heidät”, hän sanoo.

Turvapaikanhakijat ovat käyneet suomalaisten vapaaehtoisten kanssa auttamassa yksinäisiä vanhuksia kodeissa ja palvelukeskuksissa.

”Tämä on hyvä polku oppia Suomen kulttuuria ja luoda kontaktia suomalaisiin. On syntynyt hienoja kohtaamisia vapaaehtoisten ja turvapaikanhakijoiden välillä.”

Hannulan mukaan lauttasaarelaiset ovat ottaneet turvapaikanhakijoita ”kummipojikseen” ja esitelleet suomalaista kulttuuria.

Akseli Valmunen
Irakilainen turvapaikanhakija Moataz Jalal viettää joulun lauttasaarelaisen Siri Hannulan luona.
Irakilainen turvapaikanhakija Moataz Jalal viettää joulun lauttasaarelaisen Siri Hannulan luona.

Iso joukko on siirtynyt muualle, mutta moni nuori mies palaa yhä keskiviikkoisin kirkolle. He ovat tutustuneet suomalaiseen jouluun tekemällä kortteja, piparitaloja ja joulukuvaelman.

Moataz Jalal on siirretty Pieksämäelle vastaanottokeskukseen, mutta joulua hän viettää Hannulan luona. Irakin kristityt viettävät joulua, mutta lahjat ja kortit ovat uutta.

Jalal on myös mukana Lauttasaaren projektissa. Suomen kielen opinnot jatkuvat tammikuussa Aalto-yliopiston intensiivikurssilla.

Joulusta tulee ”erilainen ja tuttu”, Hannula kuvailee. Jokainen tuo jotakin syötävää, kinkun sijaan paistetaan kalkkuna. Aattoa vietetään suomalaisittain: joulurauhan julistamisen jälkeen syödään riisipuuroa, iltapäivällä käydään hautausmaalla, yöllä ehkä kirkossa.

”Tämän päivän auttaja voi olla huomenna autettava.”

Juha Metso
Sotilaskotisisar Inka Tiittanen työskentelee vapaaehtoisena tyttärensä Niina Tiittasen kanssa Helsingin Santahaminan sotilaskodissa jouluaattona. ”Pojille on kiva, että sotilaskoti on auki.”
Sotilaskotisisar Inka Tiittanen työskentelee vapaaehtoisena tyttärensä Niina Tiittasen kanssa Helsingin Santahaminan sotilaskodissa jouluaattona. ”Pojille on kiva, että sotilaskoti on auki.”
Sotilaskoti päivystää joulunakin

Sotilaskodin kahvila on jouluaattona auki vain pari tuntia, mutta kauppa käy.

”Pojat saavat omaisilta lahjarahaa ja silloin he ostavat erilaista, arvokkaampaa tavaraa. Leijonalogolla tai puolustushaaran tunnuksella varustettuja esineitä muistoksi: taskumatteja, snapsilaseja, korttikoteloita ja nalleja”, Inka Tiittanen, 66, kertoo.

Hän työskentelee jouluaattona vapaaehtoisena Helsingin Santahaminan varuskunnan sotilaskodissa. Mukana on tytär Niina Tiittanen, 42, kuten jo neljänä jouluna aiemminkin.

Hän muistelee, kuinka eräs äiti toi pojalleen varuskuntaan jouluksi syötävää: kalaa ja lämpimiä perunoita. ”Aaton vierailu on omaisille tärkeä.”

Varuskunnan vahvuus jää jouluna alle sadan, kun suurin osa kotiutetaan. Kokonaan kasarmia ei voi tyhjentää, sillä armeijan apua saatetaan tarvita yllättäen vaikkapa kadonneen etsintään.

Inka Tiittanen on tehnyt sotilaskotityötä nuoresta tytöstä. Jouluaaton palvelus ei tunnu uhraukselta. ”Meillä ei ole pieniä lapsia ja aikuisten joulun ehtii kyllä järjestää. Miesrukka on välillä kotona yksin”, hän naurahtaa.

Kaupaksi käyvät kahvi ja kaakao sekä joululeivonnaiset. ”Suolaista ei kannata tarjota, koska heti aukiolon jälkeen alkaa varuskunnan jouluateria.”

Armeijan joulunvietto on vapaa tavanomaisesta palveluksesta. Omaa aikaa on enemmän. Sotilaskodista saa lainaksi lautapelejä.

Seuraavaksi Tiittanen nähdään kanttiinissa tammikuussa, kun uudet alokkaat saapuvat. ”Pojille on kiva, että sotilaskoti on auki. Ja omaisille tietysti myös.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat