Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harmittaako lumettomuus? HS listasi mustan joulun hyvät puolet

Kotimaa
 
HS-sää 23.12.
HS-sää 23.12.

Suomi viettää vaihteeksi lumetonta joulua, ainakin eteläisissä osissa. Positiivisella jouluotteella siitä löytää paljon hyvääkin, jos edes vähän koettaa.

HS kokosi joulun viettoon hiljentyvälle maalle listan asioista, jotka ovat mustan, plussakelin joulun hyviä puolia. Kyllä niitäkin on. Kieli ei jäädy metalliin tänä jouluna.

Liikenne ja liikkuminen: Tänä jouluna junat eivät myöhästele ainakaan lumen ja pakkasen vuoksi, samoin lentokentillä näkee aurauskalustoa tavanomaista joulua vähemmän eivätkä koneiden de-icing-jonot paisu. Autoilijoiden meno- ja paluuliikenne sujuu pimeässä, mutta nyt ei tarvitse pelätä lumipyryssä sokkona ajamista. Jarrutusmatkat ovat melkein kuin juhannusviikolla ja akku kestää toistuvia lyhyitä ajomatkoja. Autoja ei tarvitse kaivaa hangesta eivätkä liikkuvat iglut uhkaa muita kulkijoita.

Jouluvierailuilla voi tänä jouluna pyörähtää polkupyörällä ja vanhempi väki voi jättää kenkien liukastumisesteet kotiin, samalla myös parketit säästyvät niiden tuhoilta. Hautausmaat ovat tavanomaista turvallisempia kohteita, sillä nyt niillä ei liukastella lyhty kädessä – kengän alla kun on pitävää soraa. Tapaturma-asemat voivat myös viettää rauhallista joulua, sillä liukastumisten vuoksi koetaan vähemmän murtuneita lantioita ja ranteita.

Jouluherkkujen jälkeen voi lähteä juoksulenkille ja lenkkari pitää mustassa maassa.

Pukeutuminen: Lapsiperheissä tiedetään, miten paljon helpompaa on pukea lapset sukulaisvierailuja varten, kun mittari ei näytä viittätoista pakkasastetta. Naiset tietävät, miten epämukava on pakkasen sähköistämä, jalkoihin liimautuva hame.

Miehet tietävät pitkien kalsareiden epämukavuuden sisällä, kun vierailu kestää ja kestää. Kaikki tietävät, mitä pipo tekee hiuksille.

Ruuat: Koko luonto on kuin iso jääkaappi, ei siis pakastin. Jouluruuat voi panna parvekkeelle tai pihalle, kun jääkaapissa ei kuitenkaan ole tilaa, eivätkä ne jäädy.

Aattoyönä ulos jääneet oluet eivät ole jäätä aamulla ja lämpötila ylipäänsä mitä parhain Suomessa suositulle lager-tyyppiselle oluelle.

Vielä tällä viikolla on poimittu suppilovahveroita joulupöytään, samoin yrttejä on saatu vielä jouluruokiin omasta kasvimaasta.

Asuminen: Lämpöpumput toimivat parhaalla hyötysuhteella, kun lämpöä on tällaiset pari astetta. Sähkölämmitystaloissa kulutusmittari pyörii rauhalliseen tahtiin, kuin enkelikello. Öljylämmitystaloissa ei poltin puhise täysillä, ja vähintään kymppejä säästyy.

Tykkylumi ei katko sähköjä haja-asutusalueilla ja vesi solisee hanasta, kun putket eivät ole jäässä. Mökilläkin voi käydä, vaikka ei olisi sopinut aurauksesta. Karskein voi käydä saarimökillä, jos vene on vielä vesillä.

Joulun vietto: Pakkasesta lumisena sisään kannettu kuusi ei kastele nyt parkettia. Herkimpien ei tarvitse joulusaunassa pelätä ryhmäpaineen alla lumessa alastomana kieriskelyä eikä avantoa tarvitse käydä puhkomassa. Joku voi pitää jouluvalojen kirkkaasta sävystä mustaa taustaa vasten. Niitä voi muutenkin hankkia paljon ilman liioittelun uhkaa, koska joka tapauksessa on niin tolkuttoman pimeätä. Joulukukka ei kuole pakkaseen, kun se matkaa kohti vierailupaikkaa liian vähissä kääreissä.

Jouluyönä voi pihalla ihailla jouluaikaan harvinaista täysikuuta. Siihen voi plussakelistä huolimatta suositella pilkkihaalareita. Juhannusaattoon on jouluaattona enää 183 päivää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat