Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisohjaaja sai ehdollista vankeutta 15-vuotiaan pojan hyväksikäytöstä

Oikeus piti tekoa törkeänä, sillä ohjaaja kohdisti teon laitoshoidossa olleeseen poikaan. Pojan hoito oli teon takia vaarantunut.

Kotimaa
 

Vaasan hovioikeus on pitänyt voimassa lastensuojelulaitoksen naisohjaajalle tuomitun ehdollisen vankeuden 15-vuotiaan pojan hyväksikäytöstä.

27-vuotias nainen sai vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nainen työskenteli ohjaajana lastensuojelulaitoksessa Länsi-Suomessa. Siellä hänellä oli yli kuukauden ajan suhde 15-vuotiaaseen ohjattavaansa.

Poika kertoi huomanneensa, että nainen oli hänestä kiinnostunut, joten hän oli ajatellut hyötyä tilanteesta. Hän kertoi oikeudelle aloittaneensa pelin, joka oli mennyt liian pitkälle ja jota hän katuu.

Poika oli kertonut naiselle olevansa ihastunut tähän, vaikka se ei ollut totta. Asia oli edennyt suuteluun ja sukupuolielinten kosketteluun. Nainen oli myös antanut pojalle suuseksiä.

Palkkioksi poika oli saanut pari lahjaa. Hän oli myös päässyt käymään Facebookissa ja saanut polttaa tupakan.

Pojan huoltaja kertoi, että poika oli aina ollut helposti vietävissä. Hänen mukaansa nainen oli soittanut pojalle vielä senkin jälkeen, kun asiasta oli tehty rikosilmoitus.

Nainen puolestaan kertoi kirjanneensa raporttiin, kun poika ensimmäisen kerran sanoi ihastuneensa häneen. Sen jälkeen poika oli hänen mukaansa tullut koko ajan ”iholle”. Ensimmäiseen suudelmaan nainen ei kertomansa mukaan ollut suostunut, mutta lopulta kanssakäyminen oli molemminpuolista.

Nainen epäili mielenterveyttään, joten hänen mielentilansa tutkittiin hovioikeusvaiheessa. Hänen todettiin olleen syyntakeinen.

Lastensuojelulaitoksen johtaja kertoi pitäneensä naista hyvänä ja luotettavana työntekijänä ja järkyttyneensä hyväksikäytöstä. Hän kertoi, että yksikkö oli tarkoitettu moniongelmaisille lapsille, joilla ei ole sisäisiä rajoja, joten rajat on asetettava ulkopuolelta.

Kyseessä on suljettu yksikkö, jossa on tiukat säännöt, johtaja jatkoi. Jos rajoista lipsutaan, hoito ei toteudu.

Kullakin lapsella on kaksi omaohjaajaa, jotka työskentelevät lapsen kanssa intensiivisesti. Nainen oli toinen pojan omaohjaajista.

Käräjäoikeus totesi, että seksuaalinen kanssakäyminen oli näennäisesti vapaaehtoista. Osapuolet olivat kuitenkin täysin eri asemassa, eikä pojan omalle menettelylle voida sen takia antaa ratkaisevaa painoarvoa.

”Mainituissa olosuhteissa [pojan] ei voida katsoa olleen täysin vapaa päättämään seksuaalisesta kanssakäymisestään. [Poika] on näissä olosuhteissa ollut tavanomaista haavoittuvampi, ja [naisen] on tämä täytynyt koulutuksensa ja työtehtäviensä johdosta ymmärtää”, käräjäoikeus korosti.

Oikeuden mukaan pojan hoito oli vaarantunut. Menettely oli niin paheksuttava, että teko on törkeä.

Nainen määrättiin maksamaan pojalle 6 000 euron korvaukset.

Nainen vaati hovioikeutta alentamaan rangaistusta ja korvauksia, sillä teko ei hänen mielestään ollut törkeä. Vaasan hovioikeus kuitenkin piti voimassa sekä rikosnimikkeen, rangaistuksen että korvaukset.

Korvausten osalta hovioikeus totesi, että tekosarja kesti noin puolitoista kuukautta. Korvausta korotti myös se, että kyse oli lastensuojelulaitoksen henkilökuntaan kuuluvasta ohjaajasta ja että uhri oli laitoshoidossa oleva lapsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat