Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomainen pitää Talvivaaran entisen kaivoksen vesien lisäjuoksutuksia perusteltuina

Kotimaa
 
Vesa Ranta
.Nuasjärven rantamaisemaa viime keväänä Sotkamossa. Osa Talvivaaran vesistä juoksutetaan juuri Nuasjärveen.
.Nuasjärven rantamaisemaa viime keväänä Sotkamossa. Osa Talvivaaran vesistä juoksutetaan juuri Nuasjärveen. Kuva: Vesa Ranta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus pitää Talvivaaran entisen kaivoksen lisäjuoksutuksia perusteltuina pato- ja ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi, kertoo kaivoksen nykyisin omistava valtionyhtiö Terrafame tiedotteessa.

Yhtiön mukaan ely-keskus katsoo, että toiminnanharjoittajalla on aina velvollisuus ryhtyä toimiin, joilla varaudutaan onnettomuuksiin.

Terrafame aloitti viime lauantaina puhdistettujen vesien lisäjuoksutukset kaivosalueelta lähivesistöihin pato- ja ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi. Lisäjuoksutukset johtuvat siitä, että riski vesien hallitsemattomasta vuotamisesta ympäristöön on kasvanut liian suureksi.

”Ely-keskuksen päätös vahvistaa käsityksemme siitä, että puhdistetun veden lisäjuoksutukset ovat välttämättömiä pato- ja ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi. Jatkamme elyn päätöksen nojalla viime lauantaina alkaneita juoksutuksia suunnitelman mukaisesti vuoden 2015 loppuun”, sanoo Terrafame hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia tiedotteessa.

Terrafamen mukaan puhdistetun veden juoksutuksia jatketaan ensi vuoden alussa Nuasjärven purkuputken kautta sekä voimassaolevan ympäristöluvan mukaisesti Latosuolta ja Kortelammelta lähivesistöihin.

Nuasjärven purkuputken koekäyttö aloitettiin syyskuussa 2015 ja varsinainen käyttö marraskuussa 2015.

Yhtiön mukaan purkuputkeen ja lähivesistöihin johdettavan veden laatu on alittanut selvästi ympäristöluvassa asetetut luparajat esimerkiksi veden keskimääräisen nikkelipitoisuuden ja myös sulfaattipitoisuuden osalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat